Vragen en antwoorden - januari 2008


Lees ook de antwoorden van vorige maanden

V. Volgens sommige wetenschappers is de strijd tegen klimaatverandering door bomen te planten zinloos, daar de meeste bossen geen effect hebben op de temperatuur op aarde en de bossen die het verst van de evenaar af liggen mogelijk zelfs bijdragen aan de opwarming van de aarde. Steeds wanneer ik met het vliegtuig reis, doe ik een donatie aan een project voor het planten van bomen om de CO2-uitstoot te compenseren. Is dit zinloos? Kunt u hier iets over zeggen?
A. Volgens mijn informatie is deze ‘wetenschappelijke’ stellingname simpelweg onjuist. Bossen aan de evenaar hebben weliswaar de grootste absorptiefactor, maar bossen waar dan ook hebben een absorptiefactor van ten minste 30 procent van de kooldioxide, waarvoor zij een even groot percentage zuurstof afgeven.

V. Ik las in een van uw boeken dat kernfusie veilig is en voor onbeperkte energie zal zorgen. Hoe dicht zijn wetenschappers bij het toepassen hiervan op voldoende grote schaal, zodat de wereld ervan zal profiteren?
A. Er zijn verschillende benaderingen van kernfusie en er is door afzonderlijke wetenschappers enige vooruitgang geboekt bij de ontwikkeling van dit proces. Er is echter een eenvoudige manier die nog niet ontdekt is: het gebruik van een enkele waterisotoop, die overal beschikbaar is. Als de wil er zou zijn, en als een fractie van de miljarden die worden uitgegeven aan reactoren voor kernsplijting hieraan zou worden besteed, zou het niet lang duren voordat kernfusie overal beschikbaar kwam. De aanhoudende aanwezigheid van de kernbom zorgt ervoor dat politici en wetenschappers door blijven gaan met hun verdwaasde toepassing van kernsplijting. Zij zijn bang achter te blijven in de nucleaire ‘wedloop’.

V. Hoeveel jaar zal het duren voordat de wetenschap in staat zal zijn energie direct van de zon te produceren?
A. De Ruimtebroeders zijn, samen met onze Hiërarchie, momenteel bezig de voorbereidingen te treffen voor de Lichttechnologie, zoals Maitreya het noemt. Dit vooronderstelt een vreedzame wereld, waarin oorlog tot het verleden behoort, voorgoed afgezworen. Pas dan zal het veilig zijn om zulke krachtige energiebronnen te installeren, die anders misbruikt zouden kunnen worden. Mijn veronderstelling is 10-20 jaar, waarschijnlijk eerder 20 jaar.

V. Ik weet niet hoe groot mijn CO2-voetafdruk [bijdrage aan de uitstoot van broeikasgassen] is. Hoe kan ik daar achter komen?
A. Het is niet mogelijk om dat met enige nauwkeurigheid vast te stellen. U kunt wel proberen uw levensbehoeften te beperken.

V. Helpt het hergebruiken van afval echt bij de bestrijding van klimaatverandering? Sommige deskundigen zeggen dat het hergebruiken van afval meer energie kost dan afvalverbranding.
A. Het doel van hergebruik is om het gebruik van grondstoffen te beperken, dus in bijna elk opzicht veroorzaakt het de minste vernietiging van de voortbrengselen van de planeet.

V. Is het de moeite waard om al die kleine dingen te doen, zoals niet teveel water gebruiken, de lichten uit doen, spaarlampen gebruiken, enzovoort, of is dat slechts een manier om de grote problemen uit de weg te gaan?
A. Het echte probleem is mondiaal en moet aangepakt worden door mondiale overeenstemming om onze aanslag op de aardse hulpbronnen drastisch te beperken. Met name de ontwikkelde landen zullen hun leefwijze moeten vereenvoudigen. Dat kan voor veel mensen best moeilijk zijn. Maar een begin maken met de voorbeelden die u geeft is een heel goede manier om het jezelf van dag tot dag aan te leren. Zie zulke maatregelen als een goede training voor de toekomst.

V. Steeds vaker worden in verschillende delen van de wereld verkiezingen betwist. 1) Is dit een aanwijzing dat er met veel verkiezingen gefraudeerd wordt? 2) Is het ook een aanduiding dat de politiek zoals we die kennen niet in de noden van het volk voorziet? 3) Heeft de partijpolitiek haar langste tijd gehad?
A. 1) Ja, en in grote landen die het grootste misbaar maken over ‘fraude’ in ontwikkelingslanden. 2) Ja. 3) Ja. De mensen willen bovenal dat in hun behoeften wordt voorzien.

V. Waarom gaan we niet voortdurend met z’n allen de straat op? Ik bedoel, iedereen die kan demonstreren. Er is dagelijks zoveel nieuws dat ons met afschuw vervult. Ik leef in een welgesteld Westers land waar weinig (bijna geen) volksprotesten plaatsvinden; het lijkt wel of de mensen verwachten dat de autoriteiten alle problemen oplossen. Ik heb naar politici geschreven om te vragen om meer acties van hun kant; één schreef terug dat demonstreren geen zin heeft. Er is hier een betrekkelijk klein aantal leden van Transmissie-meditatiegroepen dat wel meedoet als er demonstraties zijn.
A. Politici houden zeker niet van demonstraties. Zij denken graag dat zij de zaak ‘onder controle’ hebben. Mensen moeten zich bewust worden van hun macht, wat alleen zal gebeuren als ze voldoende demonstreren.

V. Veel mensen vinden ‘Het vredesevangelie van Jezus Christusdoor de discipel Johannes een zeer inspirerend en waardevol boek. Het dateert naar verluidt uit de 1ste eeuw na Chr. en is een deel van een manuscript in het Aramees uit de bibliotheek van het Vaticaan. De volledige tekst is nu gepubliceerd in het boek De leer der Essenen. 1) Wanneer werd ‘Het vredesevangelie’ geschreven, en 2) kunt u iets zeggen over de geneeswijzen die in dit boek beschreven worden (zoals vasten, het eten van ongekookte gewassen en ontslakken). Zijn deze in onze tijd nog zinvol?
A. 1) In de 2de eeuw na Chr. 2) Deze zijn grotendeels opgenomen in de moderne gezondheidsleer en geneeswijzen.

V. Er is veel vervuiling. Is het gebruik van homeopathische remedies tegen vervuiling nuttig, tenzij je er teveel van neemt? Kun je er de symptomen van krijgen als je een remedie te veel gebruikt?
A. Ik zou zeker homeopathische middelen aanbevelen tegen de gevolgen van vervuiling. Een grondregel in de homeopathie is dat als je een remedie te lang gebruikt, ze de symptomen kan voortbrengen die je ermee probeert te genezen. Het vereist dus een juiste gebruiksduur en gezond verstand.

V. Wat bedoelt de Meester Morya wanneer hij spreekt over “zien zonder te kijken” en “horen zonder te luisteren” in het Agni Yoga-boek Hiërarchie?
A. Het betekent het gebruik van de intuïtie, het ontwikkelen van het innerlijke psychische zintuig.

V. In het Agni Yoga-boek Hiërarchie zegt de Meester Morya dat mensen in de tijd van ‘Satya Yug’ moeten proberen hun aandacht bij een aantal verschillende taken tegelijk te houden of in verschillende richtingen te gebruiken. Dit moet gedaan worden zonder dat de energie van de gedachte verzwakt. De aandacht richten op slechts één ding tegelijk is kenmerkend voor ‘Kali Yug’ (het duistere tijdperk), aldus de Meester Morya. Kunt u hier iets over zeggen?
A. Het is heel goed mogelijk en waardevol om zich duidelijk en nauwkeurig te concentreren op meer dan één gedachte, activiteit of probleem tegelijk. Het vereist het vermogen om het denken zeer nauwkeurig te richten zonder te worden afgeleid door willekeurige gedachten. Wanneer deze helderheid van denken is bereikt, kan het worden verruimd om tegelijkertijd andere niveaus van denken te omvatten. Het is vanzelfsprekend zeer nuttig en tijdbesparend voor mensen die veel te doen hebben.