Vragen en antwoorden - maart 2008


Lees ook de antwoorden van vorige maanden

V. De economische crisis in de wereld lijkt nu geleidelijk af te glijden naar een punt vanwaar geen herstel mogelijk is. Ik vraag me af of Maitreya ‘de stekker’ er uit heeftgetrokken, of het internationale financiële systeem van alle energie heeft ontdaan. Kan Hij zulk soort systemen hun energie onthouden?
A. Maitreya zou het wel kunnen, maar Hij zou het nooit doen. Dat zou een complete inbreuk zijn op onze vrije wil, hetgeen de Meesters nooit doen.

 

V. De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates was voor een bezoek in Europa waar hij NAVO-lidstaten de les las door te zeggen dat NAVO-lidstaten zich niet kunnen onttrekken aan de oorlog tegen terreur en dat zij hun troepen moeten inzetten om een “overwinning in Afghanistan” te verzekeren en al-Qa’ida te verslaan. 1) Is dit het moment voor NAVO-lidstaten om te weigeren de zogeheten ‘oorlog tegen terreur’ van de Amerikanen te steunen? 2) Zou de NAVO haar inzet moeten heroverwegen? 3) Zou het de terugtrekking van de Amerikanen uit Afghanistan en Irak bespoedigen als de volkeren van Europa zich zouden uitspreken tegen verdere militaire inmenging, zodat de VS er (min of meer) alleen voor zouden komen te staan?
A. 1) Ja, als zij de wil en de moed hebben. 2) Ja. 3) Ja.

V. Tsjaad is een erg arm land, maar het heeft olie. Is dat de werkelijke oorzaak van de huidige oproer en strijd?
A. Ja.

V. Een aantal Afrikaanse landen ervaren wat wordt genoemd ‘de vloek van de natuurlijke hulpbronnen’ of ‘de vloek van de olie’. Naar verluidt, gaat het bij conflicten in de Nigeriaanse delta, in Angola, in de Democratische Republiek Congo en talloze andere Afrikaanse landen vooral om de verdeling van de opbrengst van de export van olie en andere delfstoffen. 1) Is dat waar? 2) De Wereldbank en het IMF zijn hier vaak bij betrokken; is hun betrokkenheid ook een factor in deze conflicten?
A. 1) Ja. 2) Ja.

V. Zou de inzet van een waarheids- en verzoeningsaanpak, zoals die nu wordt bepleit door Kofi Annan, kunnen helpen om het sociale conflict in Kenia tot een oplossing te brengen?
A. Als dat haalbaar is, ja.

V. Was Maitreya aanwezig bij uw lezing in Amsterdam op 26 september 2007?
A. Hij was aanwezig tot aan de pauze. Wanneer ik zeg dat Maitreya aanwezig was, was Hij er niet per se zoals Hij is, zoals Hij er uitziet. Maitreya en veel van de Meesters gebruiken wat wordt genoemd een ‘goede genius’. Zij creëren een figuur, een man of vrouw, soms een kind, waarin Zij een deel van Hun bewustzijn aanbrengen. Die ‘persoon’ ziet er helemaal uit als een echt persoon. Ze kunnen dit heel snel doen, in een oogwenk.
Maitreya kan Zichzelf onzichtbaar maken en dan terugkeren in de zaal als een andere persoon, want het gebeurt allemaal middels gedachtekracht. Hij denkt gewoon aan Zichzelf als een mooie jonge dame of een oude vrouw met maar één tand. Heel vaak is er iets ongebruikelijks aan Hun verschijning. De ‘goede genius’ kan heel gewoon zijn of een beetje vreemd.
Ik herinner me bijvoorbeeld een voorval waarbij de Meester in Tokio naar mijn lezing kwam en naar de boekentafels ging. Hij bekeek de boeken of wilde een boek kopen. Hij was gekleed in prachtige ouderwetse kleding — heel gedistingeerd, prachtig van snit, met een cravate en een hoge hoed. Maar het binnenwerk van Zijn hoed, de wol en de vulling, stak er aan de bovenkant uit. Hij boog steeds voorover, zodat mensen de bovenkant van de hoed zagen. De mensen achter de boekentafel zeiden meteen: “Dat moet een Meester zijn.” Dat was Hij dan ook, de Meester in Tokio. Een Meester kan ook heel mooi gekleed zijn, in een prachtig pak, maar dan bijvoorbeeld op pantoffels lopen.

V. Werden de boeddhistische monniken die in Birma tegen de regering protesteerden geïnspireerd door Maitreya?
A. Nee, ze zijn niet door Maitreya geïnspireerd, niet direct, maar door de energie die Maitreya in de wereld uitstort. Hierdoor ontstaat in mensen overal het verlangen naar vrijheid, rechtvaardigheid, naar — anders gezegd — juiste verhoudingen. Als er geen vrijheid of rechtvaardigheid is, kan er geen vrede zijn of juiste verhoudingen.
Dit zie je inmiddels overal. Overal ter wereld eisen mensen hun rechten: vrijheid, rechtvaardigheid en het samendelen van de hulpbronnen van de wereld. Dit alles komt voort uit hun respons op de energie, en tot zekere hoogte, de gedachten en ideeën van Maitreya op een hoger niveau.
Wanneer Maitreya op televisie en radio spreekt, zul je zien hoeveel duizenden miljoenen mensen zullen zeggen: “Dat is wat we willen. Dat willen we doen; we willen juiste verhoudingen. We willen een einde aan oorlog en terrorisme en honger, enzovoort.”
De mensheid wordt dus gestimuleerd en tot actie aangespoord om deze dingen te eisen. Op deze wijze creëert de geïnformeerde gerichte wil van de mensheid een wereldwijde publieke opinie tegen oorlog, tegen terrorisme, en oproepen tot rechtvaardigheid en samendelen. Maitreya legt dus niets op, maar de mensheid doet het werk onder stimulans van Maitreya.
Er zijn al miljoenen mensen overal ter wereld die demonstreren, niet elke dag of elke week, maar deze actie zal steeds verder groeien totdat de regeringen van de wereld zich gesteld zullen zien voor duizenden soms miljoenen mensen die hun rechten opeisen, die werk of vrede of samendelen en rechtvaardigheid eisen, tot het punt dat de regeringen moeten toegeven.
Maitreya stimuleert dit voortdurend. Hij gaat naar elke grote betoging; Maitreya is bij elke grote demonstratie enige tijd aanwezig.

V. Wat voor soort activiteiten zijn destructief voor groepswerk?
A. Het belangrijkste in dit werk is het geven van het juiste voorbeeld, zodat anderen jullie zien als een model voor juiste verhoudingen.
Wanneer mensen bijvoorbeeld naar een bijeenkomst komen en de groepsleden horen praten over de ideeën zijn ze wellicht geïnteresseerd. Zij herkennen het lijden van de miljoenen mensen wat in de groep besproken wordt, maar ze zien ook hoe de groepsleden zich gedragen. Misschien mogen ze hen niet; misschien vinden ze de groepsleden arrogant; of fanatiek. Misschien dringen ze het publiek hun ideeën op of zijn ze ongeduldig over de respons van het publiek of het gebrek aan respons. Met andere woorden, mensen zullen de informatie beoordelen als juist of onjuist op basis van hoe de groepsleden zich gedragen. Als je arrogant bent, wedijverig, eenzijdig, dan presenteer je het werk niet op de juiste manier. Dat zou schadelijk zijn voor het beeld dat mensen van de groep hebben. Als je mensen die komen luisteren niet respecteert, schaadt dat het beeld dat de groep heeft opgebouwd en de boodschap die zij verspreidt.
Een van de meest destructieve elementen is wedijver. Sommige groepsleden voelen zich wellicht superieur aan de anderen. Omdat ze langer in de groep zitten, bijvoorbeeld. Ze denken dat ze alle antwoorden kennen en dat ze doeltreffender zijn dan de nieuwere leden van de groep. Dat is heel destructief en zeer schadelijk voor juiste groepsverhoudingen. Even schadelijk zijn nieuwe leden die denken dat de anderen ouderwets zijn. Zij moeten alles nog leren, maar ze denken dat zij degenen zijn die kunnen onderrichten. Overenthousiaste nieuwkomers zijn heel vermoeiend voor de oudere groepsleden en kunnen op termijn heel destructief zijn.
Een andere activiteit die schadelijk is, is roddelen; ook al lijkt het misschien onschuldig, het is heel destructief voor de groepsverhoudingen. Roddelen vernietigt groepsverhoudingen, omdat het vertrouwen vernietigt. Het moet uit elke groep die vorderingen wenst te maken, verbannen worden. Het is een enorm obstakel voor de geestelijke spanning die een groep in stand tracht te houden.
Er zijn veel dingen die de groep kunnen schaden. Ze is als een teer plantje dat heel zorgvuldig gekoesterd en verzorgd moet worden.
Ik meen dat, zoals de Meester Djwhal Khul schreef in de Alice Bailey-leringen, de fundamentele hoedanigheid voor alle groepen de onuitgesproken, niet-sentimentele liefde moet zijn, als de basis voor hun werk. Ze moeten een diepgaand, intens gevoel van liefde en eenheid hebben in het werk dat zij doen en volkomen respect voor ieder individu in de groep. Dat is natuurlijk het ideaal.