De stem van het volk

(uittreksel)

Meer dan 116 miljoen mensen in 131 landen namen van 17-19 oktober 2008 deel aan acties tegen armoede ter ondersteuning van de VN Millenniumontwikkelingsdoelen (MODs). De massale actie was “de grootste mobilisatie aller tijden voor één enkele kwestie” en brak het Guinness wereldrecord.
De manifestatie “Sta op en voer actie” (Stand Up and Take Action), georganiseerd door de internationale groeperingen Global Call to Action Against Poverty en de VN Millenniumcampagne, had tot doel een beroep te doen op wereldleiders om hun beloften tegen 2015 de MODs te realiseren, na te komen: acht meetbare doelen en deadlines om het leven van de armste mensen ter wereld te verbeteren.
Aan de massale actie werd deelgenomen door meer dan 73 miljoen mensen in Azië, 24 miljoen in Afrika, 17 miljoen in de Arabische staten, bijna 1 miljoen in Europa en vele meer in Latijns- en Noord-Amerika.
Desmond Tutu, aartsbisschop van Cape Town, Afrika: “Dit is een prachtig voorbeeld van mondiale vastberadenheid en inzet om een einde te maken aan de onrechtvaardigheid van extreme armoede. 116 Miljoen mensen eisen voor iedereen het recht op voedsel, water, gezondheidszorg, op onderwijs en een leven met fatsoenlijk werk. 116 Miljoen zijn samen in verzet gekomen om te zeggen: ‘Maak een einde aan extreme armoede’. Deze boodschap moet door leiders overal ter wereld gehoord zijn — het kan niet genegeerd worden.”
Hier volgt een greep uit het aantal deelnemers en acties die plaatsvonden in het kader van “Stand Up and Take Action”:
In de Filipijnen kwamen meer dan 35 miljoen mensen — eenderde van de bevolking — in verzet tegen de armoede tijdens evenementen georganiseerd door het ministerie van Onderwijs, universiteiten, plaatselijke en landelijke overheden.
In Egypte ‘stonden’ miljoenen mensen ‘op’ in moskeeën door het hele land, als ook langs de oevers van de Nijl.
In Pakistan gingen boeren de straat op om te protesteren tegen de stijgende voedselprijzen. Andere acties drongen aan op terugbrengen van armoede, aangezien het aantal armen in 2008 steeg van 60 naar 77 miljoen.
In Badarpur Khadar, India, een dorpje 15 km van Delhi, zonder elektriciteit, water, rioolwaterzuivering of gezondheidszorg, voerden 700 mensen actie bij de opening van de eerste school in het 300 jaar oude dorp.
In Jigawa, de armste staat van Nigeria, voegde de sultan van Sokoto, een van de meest gerespecteerde heersers in West-Afrika, zich bij de 20.000 deelnemers op een bijeenkomst die de regering opriep om de onafhankelijkheid van vrouwen en andere gemarginaliseerde groeperingen te bevorderen.
In Rwanda was president Kagame onder de 10.000 deelnemers in het Rubavu stadion in de Westelijke Provincie.
In Duitsland nam minister van Ontwikkelingszaken Heidemarie Wieczorek-Zeul deel in Berlijn en moedigde de burgermaatschappij aan meer druk uit te oefenen op de regering om zich te houden aan haar beloften. Bij honderden acties in het hele land stonden meer dan 100.000 mensen op. (Bron: StandAgainstPoverty.org, OneWorld.net)