Benjamin Creme’s tournee in Japan 2008

door Michiko Ishikawa

De lezingen van Benjamin Creme in Japan trokken in alle drie steden — Tokio, Osaka en Nagoya — de grootste aantallen toehoorders tot nu toe, waarbij de capaciteit van elk van de zalen werd overschreden. De grote opkomst was het gevolg van de buitengewone publiciteitsinspanningen die dit jaar door de lokale groepen werden geleverd.
Het interessantste voorval bij de krantenadvertenties was de hulp die door Maitreya werd gegeven. Zoals in de brievenrubriek van Share International van mei 2008 werd bericht, kreeg een groepslid in de regio Osaka een telefoontje van Maitreya, die Zich voordeed als iemand van een reclamebureau. Hij bood een buitengewone korting aan voor een paginagrote advertentie in de plaatselijke editie van de krant Sankei Shimbun.
De groep in Osaka dacht dat de advertentie wegens het beleid van de krant om religieus of politiek georiënteerde onderwerpen te weren niet geaccepteerd zou worden en was geheel bereid om de tekst op verzoek te wijzigen, maar tot hun grote verbazing en vreugde werd die zonder veranderingen gedrukt. Ongeveer 1150 mensen woonden de lezing in Osaka bij, terwijl daarnaast vele op een beeldscherm in de foyer naar de lezing keken.
Toen de groepsleden in Tokio (in het stadsdeel Kanto) het advertentieverhaal hoorden, raakten ze zó geïnspireerd dat zij een paginagrote advertentie reserveerden in de Asahi Shimbun, de grootste en meest gerespecteerde krant in Japan. De groep kreeg snel het nodige geld bij elkaar en de paginagrote advertentie bereikte 4-5 miljoen huishoudens in de noordelijke helft van Japan. Als gevolg daarvan kwamen meer dan 2100 mensen naar de Hibiya-zaal voor de lezing van Benjamin Creme; de mensen stonden al vanaf 11.30 uur in de regen in de rij voor de lezing die om 14.00 uur begon.
De lezing in Tokio, de eerste van de tournee, werd door een uiterst aandachtig publiek beluisterd. De bijeenkomst duurde vijf en een half uur, toch bleven de meeste van de toehoorders tot het einde. De Meester van Benjamin Creme bevestigde dat Maitreya en de Meester Jezus, in andere gedaanten, ook aanwezig waren en tot het einde van de lezing bleven. De openbare Transmissie-meditatie de volgende dag trok 600 mensen van wie bijna 150 voor het eerst deelnamen.
De groep uit Nagoya richtte zich eveneens op krantenadvertenties en trok de meeste toehoorders voor Nagoya tot nu toe — 760 mensen.
De Meester van Benjamin Creme bevestigde dat zoals gewoonlijk Maitreya, de Meester Jezus en de Meester in Tokio bij de verschillende bijeenkomsten aanwezig waren, zoals ook bij de conferentie van Share Japan, en door groepsleden werden herkend. (Zie de rubriek ‘Lezers schrijven’.)
Tijdens de conferentie van Share Japan die aan het einde van de tournee in Shiga werd gehouden, sprak Benjam Creme zijn waardering uit voor het intelligente, gerichte en toegewijde werk van de Japanse groep, dat hem in staat stelde om zijn lezing bij drie gelegenheden aan meer dan 4000 mensen te geven. De groepen zijn al weer bezig om voor het volgende jaar naar nog grotere lezingzalen uit te kijken.

Zie foto's