Het nieuwe onderwijs

een compilatie

Hier volgt een selectie uitspraken van Maitreya (Boodschappen van Maitreya de Christus en Maitreya’s leringen — De Wetten van het Leven), de Meester van Benjamin Creme (Een Meester spreekt) en Benjamin Creme, over het thema ‘het nieuwe onderwijs’.

Mijn Lering zal jullie tonen dat er in deze wereld niets is of het kan, indien nodig, door de mens bereikt worden. De mens is een God en behoeft slechts die goddelijkheid te openbaren om tot bloei te komen. Mijn Aanwezigheid zal jullie hiervan verzekeren, want Mijn Broeders, de Meesters van Wijsheid, en Ik zullen jullie de wonderen tonen van je goddelijke aard. Op deze wijze zullen jullie je potentieel gewaar worden en groeien in Licht. (Maitreya, uit: Boodschap nr. 71)

De wereld staat gereed voor meer licht. Overal hunkeren de volkeren naar nieuwe kennis omtrent zichzelf en God. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘Er zij licht’)

Voor mij is onderwijs elke activiteit die een man, vrouw of kind voorbereidt op het volledig tot uitdrukking brengen van hun potentieel. Wij komen in incarnatie in een bepaald stadium van ontwikkeling en gaan door vanuit een voorgaand leven, zodat we een bepaald potentieel hebben wat betreft ziele-uitdrukking, intelligentie en fysieke uitrusting — wat dat dan ook inbrengt in dit leven. Onderwijs is de voorbereiding van een man, vrouw of kind op de fysieke, emotionele, mentale en geestelijke gebieden, om hun potentieel in elk leven tevoorschijn te brengen. (Benjamin Creme, Maitreya’s Missie, dl. III)

Een werkelijke uitdrukking van de mens als ziel kan alleen plaatsvinden door de mensheid opnieuw te onderrichten over de ware aard van de mens als drievoudige werkelijkheid — geest, ziel en persoonlijkheid — en over de Wet van Oorzaak en Gevolg in relatie tot de Wet van Wedergeboorte. Dit zal onze nieuwe systemen vormgeven. (Benjamin Creme, Maitreya’s Missie, dl. I)

We moeten de kunst van het leven leren. Het is een kunstvorm en kan alleen al doende geleerd worden. Het is niet iets wat je kunt onderrichten, maar je kunt wel de beginselen onderrichten, de wetten. Onderricht de wetten en de regels die daarvan afgeleid zijn — de Wet van Oorzaak en Gevolg, de Wet van Wedergeboorte, de Wet van Onschadelijkheid en de Wet van Opoffering — en je onderricht de grondbeginselen van het leven. Het leven verloopt volgens deze Wetten en hoe eerder we deze instinctief onderdeel maken van ons leven, des te sneller ons leven en onze wereld redelijk gecoördineerd en harmonisch zullen zijn. (Benjamin Creme, De Kunst van het Leven)

Verleden en toekomst

In de afgelopen 2000 jaar heeft de mensheid de energie van kennis tot uitdrukking gebracht. Onze wetenschap en onze onderwijssystemen zijn hiervan de uitdrukking. In de komende 2000 jaar zullen we de liefde van God uitdrukken, niet alleen de intelligentie van God. De Christus zal een nog hoger aspect dan Liefde brengen, het Wil-aspect, maar dat zal zich natuurlijk alleen in individuen openbaren. In het volgende tijdperk, of tegen het einde van dit tijdperk, zullen steeds meer mensen blijk geven van deze hoedanigheid van Wil, die Liefde insluit. (Benjamin Creme, De Wederverschijning van de Christus en de Meesters van Wijsheid)

Mijn Meesters zullen jullie de regels van het Leven leren, Ikzelf zal jullie dat hogere Licht tonen dat de mensheid wenkt.
Mijn Lering is tweeledig: ze heeft te maken met de fysieke aard van de mens, de eerste levensbehoeften; ze heeft ook te maken met de verhouding van de mens tot dat Goddelijk Wezen dat wij God noemen.
In Mijn woordenboek zijn deze één en dezelfde, want slechts in zoverre de mens zich juist tot zijn medemens verhoudt, verhoudt hij zich juist tot God.
Het is Mijn plan jullie dit te laten zien, jullie te leren dat wanneer de mens in zichzelf het vermogen ontdekt tot samendelen, tot liefhebben, tot vertrouwen, vanaf dat moment zijn klim naar God begint.
Zo is het altijd geweest en zo zal het altijd zijn. (Maitreya, uit: Boodschap nr. 29)

Alle kinderen hebben een evenwichtige achtergrond nodig om in op te groeien, alsmede voorbeelden in dat proces, een moeder en vader. Dat niet alle ouders die stabiliteit bieden is helaas al te waar en vele factoren spelen een rol bij deze ongelukkige toestand: gebrek aan onderwijs, armoede, ondeugdelijke huisvesting, ziekte, en onverantwoordelijke en onverschillige ouders, die onvolwassen en ongeschikt zijn voor de uitdagingen van het gezinsleven.
Maar het dient ook gezegd dat miljoenen mensen, in elk land, straatarm en verstoken van alle voorzieningen, moedig streven en er tegen alle verwachtingen in merendeels in slagen hun gezin bijeen te houden en een evenwichtig en liefdevol voorbeeld te geven aan hun kinderen. Zij zijn de miskende helden van het ras die, door hun volharding en eindeloze zelfopoffering, het beste vertegenwoordigen wat de mensheid kan laten zien.
Het nieuwe onderwijs moet zich met dit fundamentele probleem bezighouden en opleiden voor de vereisten van het gezinsleven. Het is vreemd, nietwaar, dat dit meest fundamentele aspect van het sociale leven zo’n geringe aandacht krijgt en in zo’n belangrijke mate wordt overgelaten aan de grillen van het toeval. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘Het gezin’)

Mijn lering, hoe eenvoudig ook, zal jullie de noodzaak tonen van samendelen; om een reservoir van voorraden aan te leggen waaruit alle mensen kunnen putten; om hebzucht te vervangen door samenwerking en vertrouwen; om de innerlijke goddelijkheid van de mens te openbaren. (Maitreya, uit: Boodschap nr. 64)

De behoeften van alle volken zijn dezelfde: voldoende voedsel, huisvesting, onderwijs en gezondheidszorg zijn de basisvoorwaarden zonder welke de mensen hun volledige potentieel niet kunnen bereiken of beschikbaar stellen aan de samenleving. Miljoenen mensen wordt deze grondrechten momenteel ontzegd. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘Alomvattendheid is de sleutel’)

In onze onderwijsinstellingen zullen veranderingen plaatsvinden, waarbij mensen de kunst van overleven zal worden geleerd — niet alleen op het fysieke gebied, maar ook om hen te inspireren in denken en geest. Het onderwijs zal in de toekomst vrij zijn van ideologische en religieuze vooroordelen. Het zal heelheid en gezondheid in de mens creëren. (Maitreya’s Leringen – De Wetten van het Leven)

Er is op dit moment waarschijnlijk nergens perfect onderwijs te vinden. Iedereen heeft min of meer beperkend, en in sommige gevallen schadelijk onderwijs gehad, dat de creatieve verbeelding tegenwerkt, de individualiteit onderdrukt en angstcomplexen creëert — angst voor onderwijzers, angst voor examens, angst voor elkaar; en het stimuleert te zeer schadelijke wedijver.
… elk individu moet beschouwd worden als een ziel. De gehele opvoeding moet hierop gebaseerd worden. Daarnaast moet men inzien dat ieder kind uniek is, met een persoonlijke stralenstructuur die het resultaat is van zijn of haar vroegere incarnatie-ervaring en het zieledoel in dit leven, want de ziel voorziet de verschillende lichamen van stralen. Daarom moeten waar onderwijs en het onderwijs van de toekomst noodzakelijkerwijs rekening houden met de stralenstructuur, zodat het onderwijs van ieder individu kan worden afgestemd op de persoon in kwestie. (Benjamin Creme, Maitreya’s Missie, dl. II)

De opening van centra voor jongeren — In Groot-Brittannië heeft Maitreya Zich op verschillende manieren bekendgemaakt aan godsdienstige en politieke leiders. Er bestaan diepe kloven in de maatschappij, maar deze kloven kunnen niet geheeld worden, tenzij ze zichtbaar worden. De sociale, economische en politieke gisting die Groot-Brittannië nu ervaart, zal tenslotte leiden tot een verzachting van het kapitalisme en er zal een evenwichtige vermenging komen van socialisme en kapitalisme.
Een van de aspecten van Maitreya’s missie in Groot-Brittannië zal de opening van bepaalde centra zijn die jonge mensen en gezinnen zullen aantrekken. Het doel is, in de eerste plaats, om zo met deze jongeren om te gaan, dat zij zelfrespect en vertrouwen krijgen. Zo toegerust, zullen zij geholpen worden werk te vinden. Het bankwezen zal uiteindelijk hulp aanbieden en onderwijzers, doktoren en politici zullen deze centra bezoeken en bestuderen om ervan te leren. (Maitreya’s Leringen – De Wetten van het Leven)

Leraren kunnen hun klassen niet in bedwang houden omdat de leiders zelf niet begrijpen waar het in het leven om gaat. Ze zijn alleen goed in het vrijgeven van de marktwerking en het veranderen van individuen in robots voor fabrieken. Nu zullen verantwoordelijke intellectuelen naar voren komen; niet slechts degenen die niet weten hoe te leven, die beheerst worden door de stembus en door ideologieën.
Indoctrinatie van een kind is ongoddelijk. Een ideologie opleggen aan wie dan ook is ongoddelijk.
Het denken van kinderen wordt tegenwoordig volgestopt met feiten en getallen. Hoe kan het Zelf vrede en geluk ervaren? Maar, “alles zal zich in naam van de kinderen ontwikkelen”. (Maitreya’s Leringen – De Wetten van het Leven)

Dagelijks stromen geweldige nieuwe geestelijke energieën met grote kracht de wereld in. Dit transformeert het menselijk bewustzijn, inclusief het bewustzijn van jonge mensen. Jonge mensen zijn gevoelig. Ze voelen dat ze een ziel in incarnatie zijn en toch lijkt alles wat ze ervaren in hun gezin, op school en op straat volkomen materialistisch. Het gaat geheel tegen de ziel in. De ziel is eenheid, heelheid, en beschouwt de mensheid als één. Maar het kind gaat naar school om te wedijveren met andere kinderen, om de beste te zijn, precies het tegendeel van de aard van de ziel. Scholen bereiden kinderen niet voor op het leven. Ze bereiden kinderen voor op werken.
Het bedrijfsleven heeft het hele leven in beslag genomen. Daarom willen kinderen niet naar school. Het heet commercialisering. Onderwijs en gezondheidszorg worden geleid alsof het bedrijven zijn. Het zijn geen bedrijven, maar diensten die absoluut wezenlijk zijn voor zich ontwikkelende mensen. (Benjamin Creme, De grote Aantocht)

Wanneer Ik Mij aan de wereld bekendmaak, zal Ik tot alle mensen spreken in deze bewoordingen: Bereid je erop voor jezelf te zien als goden. Bereid je erop voor tot in het Licht verheven te worden. Bereid je erop voor jezelf als broeders van elkaar te zien. Bereid je erop voor de Waarheid te onderrichten. Bereid je erop voor te leven volgens de Wet. Omarm deze Wet en herstel Gods plan. (Maitreya, uit: Boodschap nr. 34)

[Maitreya] is een geestelijk leraar, een onderwijzer in de ruimste zin van dat woord. Hij is gekomen om de mensheid over haar eigen aard te onderwijzen, om ons te laten zien dat wij goddelijk zijn, dat de goddelijke vonk, die ons met de hele kosmos verbindt, in ieder mens brandt. Dit is de innerlijke werkelijkheid. Hij komt om de mensheid aan te sporen die werkelijkheid te openbaren en te worden zoals de Meesters, niet slechts in aanleg, maar werkelijk goddelijk. (Benjamin Creme, De grote Aantocht)

Ook in het onderwijssysteem vinden nu grote veranderingen plaats. Kinderen zullen geheel vanuit het niets dingen aandragen, niet uit de boekjes. De veranderingen komen van de kinderen. (Maitreya’s Leringen – De Wetten van het Leven)

[Maitreya] zal de aandacht van de mensen vestigen op de speciale noden van de jeugd, om zo hun latente aspiratie en bereidheid tot dienen aan te moedigen. Hij zal de rol van de vrouw benadrukken en haar behoefte aan emancipatie, onderwijs en respect. Hij zal laten zien dat in de komende jaren een omvangrijk leger van dienaren nodig is om zelfs maar de basisbehoeften te lenigen van een wereld die hongert naar voedsel, werk, onderwijs en kennis; naar een kans om haar menselijkheid te tonen en haar verlangen naar verbetering. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘Gebeurtenissen zonder weerga’)

Een van de bedroevende dingen in het hedendaagse onderwijs is de wijze waarop kinderen gekleineerd worden, te horen krijgen dat ze het fout hebben, dingen niet mogen doen, dat ze stout zijn. Kinderen worden voortdurend belemmerd, en het heeft niets te maken met stout zijn. Het kind heeft geen begrip van wat stout is. Het kind heeft alleen maar verlangens, instincten en een zucht naar avontuur. Als ze daar de gelegenheid voor krijgen zonder steeds te horen dat ze stout zijn en het verkeerd doen, kunnen ze opgroeien zonder belemmeringen, zonder gebrek aan eigenwaarde. Ze zouden het gevoel hebben dat men van hen houdt, dat hun ouders werkelijk om hen geven, geduld met hen hebben, bereid zijn naar hen te luisteren, met hen te praten, enzovoort. Dat zou een innerlijk vertrouwen geven, dat zich uit in het vermogen om het beste te maken van elke gelegenheid die het leven biedt.
Wat de meeste mensen ergens van weerhoudt is gebrek aan zelfvertrouwen. Dat is voornamelijk het gevolg van het voortdurende vitten door de ouders, het kleineren van het kind. “Je bent nog maar een kind” of “Daar weet jij niets van”. Alles wat een kind zegt wordt bespot en gekleineerd. Niet in elk gezin, maar wel in veel gevallen. Zelfs onder overigens intelligente en opgeleide mensen worden kinderen op zo’n manier gekleineerd en bespottelijk gemaakt.
Kinderen mogen nooit en te nimmer bespottelijk worden gemaakt. Het is louter eigenbelang van de ouders om het kind te belemmeren, zodat ze het redelijk onder controle kunnen houden. Mensen zijn zó overwerkt en moe, hun zenuwgestel is zó gespannen dat ze de aanwezigheid van hun eigen kinderen en het beslag dat kinderen op hen leggen niet kunnen verdragen. Dat is tragisch voor hen, voor de kinderen en voor de maatschappij als geheel.
Zelfrespect is een basisbehoefte van ieder mens. Als dit ontbreekt worden mensen gedreven tot criminaliteit, druggebruik en dergelijke, zelfs tot zelfdoding. Dat alles is een direct gevolg van het onvermogen van veel ouders om bij hun kinderen een gevoel van liefde en begrip in te prenten, om hartelijk, geduldig te zijn, bereid om te helpen, om te luisteren en een relatie met het kind te hebben, en hun dat cruciale vertrouwen te geven. (Benjamin Creme, Maitreya’s Missie, dl. III)

Tegenwoordig is het grootste deel van het onderwijs, voor wat het waard is, opleiding om werk te krijgen. Mensen worden simpelweg gereed gemaakt om in het bedrijfsleven de kost te verdienen onder de gesel van wedijver. Dat gaat veranderen. Wedijver moet plaats maken voor samenwerking. Het is vooral wedijver, die gebaseerd is op hebzucht en angst, die de mensheid belemmert in haar voornaamste uitdrukking van eenheid, haar besef deel te zijn van één groep. Dit moet veranderen. Wanneer dat gebeurt, zullen mensen beseffen dat de ziel een feit is waarvan de Meesters het toonbeeld zijn. Mensen zullen beseffen dat ze zielen zijn en zich naar de ziel richten. Dan zal het onderwijs voor het leven van de ziel, en de psychologie van de ziel, steeds meer de richtlijn worden in ons onderwijsstelsel. (Benjamin Creme, Maitreya’s Missie, dl.III)

Elk kind, op welk niveau het ook in de wereld komt, incarneert met zijn eigen doeleinden. Een hoofddoel is om te leren in vrede en harmonie te leven met anderen, met alle mensen met wie hij of zij omgaat. Het vermogen om dit ook werkelijk te kunnen is tegenwoordig zeldzaam. Je bent een zeer bijzonder mens als je terecht komt in een gezin, een schoolsituatie, een samenleving, waar je over alles kunt beschikken wat je nodig hebt om je levensdoelen als ziel uit te voeren.
We moeten inzien dat alle jonge mensen uniek zijn. Ze zijn zonen van God, die zich ontwikkelen om die goddelijkheid en dat zoonschap te openbaren. Hoeveel mensen zien een kind op die manier? (Benjamin Creme, Maitreya’s Missie, dl. III)

Educatieve onderneming

Die relatief weinigen die voorop liepen bij de voorbereiding op deze tijd zal een nieuw terrein van dienstbaarheid geboden worden; een educatieve onderneming van enorme omvang. Van alle kanten zullen de vragen komen; een lang gevoelde honger naar kennis zal als een afgedamde rivier overstromen en buiten haar oevers treden. Velen zullen de achtergrond en geschiedenis van deze gebeurtenis willen weten; voor anderen zal de onmiddellijke toekomst de voornaamste zorg zijn. Weer anderen zullen de behoefte voelen tot analyseren en elke verklaring in twijfel trekken, uiteindelijk ontevreden met alles behalve hun eigen geloof. Overreding en tact moeten daarom de orde van de dag zijn, teneinde de beschuldiging van dweperij en hoogmoed te vermijden.
Over de hele wereld zullen verenigingen hun rol vervullen en zorgen voor grootschalige verspreiding van de benodigde leringen. Er moet nog veel verstrekt worden, maar er is veel dat de mens nog ongeopend en ongelezen al in handen heeft. Tracht er een gewoonte van te maken, luidt het advies, om veel te lezen en zo de zoekenden op het pad te informeren en de weg te wijzen. Systematische bestudering van de leringen en oprechte pogingen om te leven naar de voorschriften van Maitreya bieden het nodige evenwicht en gezag om te onderrichten. Ieder die op deze wijze is toegerust, kan deze kans benutten om opnieuw te dienen. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘Opnieuw te dienen’)

Een nieuw vergezicht van mogelijkheden zal spoedig opdoemen, nu de mens worstelt met de problemen van afgescheidenheid en verdeeldheid. Dit zal de krachten vrijmaken en de technieken inspireren van training en onderwijs, die de mens te zijner tijd zal brengen voor de voeten van God. (Benjamin Creme’s Meester, Een Meester spreekt)

(Zie voor de volledige selectie Share Nederland, jul./aug. 2008)