Vragen en antwoorden - november 2007


Lees ook de antwoorden van vorige maanden

V. In Boodschap 13 zegt Maitreya: “Begin met jezelf en alles wat je bent en bent geweest in te zetten in dienst van de wereld, in dienst van je broeders en zusters overal. Zorg ervoor dat geen dag voorbij gaat zonder een daad van ware dienstbaarheid, en wees er zeker van dat Mijn hulp met je zal zijn.”
Als Maitreya denkt dat ik mij kan toeleggen op dienstbaarheid aan de wereld, dan vraagt Hij te veel. Ik moet ook overleven en in mijn onderhoud voorzien. Ik kan niet elke dag dienen en er ook nog bij werken. Ik kan wel af en toe dienstbaar zijn, zeg eens in de week, maar “elke dag” is te veel gevraagd. Ook zegt Maitreya, in Maitreya’s leringen De Wetten van het Leven, dat als iemand depressief is hij medicijnen krijgt om het maar niet te hoeven ervaren en Hij leert ons  “stil te zitten en te ervaren wat je doormaakt”, om te “observeren en onthecht te zijn”. Deze uitspraken impliceren een nogal nonchalante houding jegens depressie. Ik heb jarenlang geworsteld met depressie en krijg er medicijnen voor. Het lijkt alsof hij mij kritiseert omdat ik medicijnen neem. Je kunt er niet van afkomen door gewoon te “onthechten”. Het is een ondermijnende ziekte. Ik zou niet kunnen functioneren met een depressie, ik heb medicijnen nodig om te kunnen werken en in mijn onderhoud te voorzien. Wanneer de wervelwind van negatieve gedachten door je brein cirkelt, kun je je niet onthechten. Dat is onmogelijk. Hij zegt niet of onthechting je ervan zal genezen. En dan nog, voortdurend proberen ongehecht te blijven is gewoon te moeilijk als je depressief bent. Nogmaals, Maitreya vraagt teveel van ons en van mij.
A. Ik weet zeker dat veel mensen het met u eens zullen zijn, maar niettemin stel ik voor dat u probeert wat Maitreya aanraadt en ik denk dat u verbaast zult zijn hoe relatief snel u veranderingen in uzelf zult gaan zien. Maitreya zegt niet dat u elke dag de hele dag dienstbaar moet zijn, maar een woord of daad van vriendelijkheid is ook dienstbaarheid en hoeft niet meer dan een ogenblik te kosten. Begin met dienen en er zal iets in u opbloeien. U zult willen dienen en in staat zijn om het steeds meer te doen. Begin het proces met kleine stapjes en vraag Maitreya’s hulp door de foto van Zijn hand te gebruiken.

V. Kunt u zeggen wat Maitreya vindt van patiënten die geen medicijnen krijgen voor kanker en de ziekte van Alzheimer, terwijl de geneesmiddelen er wel degelijk zijn? De regering zegt dat het niet kostenefficiënt is, maar hoe kunnen ze dat zeggen wanneer het gaat om het leven van patiënten en verbetering van de kwaliteit van leven? Wat kunnen we doen om te proberen de regering ervan te overtuigen dat dit helemaal verkeerd is en onacceptabel? Ze lijken niet te luisteren naar gewone mensen.
A. Maitreya gaat niet direct in op zulke vragen, maar Hij spreekt over de noodzaak van verandering in de wereld  en het zijn nu juist zulke dagelijkse problemen van mensen die in elke verstandige samenleving aangepakt moeten worden. Wanneer we het beginsel van samendelen aanvaarden en onze wereld herstructureren zal de toewijzing van middelen voor zulke doeleinden zonder problemen bereikt kunnen worden.

V. Misschien steek ik hiermee mijn nek uit, maar ik las over de relatie tussen de Ruimtebroeders en de Hiërarchie. Ik heb altijd gedacht dat er ergens een verband was. Mijn vraag is 1) zal er een dag komen waarop het bestaan van onze Ruimtebroeders als vaststaand feit aan iedereen bekend zal worden gemaakt? 2) Zal dat nog tijdens mijn leven zijn (ik ben 51)?
A. 1) Ja. 2) Ja.

V. Wij hebben vragen aan de Hiërarchie over het adopteren van kinderen. Met ‘adoptie’ wordt in de volgende vragen bedoeld: a) het adopteren van kinderen door een getrouwd kinderloos echtpaar; b) adoptie van kinderen door een getrouwd echtpaar met eigen kinderen; c) adoptie van het kind van een partner uit een vorige relatie. Wat vindt de Hiërarchie van het adopteren van kinderen in het algemeen?
A. De Hiërarchie is erg vóór het adopteren door kinderloze ouders. Ze zijn niet vóór het adopteren van relatief rijke mensen in het Westen van arme kinderen die niet ouderloos zijn uit andere, voornamelijk oosterse landen.

V. Is er een verschil tussen de drie verschillende, hierboven genoemde, vormen van adoptie (a, b en c)?
A. In principe niet, ofschoon elke situatie anders is.

V. Op welke voorwaarden is adoptie een goede oplossing?
A. Als het kind geen ouders heeft en het adopterende echtpaar bereid is liefde en bescherming te bieden aan het kind alsof het hun eigen kind was.

V. Is het beter voor een kind om op te groeien in een gezinsvervangend tehuis in het eigen land of in een gezin als geadopteerd kind?
A. In een gezin.

V. Is adoptie nuttig om het kind een betere kans te geven op te groeien in een compleet gezin?
A. Ja.

V. Is adoptie een ontoelaatbare inmenging in het leven van een kind met nadelige gevolgen voor het kind?
A. Gewoonlijk niet.

V. Als een echtpaar een kind adopteert, moeten zij dan uit hetzelfde land afkomstig zijn als het kind dat zij willen adopteren?
A. Dat is niet van belang.

V. Is het in orde wanneer de ouders en het kind dat zij willen adopteren verschillende nationaliteiten hebben?
A. Ja.

V. Wat vindt de Hiërarchie van het adopteren van kinderen van een ander ras dan de ouders?
A. Dat is aanvaardbaar als aan de andere vereisten voor adoptie wordt voldaan.

V. Wat is de beste leeftijd waarop een kind geadopteerd kan worden?
A. Zo jong mogelijk.

V. Vanaf welke leeftijd is het beter om kinderen niet meer te adopteren?
A. Vanaf 14 jaar is het gewoonlijk te laat voor het kind om zich volledig te binden, maar dat hoeft adoptie niet uit te sluiten.

V. Aan welke vereisten moeten de ouders voldoen om een kind te adopteren?
A. Dat zij het kind de liefde en bescherming kunnen geven alsof het hun eigen kind was.

V. Wat is de houding van de Hiërarchie tegenover adoptie door homostellen en alleenstaanden?
A. De Hiërarchie weet dat adoptie door homostellen en alleenstaanden vaak leidt tot een gelukkige uitkomst voor zowel het kind als de ouders. Echter, vanuit het gezichtspunt van de Hiërarchie kan alleen een stabiel heteroseksueel paar het ideale rolmodel bieden voor het opgroeiende kind.