Vragen en antwoorden - juli/augustus 2008


Lees ook de antwoorden van vorige maanden

V. Het Ierse ‘nee’ tegen de Europese Unie plaatst vraagtekens bij haar voortbestaan. Was de EU vanaf het begin gedoemd te mislukken? Of kan zij getransformeerd worden tot iets positievers, zoals bijvoorbeeld het Britse Gemenebest? Hoe ziet de Hiërarchie de EU?
A. De EU is opgericht als economische gemeenschappelijke markt. Het maakt geen deel uit van het Plan van de Hiërarchie dat de afzonderlijke landen in Europa ‘verloren’ gaan in een verenigde politieke Staat van Europa. Dat moet niet worden toegestaan. Het idee voor zo’n staat wordt momenteel nagestreefd door de krachten van Commercialisering en moet worden tegengehouden.

V. Hoe kan Iran de internationale gemeenschap ervan overtuigen dat het de waarheid spreekt wanneer het zegt dat het niet bezig is met de ontwikkeling van kernwapens? Er wordt met strengere sancties gedreigd en de druk op Iran hierover wordt opgevoerd, vooral door Amerika.
A. Het kan VN-waarnemers uitnodigen om dit na te gaan en te bevestigen (of niet).

V. Een blik op het dagelijks nieuws lijkt erop te wijzen dat over de hele wereld volksprotesten plaatsvinden, waardoor de indruk wordt gewekt dat de stem van het volk aan kracht wint. Is dit wel een juiste waarneming? Volgens sommige critici zijn betogingen, protesten en demonstraties uitingen van anarchie, die de echte democratische middelen ondermijnen. Graag uw ideeën hierover.
A. Ja, deze waarneming is juist. Het klopt dat de stijgende voedsel- en olieprijzen en lokale tekorten van basisvoedsel vooralsnog de voornaamste oorzaken zijn, en niet de abstractere internationale kwesties als Rechtvaardigheid en Vrede, maar het is een stap in de vereiste richting.

V. Het Vaticaan lijkt openlijk te zeggen dat er leven zou kunnen zijn op andere planeten. Probeert het Vaticaan zijn kudde te laten wennen aan het idee dat er leven op andere planeten bestaat en dat de ufo’s en alle bijbehorende verschijnselen echt zijn? Wat zit er achter dit beleid?
A. Simpel gezegd, ja! De waarheid begint naar buiten te komen en het Vaticaan kan het zich niet veroorloven om te ontkennen wat voor iedereen duidelijk is.

V. Mensen die van honger omkomen, of althans problemen hebben om hun kinderen te voeden, hebben een eenvoudige oplossing voor de huidige stijging van de voedsel- en brandstofprijzen: ‘Verlaag de prijzen, dan kunnen we allemaal weer eten en ons verplaatsen, en ons leven leiden en voor inkomen zorgen.’ Is het echt zo eenvoudig?
A. Nee. Het huidige economische stelsel werkt niet. Deze gebeurtenissen zijn de symptomen. Er is geen echt tekort aan voedsel of olie. Het antwoord is eenvoudig: alleen samendelen zal het onrecht uit het verleden en het heden ongedaan maken.

V. In een artikel in Share International (maart 2006) zei u dat de wereld afstevent op de oliepiek [het punt waarop de olieproductie onomkeerbaar gaat afnemen], wat zal leiden tot een mondiale beurskrach à la 1929. Alles wat ik onlangs over dit onderwerp heb gelezen lijkt erop te wijzen dat we die piek nu bereikt hebben. Is dit echt het geval? De oliepiek-scenario’s schetsen een grimmig beeld van wereldwijde hongersnood, oorlogen om olie, enzovoort. Is het waarschijnlijk dat dit zal gebeuren of zal Maitreya’s Verklaringsdag eerder (d.w.z. heel snel) plaatsvinden om een eventuele grote ramp te voorkomen?
A. ‘Oliepiek’ is geen term die ik gebruikt heb en het scenario dat u beschrijft ligt ver af van alles wat ik heb geschreven. Het komt mij daarom voor dat u mijn artikelen hebt verward met die van iemand anders. Hoe dan ook, ik zie de toekomst niet op die manier. Er bestaat in feite geen tekort aan voedsel of olie. De huidige crisis is het gevolg van manipulatie en winstbejag uit angst voor zulke tekorten. Volgens mijn Meester is er nog voor 78 jaar olie voorradig bij de huidige verbruiksniveaus en geen werkelijk tekort aan voedsel als het op de juiste wijze gedistribueerd zou worden.

V. Maitreya heeft gezegd dat wij onze “broeder’s hoeder” zijn. Geldt dit ook op internationaal niveau? Moet de rest van de wereld bijvoorbeeld blijven toekijken terwijl een land als Zimbabwe steeds verder in chaos verzinkt? Er zijn mensen die het Zimbabwaanse volk oproepen om in opstand te komen en het corrupte regime af te zetten. De wereld verwacht dat Afrikaanse leiders in actie komen. Intussen worden het geweld, de ellende en de honger steeds erger.
A. De Verenigde Naties moeten door de Afrikaanse leiders uitgenodigd worden om de situatie grondig te onderzoeken en zo nodig op te treden.

V. 1) Moet de buitenwereld ingrijpen om te helpen het lot van de Birmezen te verlichten? Eerst werden hun rechten geschonden en nu verkeren zij in nood. 2) Is soevereiniteit onschendbaar?
A. 1) Ja. 2) Niet onder deze omstandigheden.

V. Was de cycloon die Birma trof een natuurverschijnsel en waren de aardbevingen in China het gevolg van natuurlijke of menselijke oorzaken? [Vraag gesteld tijdens lezing Benjamin Creme in Nagoya (Japan), mei 2008.]
A. Nee, ze hadden geen natuurlijke oorzaak, noch werden ze direct door de mens veroorzaakt. Ze waren ook niet het karmische gevolg van de wandaden van de Birmese of Chinese regering. Ze zijn het gevolg van de spanning en de daaruit voortkomende stress, waardoor krachten vrijkomen die niet ingedamd kunnen worden.
De mensheid heeft bijvoorbeeld geen begrip van de Wet van Oorzaak en Gevolg, de Wet van Schadeloosheid. Er bestaat momenteel een enorme spanning in de wereld vanwege de invasie in Irak — een volkomen illegale, onnodige en afgrijselijke oorlog, die een hoge menselijke tol eist. Die oorlog, de invasie door de Amerikanen en de Britten, heeft een buitengewone spanning in de wereld gecreëerd. Daardoor, en door de oorlog in Afghanistan en de Amerikaanse druk op Iran, wordt onvermijdelijk angst in de hele wereld veroorzaakt. Mensen leven dus in een toestand van spanning, deels vanwege de geweldige kosmische energieën, maar ook vanwege de daden van machtige individuen. En de mensen kijken stilzwijgend toe. Dit land [Japan] kijkt stilzwijgend toe omdat het een bondgenoot van Amerika is. Maar alle landen van de wereld moeten hun stem verheffen tegen het vertrappen van andere landen door Amerika.
Amerika is een groots land en zal een grootser land worden, maar het loopt helaas uit de pas met haar bestemming. Het speelt met krachten die het niet begrijpt. Het is een jonge, machtige en buitengewoon arrogante natie. Het is de arrogantie van de jeugd, en een jeugd met spierballen. Het wordt tijd dat de oudere, wijzere naties van de wereld hun stem verheffen tegen de daden van Amerika.
De beste manier om dat te doen is door zich uit te spreken voor aanvaarding van het beginsel van samendelen. Samendelen en rechtvaardigheid zullen rust en evenwicht in de wereld brengen.
Wanneer we, zoals nu, uit evenwicht zijn, raken de ondermenselijke elementale krachten die de cyclonen, aardbevingen en dergelijke organiseren — de krachten van de planeet zelf — ook uit evenwicht. Waar tornado’s een normaal verschijnsel zijn, worden deze enorm; waar zich regelmatig aardbevingen voordoen, worden dat nu zware aardbevingen. De elementale krachten reageren op onze stress. De mensheid moet het verband begrijpen dat bestaat tussen alle krachten en alle aspecten van de planeet.

V. Israël bouwt weer meer nederzettingen, waardoor het bestaande aantal wordt verdubbeld. Onlangs werden ambitieuze uitbreidingsplannen goedgekeurd voor de huisvesting van kolonisten in Oost-Jeruzalem, dat in 1967 tijdens de Israëlisch-Arabische oorlog door Israël werd ingenomen. Wat zijn de verplichtingen van de internationale gemeenschap ten aanzien van de aanhoudende crisis in dit conflict?
A. Er zijn al meer dan 60 VN-resoluties ingediend tegen Israëlische schendingen, die Israël eenvoudigweg negeert, onder bescherming van het veto van de VS in de Veiligheidsraad. Het is noodzakelijk dat de Veiligheidsraad wordt afgeschaft. Zij heeft haar nut al lang overleefd. De Internationale Gemeenschap moet eveneens opstaan tegen het Amerikaanse machtsmisbruik.

V. Ik las over een man in Engeland die zichzelf Maitreya noemt. Hij is boeddhist, geeft genezing en maakt piramides van halfedelstenen om ’s nachts over je bed heen te zetten. Hij is ook in een tv-programma geweest over alternatieve geneeswijzen. Is dit dezelfde Maitreya over wie u het heeft en woont hij nog steeds in Engeland?
A. Ik weet over wie u het heeft. Hij heeft in het geheel niets van doen met de Heer Maitreya, de Wereldleraar en het Hoofd van onze planetaire Hiërarchie.

V. Beste meneer Creme, ik wil u hartelijk danken voor Transmissie-meditatie en al uw commentaren en leringen sinds ik in 1999 voor het eerst van dit geweldige verhaal hoorde. Mijn vraag is: Is het beter om geld in te zamelen van alle Transmissie-meditatiegroepen en het aan u te geven voor een centrale pot om deze informatie mee bekend te maken (via reclame op televisie of radio, artikelen in kranten) of is het beter om het geld zelf te gebruiken voor regionale media-aandacht?
A. Ik denk dat de beste manier waarop het geld dat nu wordt ingezameld besteed kan worden is door advertentieruimte te kopen in kranten om de bijeenkomsten, lezingen, boeken, enzovoort te adverteren, waarin ook wat informatie wordt gegeven over het ‘verhaal’ als zodanig voor mensen die niet naar de bijeenkomsten komen. Het belangrijkste is om deze informatie zo snel mogelijk vóór Maitreya’s verschijning naar buiten te krijgen. Stel het geld beschikbaar aan de groepen waar u woont [Oostenrijk]. Ik dank u voor uw vriendelijke woorden.

V. Interessante website. Maar een onmiskenbaar teken van bedrog is als de verlosser van de mensheid probeert boeken te verkopen. Ik betwijfel ten zeerste of Christus, Krishna, Boeddha en al die anderen ook maar iets zouden verkopen. Als internet in hun tijd had bestaan, zouden ze alles zonder kosten beschikbaar gesteld hebben en niet proberen wat geld te verdienen aan dwazen. Dit zegt mij dat jullie niet oprecht zijn in jullie overtuiging.
A. Interessant commentaar, dat niet gebaseerd is op zelfs maar de geringste navraag of het minste onderzoek. Had u wel navraag gedaan, dan zou u beseffen dat Maitreya geen boeken schrijft, noch ze te koop aanbiedt, zoals u het voorstelt, maar dat wij (Share International) Zijn leringen hebben verzameld en deze, zonder royalties, publiceren om geïnteresseerden op de hoogte te brengen, en ze eveneens op onze website plaatsen voor wie over internet beschikt. U zou zich dan tevens realiseren dat Share International een organisatie zonder winstoogmerk is, die uitsluitend draait op onbetaalde vrijwilligers, met wereldwijd vele zustergroepen, die ook draaien op onbetaalde vrijwilligers. Wij doen ons werk uit dienstbetoon, wat nog steeds bloeit in deze overigens overmatig gecommercialiseerde wereld.