De economie van de toekomst
een compilatie

Terwijl de wereld nog op haar grondvesten schudt door de recente beurs- en bankcrashes leggen we hier een selectie uitspraken voor met betrekking tot de werkelijke problemen waar de mensheid voor staat en hoe we die kunnen overwinnen in respons op de leringen van Maitreya en Zijn groep Meesters. De uitspraken zijn afkomstig van Maitreya (Boodschappen van Maitreya de Christus en Maitreya’s leringen — De Wetten van het Leven), Benjamin Creme’s Meester (Een Meester spreekt) en Benjamin Creme.

Niet alleen de grote financiële instellingen stormen af op een bankroet, de hele wereld gaat failliet — zowel mentaal als geestelijk. De wereld maakt een enorme crisis door; alle medicijnen zijn geprobeerd en hebben gefaald. Het gezwel moet eerst openbarsten voordat de genezing kan inzetten. [Mei 1992] (Maitreya, Maitreya’s leringen — De Wetten van het Leven)

De mensheid maakt een grote geestelijke crisis door omdat we niet weten wie we zijn. We weten niet waarom we hier zijn of wat het doel van het leven is. We hebben onze eerbied voor het leven vervangen door commercialisering, een vrije-markt economie en de verering van geld. De economie is de nieuwe religie van de wereld en het is deze commercialisering die ons op de rand van vernietiging heeft gebracht. De geestelijke crisis van de mensheid drukt zich uit op het politieke en economische vlak en moet op die terreinen worden opgelost. (Benjamin Creme, De Grote Aantocht)

Commercialisering

In de afgelopen twee tot drie jaar [eind jaren ’80] hebben we een afname gezien van de oorlogen en conflicten over de hele wereld, doordat de supermachten terugkwamen op hun beleid om wapens te leveren ter bevordering van hun eigen buitenlandse doelstellingen en belangen. De energie die soldaten naar het slagveld stuurt en de lucht met gevechtsvliegtuigen vult, is uitgeschakeld. Maar die energie kan niet zo maar verdwijnen, ze moet ergens naar toe. Deze energie is de wereld rondgegaan en heeft plotseling een nieuwe broedplaats gevonden: commercialisering, veroorzaakt door de marktwerking. Het nieuwe geloof van de supermachten is de economie, die de ziel is van commercialisering, en dit vormt een ernstige, nieuwe bedreiging voor de wereld, één die zelfs het menselijk leven in gevaar kan brengen.
De hoedanigheid van commercialisering is hebzucht, en alle landen zullen erdoor worden aangetast. Deze negatieve energie die zich heeft teruggetrokken van het slagveld is een kracht zonder ogen of denkvermogen en zal een zeer vijandige wereld scheppen. Maar hoewel de politici menen dat commercialisering de toekomst van het menselijk ras is, kunnen zij deze energie niet beheersen. [Mrt. 1989] (Maitreya, Maitreya’s leringen — De Wetten van het Leven)

Gedreven door de marktwerking zijn regeringen verwikkeld in een felle concurrentiestrijd waaraan het levensonderhoud en welzijn van hun volkeren geofferd worden. Uit naam van zakelijke efficiëntie vallen gezondheidszorg en onderwijs, ooit de waarmerken van een beschaafde wereld, ten prooi aan de klauwen van het roofdier. Ontheemd en uitzichtloos zien miljoenen mensen de toekomst met wanhoop tegemoet.
Verblind door “de logica van de markt” leggen de ideologen hun goddeloze ritueel op aan de lankmoedige armen. Ook zien zij niet het onvermijdelijke resultaat van hun dwaasheid: de ineenstorting van de structuren die zij trachten te beheersen. Wat ze ook doen, waar ze zich ook wenden, zien ze hoe de werking van de Wet zich tegen hen keert; oorzaak, en haar gevolg, kunnen niet worden genegeerd.
Spoedig zullen de overblijfselen van deze beschaving worden gezien voor wat ze zijn — de broze en laatste brokstukken van onrechtvaardigheid en hebzucht. Spoedig zullen de mensen zelf deze wankelende macht overweldigen en hun rechten opeisen als burgers van de wereld en kinderen van God.
De ziekten in de kern van het huidige bestel zijn egoïsme, zelfgenoegzaamheid en angst. Waar deze drie heersen, komen afgescheidenheid en uitbuiting, dienaressen van meedogenloze hebzucht, onvermijdelijk tot bloei.
Alleen een herbezinning op de zin en het doel van het leven zal volstaan om de mens weg te leiden van de rand van rampspoed. Alleen een nieuw gevoel van realisme zal de sleutel verschaffen om deze mysteriën te ontsluiten. Wanneer de vroegere tempels van de mens, de aandelenmarkten van de wereld, vervallen en vergaan, zal dat slot opengaan en een nieuwe schoonheid openbaren die op het punt staat te ontluiken.
Dan zullen de mensen zichzelf kennen als broeders, in het duister zoekend naar dezelfde leidende ster. Zij zullen zien dat de enige weg voorwaarts met elkaar is, samenwerkend voor het algemeen welzijn. Ze zullen opnieuw de reden voor hun bestaan op Aarde inzien en op elke mogelijke manier proberen hun begrip van het Plan toe te passen. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘De Leraren staan klaar’)

De marktwerking mag nooit de kans krijgen het leven op de planeet Aarde te beheersen. Als dat zou gebeuren, creëert dat een reusachtig monster. Wat doet een reus? Hij eet maar door, dag en nacht, ongeacht of hij honger heeft. De marktwerking mag het leven van de mens niet beheersen; ze heeft een plaats, maar moet in een perspectief passen waarin het individu heilig blijft. [Juni 1991] (Maitreya, Maitreya’s leringen — De Wetten van het Leven)

De druk van de marktwerking begint heel erg pijn te doen in de hele ontwikkelde wereld. Het is bijna onmogelijk om in New York, Londen, Parijs, Tokio en elders over straat te lopen zonder te struikelen over de mensen die er liggen te slapen — het grote leger dak- en werklozen in de ontwikkelde wereld. Dat is het resultaat van de marktwerking. Dan zijn er de drugs en de misdaad die groeit vanwege de drugs. Zevenentachtig procent van alle misdaden in Amerika houdt verband met drugs. Het is bijna hetzelfde in Engeland en de rest van Europa. Naarmate de misdaad toeneemt, groeit het druggebruik en naarmate de drugcultuur groeit, neemt de misdaad toe — ze versterken elkaar. Maitreya zegt dat mensen die drugs gebruiken, lijden aan geestelijke verhongering. Geestelijke verhongering, het resultaat van wedijver, drijft mensen tot de drugs…
Hoe lang denken we dat dit zo door kan gaan? We moeten onze manier van leven veranderen. We moeten de angst die zich uitdrukt in wedijver uit het bewustzijn van de mensheid verwijderen. Hoe doen we dat? We moeten een manier vinden. We kunnen het aan Maitreya vragen en Hij zal zeggen: “Vertrouw op Mij, vertrouw op het leven, vertrouw op jezelf, vertrouw op de God binnenin je en deel de hulpbronnen van de wereld.” Zo gauw wij het beginsel van samendelen aanvaarden en zo rechtvaardigheid in de wereld tot stand brengen, zullen we een einde maken aan wedijver. (Benjamin Creme, De Kunst van Samenwerking)

De mensen zullen opnieuw die frisheid, vitaliteit en die opgetogenheid, die blijheid voelen die kinderen hebben, maar die de meeste volwassenen hebben verloren. Omdat ze hun zorgen overal met zich meedragen: “Hoe moet ik de huur betalen, het schoolgeld, de doktersrekeningen?” Mensen komen om van de zorgen. Ze piekeren zich wezenloos. Het heet commercialisering. De commercialisering heeft het werkelijke leven overgenomen. Daarom noemt Maitreya het: “gevaarlijker dan een atoombom”. Het berooft de mensen van het leven. Het ontneemt ze hun leven tot de laatste druppel, als een uitgeperste citroen. (Benjamin Creme, The Awakening of Humanity)

Het wezen van de marktwerking is hebzucht en afgescheidenheid. Hoe meer men aan deze krachten is gehecht, des te meer ze cellen van gevangenschap creëren. Dit leidt tot geestelijk bankroet en mentale onevenwichtigheid. [Mei 1990] (Maitreya, Maitreya’s leringen — De Wetten van het Leven)

Speculatie

De mensheid lijdt al heel lang aan de ziekte van speculatie. De symptomen van deze ziekte zijn armoede, misdaad, druggebruik, geweld en oorlog in de wereld. De hoofdoorzaak hiervan is de eeuwenoude menselijke hebzucht die voortkomt uit afgescheidenheid en angst. Onder leiding van de Christus (de Heer Maitreya) zullen de Meesters de mensheid helpen dit in te zien en een sterker gevoel van onderlinge afhankelijkheid bij hen oproepen. Alleen al de aanwezigheid van Maitreya zal, wanneer Hij door allen gekend wordt, er goeddeels voor zorgen dat deze transformatie mogelijk wordt.
Wanneer de mensheid dat besef van onderlinge afhankelijkheid verwerft, zal zij haar angst verliezen en daarmee ook haar hebzucht. Dit zal natuurlijk niet van de ene dag op de andere plaatsvinden, maar het zal ook niet te lang duren. De economische ineenstorting en de daarop volgende transformatie zullen een goede les blijken. De betrekkelijke beperkingen van een veranderde economie zullen de mensheid een nieuw besef van de werkelijkheid geven en op die manier zullen de veranderingen logisch en aanvaardbaar zijn. (Benjamin Creme’s Meester, Maitreya’s Missie, dl. III)

De ophanden zijnde beurskrach is een gevolg van commercialisering. Commercialisering betekent winst maken terwijl anderen verhongeren. Zodra je ‘de kunst van zelfzucht’ wordt geleerd, houd je op je bestemming te volgen, namelijk je bewust te worden van jezelf… Deze cultuur (die deze toestand heeft veroorzaakt) zal verdwijnen. Het einde van commercialisering is nu aanstaande. Hier en daar zullen er ‘speculatie-haarden’ overblijven om een bepaald soort mensen bezig te houden, maar in het algemeen zal er voor beurzen zoals ze nu bestaan geen plaats zijn in de nieuwe samenleving. [Apr. 1989] (Maitreya, Maitreya’s leringen — De Wetten van het Leven)

De aandelenbeurs wordt gebruikt om het financiële aanzien van bedrijven te peilen — dat alleen op papier bestaat. Zolang het bedrijf op de beurs genoteerd staat, zullen mensen erin investeren als de koers stijgt, omdat het een goede koop is. Als de koers daalt, verkopen ze. Ze gokken. Daarom gaan aandelenkoersen op en neer. Mensen doen er niets voor. Ze lenen slechts hun geld voor een tijdje aan dat bedrijf tegen een bepaald percentage. Ze wachten af. Ze leven van hun speelwinst. Het is gratis geld. Het hele gebeuren is gebaseerd op de leugen dat je iets voor niets krijgt. Dat is niet zo. De kosten voor de wereld zijn kolossaal, de kosten in banen en hartzeer wanneer gezinnen plotseling niemand hebben om hen te ondersteunen omdat de kostwinner geen werk meer heeft. (Benjamin Creme, De Grote Aantocht)

Zoals al eerder aangekondigd (SI dec. 1988) komt er een internationale beurskrach, die zal beginnen in Japan. Maitreya herhaalt: de beurscrisis is onvermijdelijk. Het einde is in zicht. Beurzen zijn als casino’s waar iedereen ‘verslaafd’ is aan het verdovende middel van steeds meer geld. Men verbergt zijn welvaart en creëert een criminele sfeer. Die zeepbel staat op het punt om te barsten. [Jun. 1989] (Maitreya, Maitreya’s leringen — De Wetten van het Leven)

De noodzaak van verandering

Tot dusver is Maitreya in afwachting van een cyclus waarin de best mogelijke respons van de mensheid te verwachten is op wat Hij te zeggen en te geven heeft. Hij weet dat de best mogelijke cyclus begint met de ineenstorting van de effectenbeurzen. Dat zal de mensheid voor het eerst in contact brengen met de werkelijkheid en zal onze verwachtingen volkomen veranderen. Zolang dat niet gebeurt, staan de daden en verwachtingen van de Westerse mogendheden haaks op de plannen van Maitreya. Vanuit het gezichtspunt van de evolutie van de mensheid, van de verandering in bewustzijn en daarmee van de waarden die de mensheid nodig heeft om voorwaarts te gaan onder Zijn banier, is een beurskrach van wezenlijk belang. We moeten verheugd reageren op Zijn ideeën — over rechtvaardigheid, vrijheid en samendelen voor alle mensen op Aarde, niet alleen voor de Westerse mogendheden. Dat vereist ontbinding van de bestaande sociaal-economische structuur, wat tot op heden niet heeft plaatsgevonden. (Benjamin Creme, De Kunst van Samenwerking)

Na de krach zal de eerste taak van regeringen zijn om de mensen te voorzien van het juiste voedsel. Hun tweede taak zal zijn passende huisvesting te verzekeren. Gezondheidszorg en onderwijs zullen de volgende prioriteiten zijn. Investeringen langs deze lijnen zullen volgen in andere delen van de wereld, terwijl defensie op de laatste plaats komt. Kortom, de crisis zal leiden tot een herziening van prioriteiten. [Okt. 1988] (Maitreya, Maitreya’s leringen — De Wetten van het Leven)

Het denkbeeld van politici als ‘de heersers van het heelal’ heeft zijn tijd gehad. Politici beginnen te beseffen dat de wil van het volk belangrijk is voor het geluk en de veiligheid van de samenleving… Dogmatisch geloof in de marktwerking bijvoorbeeld, is geloven in vernietigende krachten die zijn als een blinde slang die wordt losgelaten. De marktwerking schept verdeeldheid: sommigen zullen gelukkig zijn, anderen ongelukkig. Dit veroorzaakt tegenstellingen en chaos. [Jun. 1989] (Maitreya, Maitreya’s leringen — De Wetten van het Leven)

De ‘woestijnervaring’

We beginnen de stem van het volk te horen; de mensen beginnen te beseffen dat de politici hen in de steek hebben gelaten… Mensen die worden gedwongen op straat te leven of problemen hebben met het betalen van hun hypotheek, zeggen dat we deze politici niet hebben gekozen om op deze manier te leven. [Sep. 1989] (Maitreya, Maitreya’s leringen — De Wetten van het Leven)

De recente beurscrash is niet het gevolg van Maitreya’s invloed, maar van ons irrationele economische systeem. Speculatie, de grondslag van de effectenmarkt, is een zware ziekte van onze huidige samenleving.
De ‘woestijnervaring’ is de vrijwillige keuze van de mensheid voor een eenvoudiger manier van leven, om het te ontdoen van de uitwassen en onrechtvaardigheden van een grof materialisme. (Benjamin Creme, Maitreya’s Missie, dl. II)

Vooral voor het Westen komt de woestijnervaring neer op aanvaarding van een eenvoudiger manier van leven, zodat iedereen overal zal kunnen leven. Eigenlijk is het een van de voornaamste taken van de Christus om de mensheid te bevrijden uit de begoocheling van materialisme. Het is deze begoocheling, deze mist van onwerkelijkheid, die de mens ervan weerhoudt te weten wie hij echt is en wat de werkelijke betekenis van het leven is. (Benjamin Creme, Maitreya’s Missie, dl. I)

We zullen zien dat de marktwerking, die het credo is geworden van zovele politici, beteugeld wordt. Ze heeft velen beroofd van hun gezondheid en bezit, maar de mensen worden nu wakker uit naam van de menselijkheid. De rijkdom van de naties zal onder allen worden verdeeld. [Jan. 1992] (Maitreya, Maitreya’s leringen — De Wetten van het Leven)

In dit komende Tijdperk zal de mensheid verscheidene methoden ontwikkelen om de problemen het hoofd te bieden die samenhangen met de toepassing van het Beginsel van Samendelen. Elk stadium in de ontplooiing van dit waardevolle beginsel zal de mens dichter bij zijn Bron brengen. Geleidelijk zullen we een nieuwe mensheid zien, die steeds meer van haar goddelijke potentieel tot uitdrukking brengt.
In het eerste stadium zal herverdeling de grondtoon vormen, waarbij elk land de bestaansmiddelen die het niet nodig heeft, beschikbaar stelt aan de gemeenschappelijke voorraad. Via een geavanceerde vorm van ruilhandel zullen de aardse goederen verdeeld worden, totdat de innerlijke goddelijkheid van de mens het verlangen in hem doet ontwaken voor een eenvoudiger opzet van zijn economische leven. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘Samendelen’)

Met name de ontwikkelde wereld moet leren eenvoudiger te leven. Nog helemaal los van de ongelijkheid in levensstandaard over de hele wereld, kunnen we de aanslag op de bronnen van de wereld in het huidige tempo niet volhouden. Als we dat wel doen, zal de ecologie van deze planeet volledig ineenstorten; ze zal geheel ontbost zijn, het water zal nog veel meer vervuild zijn, evenals de lucht en de grond, en we zullen door vergiftiging sterven. Mijn Meester zegt dat vervuiling nu al doodsoorzaak nummer één is in de wereld. Zij breekt het immuunstelsel af en leidt zodoende door diverse ziekten tot de dood. Over 10 tot 15 jaar zal deze planeet zo goed als onbewoonbaar worden, zo dodelijk is het misbruik van hulpbronnen — tenzij wij van richting veranderen. (Benjamin Creme, De Grote Aantocht)

Mijn Lering, hoe eenvoudig ook, zal jullie de noodzaak tonen van samendelen; om een reservoir van voorraden aan te leggen waaruit alle mensen kunnen putten; om hebzucht te vervangen door samenwerking en vertrouwen; om de innerlijke goddelijkheid van de mens te openbaren.
Deze openbaring, Mijn vrienden, moet voortgaan, want anders zou de toekomst voor de mens er zeer donker uitzien.
De mensheid wacht een cruciale beslissing.
Mijn Liefde creëert een polariteit van gezichtspunten; dat is het Zwaard dat Ik hanteer.
Mijn vrienden, weet goed waar je staat en ontvang Mijn Licht. (Maitreya, uit Boodschap nr. 64)

[Na de ineenstorting van de aandelenmarkten] zal de eerste prioriteit zijn de hele bevolking van voldoende voedsel te voorzien, ten tweede de hele bevolking te voorzien van voldoende huisvesting, en ten derde de hele bevolking te voorzien van voldoende gezondheidszorg en onderwijs. Dit zijn de fundamentele mensenrechten die alle mensen overal ter wereld nodig hebben; toch is er geen land ter wereld waar ze als universeel recht bestaan. Wanneer de economische ineenstorting plaatsvindt, zal de mensheid beginnen haar één-zijn te erkennen en de noodzaak inzien van samenwerking en het delen van de hulpbronnen van de wereld. (Benjamin Creme, Maitreya’s Missie, dl. II)

De nieuwe eenvoud
door de Meester —, via Benjamin Creme

Er komt een tijd, in de niet al te verre toekomst, dat de mensen met zekerheid zullen weten dat zij Goden zijn. Deze verworven goddelijkheid zal zich uiten als Broederschap en de schepping van een beschaving waarin de mensheid van God gegeven vermogens en krachten zal ontplooien.
Onder de stimulans van de Christus en de Meesters zullen de mensen zichzelf leren zien als de ontvangers van kennis en inzichten, die voor hun ogen vergezichten zullen openen van nieuw bestaan en nieuwe betekenis. Onvermijdelijk zal hieruit de schepping volgen van nieuwe vormen, nieuwe technieken van leven en werken, nieuwe wijzen van productie en nieuwe bestemmingen en doelen waaraan de prestaties van de mens kunnen worden afgemeten. Een geheel nieuwe benadering van het leven zal tot uitdrukking komen door nieuwe verhoudingen en rituelen.
Eerst zullen de veranderingen langzaam gaan, maar geleidelijk zullen verreikende veranderingen de wereld transformeren. Elk land zal zijn speciale gaven bijdragen aan een nieuwe wereldharmonie. Bovenal zal een nieuwe geest van goede wil de daden van de mens motiveren en leiden tot de schepping van waarlijk blijvende vrede. Zo zal het zijn. Zo zal ‘het verlangen van alle landen’ in ons midden worden gevestigd. Zo zullen de mensenzonen zichzelf leren kennen als Zonen van God.
Velen wachten momenteel op de verschijning van een groot Leraar, een Avatar, een Gids, iemand die hen veilig door het labyrint zal loodsen van de huidige moeilijkheden en gevaren, en hen zal leiden naar het ‘Beloofde Land’, een land dat ‘overvloeit van melk en honing’, een land van overvloed, van weelde. Dit beeld van de Leraar is niet geheel onjuist, maar weerspiegelt een zeer materialistische zienswijze. Overvloed zal er beslist zijn, die de mensen nieuw leven zal brengen op alle gebieden. Dit ‘nieuwe leven’ is de geestelijke gave van de Kosmos die, gericht via de Christus, aan alle mensen wordt geschonken. Maar een land van overvloed zou nu al ieders deel kunnen zijn. Het is niet nodig te wachten op de Avatar om het huidige onrecht te herstellen. Een Heiland is niet nodig wanneer de mens zichzelf kan redden. “Neem de nood van je broeders als maatstaf voor je daden en los de problemen van de wereld op.” Zo sprak de Christus, toen Hij de eenvoudige stappen uiteenzette naar rechtvaardigheid en overvloed voor allen.
Velen wachten op de Avatar om hun eigen onheil te keren, maar vergeten dat zij zelf de remedie binnen handbereik hebben. “Niemand kan het alleen klaren”, noch was dat voorbestemd, en wanneer in de noden van allen is voorzien, zal het individu opbloeien.
Welvaart is een toestand “waarin geen mens gebrek heeft”, waarin heel rijk, noch heel arm bestaat. Van deze gezegende toestand is de mens thans ver verwijderd, nu luxe en verhongering hand in hand gaan.
De Christus zal de mens een nieuwe eenvoud voorleggen, die allen de gelegenheid biedt om als broeders te delen. Samenwerking zal de grondtoon zijn van dit eenvoudige bestaan en het delen van de hulpbronnen de orde van de dag. Zo zal de goddelijkheid van de mens worden uitgedrukt en zo zal het Plan zich ontwikkelen via de mensen.
Er begint nu voor de mensen een groot avontuur dat hen zal voeren naar de hoogste toppen. Het nieuwe leven, rijk en vol in betekenis en doel, zal in eenvoud gekend en geleefd worden. Vanuit ‘de Wateren des Levens’ van Waterman zal de geestelijke overvloed stromen waarnaar alle mensen in hun hart smachten.
Op deze wijze zal een nieuwe benadering plaatsvinden van de problemen van geld en macht, van voorrecht en prestige. Het verlangen om te dienen zal de plaats innemen van het verlangen naar gewin, en de hunkering naar rechtvaardigheid zal de hebzucht verdringen die verdeling zaait. Een ieder heeft een rol te spelen bij het scheppen van deze nieuwe vrijheid. Het betaamt allen die de gebeurtenissen van de tijd aanvoelen, hun taak goed te vervullen.

Overal waar je thans kijkt, zie je de gevolgen van verandering.
Er gebeurt veel dat angst veroorzaakt, maar, Mijn vrienden, er is niets te vrezen terwijl Ik in jullie midden ben, want Ik belichaam de Wil van God.
Zijn Plan voor verandering noodzaakt de vernietiging van oude vormen.
Dit, Mijn vrienden, is onvermijdelijk en zal een nieuwe schoonheid inluiden.
(Maitreya, uit Boodschap nr. 110)