Artikel van de meester - jan 2008


Lees ook de artikelen uit vorige maanden

De Christus als leraar

door de Meester — , via Benjamin Creme (10 februari 2008)

Velen verwachten de verschijning van de Christus en zien ernaar uit, maar hebben een heel verkeerde voorstelling van de gevolgen ervan voor de mensheid. Velen verwachten Hem als een Geestelijk Magiër, Die hun tekortkomingen en die van anderen teniet zal doen en zo eeuwigdurende vrede zal bewerkstelligen. Zij hebben een zeer passieve kijk op deze immense en complexe gebeurtenis. Voor Maitreya Zelf is het een gelegenheid om in een dynamische wisselwerking met de mensheid te treden, om de Grondslagen van het Goddelijk Plan te vestigen en het tijdperk van Juiste Menselijke Verhoudingen in te luiden.
Dit vereist de actieve respons en deelname van mannen en vrouwen overal ter wereld: een wereldwijd doorlopend proces van verandering in uiterlijke structuren en innerlijke percepties.
Maitreya ziet die gebieden van de wereld waar christenen in de meerderheid zijn niet als bijzonder open en vruchtbaar. Evenmin wekken andere grote religies bij Hem meer hoop op inzicht. Zeker zijn er in alle religies mannen en vrouwen die gereed zijn om te reageren en te werken voor het welzijn van allen. Evenzo wachten in elke rang en stand, in ieder land ter wereld, mensen op het signaal dat hen zal oproepen tot actie ten behoeve van hun broeders en zusters, al dan niet gekend.
Velen verwachten de Christus als de Rechter, gezonden om de wetsovertreders te kastijden en te straffen. Maitreya, de Christus, is een Leraar, en zal de mens inderdaad de Wetten van het Leven onderwijzen, maar een Rechter was Hij nooit, en evenmin komt ‘straf’ in Zijn vocabulaire voor. Hij zal trachten mensen te inspireren om zichzelf te kennen als zielen in incarnatie, die samen een reis van zelfontdekking ondernemen en elkaar onderweg bijstaan. Hij zal benadrukken dat wedijver mensen belemmert en van hun pad afleidt, en elke glimp van de aard der ziel steriel maakt.

Commercialisering

De mensen zijn ver van dat Pad afgedwaald. Commercialisering heeft de mensheid in een wurggreep en perst elke gedachte of elk  gebaar van grootmoedigheid uit hun leven. De ziel van de mens kan weinig meer van deze onderdrukking verdragen en schreit luid in wanhoop en frustratie. En nog verbazen mensen zich over de toename van de misdaden en het onheil die de jeugd in elk land aanricht.
Maitreya zal de mensen bekend maken met de oorzaak van oorlogen en militaire acties overal ter wereld. Hij zal laten zien dat zelfs het klimaat en het weer erdoor van slag raken. De mens heeft veel te leren over de gevolgen van zijn handelen, en de noodzaak van discipline en zorg.
De Christus komt om te onderrichten. De mensen moeten, vanuit hun vrije wil, reageren teneinde te groeien. De Christus, Maitreya, gebruikt nooit dwang, zelfs niet als wij daardoor sneller zouden leren. Hij weet dat alleen dat wat de mens uit vrije wil onderneemt, geoorloofd is en grotere kans heeft vrucht te dragen.