Trends - september 2008

Wereldwijde oproep: onderteken Universele Verklaring van de Rechten van de Mens

Toen op 10 december 1948 de pas gevormde Verenigde Naties de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aannamen, was dat een mijlpaal in de internationale betrekkingen. Nu de 60e verjaardag van de ondertekening nadert, is er een campagne gestart om de Verklaring bekendheid te geven en wereldwijde publieke steun te werven om overheden onder druk te zetten haar doelstellingen in praktijk te brengen.
“Ieder mens heeft rechten” is een op het internet gelanceerde campagne die mensen in de hele wereld oproept de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens te ondertekenen en het op zich te nemen haar grondbeginselen na te leven. De campagne werd geïnitieerd door de Elders (‘de Wijzen’) een groep onafhankelijke mannen en vrouwen met bijzondere ervaring in internationale aangelegenheden, die vermaardheid hebben verworven door hun wijsheid en vaardigheden op dat gebied: Nelson Mandela, Graça Machel, Desmond Tutu, Kofi Annan, Ela Bhatt, Lakhdar Brahmini, Gro Brundtland, Fernando H. Cardoso, Jimmy Carter, Mary Robinson, Mohammad Yunus en Aung San Sui Kyi. In samenwerking met vele internationale mensenrechtenorganisaties stimuleert de campagne het publiek de Verklaring te bestuderen, te leren kennen en in praktijk te brengen. In de periode voorafgaand aan 10 december wordt er elke maand een centraal thema benadrukt:
- Het recht om gevrijwaard te zijn van honger
- Het recht op gezondheidszorg
- De verantwoordelijkheid om te beschermen
- Het recht om vrij te zijn van angst en marteling
- Vrouwenrechten
- Het recht op vrijheid van meningsuiting.
Mensen kunnen de Verklaring ondertekenen op de campagne-website en worden aangemoedigd om vrienden, familieleden en collega’s uit te nodigen hetzelfde te doen. De verzamelde handtekeningen zullen de vastberadenheid van de wereldbevolking aantonen om volgens de grondbeginselen van de Verklaring te leven. Verder zullen de handtekeningen de Elders een basis geven voor hun inspanning om die grondbeginselen door overheden wereldwijd aanvaard te krijgen.
De webpagina’s van de Verenigde Naties ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens nodigen iedereen uit tot participatie: “De Verklaring is van ons allen – bestudeer haar, geef er onderricht over, propageer haar en maak er aanspraak op.”
Om de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens te ondertekenen, ga naar www.everyhumanhasrights.org. (Bron: everyhumanhasrights.org; theelders.org; www.un.org/events)