De Verenigde Naties - een compilatie

De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werd 60 jaar geleden, op 10 december 1948, door de Verenigde Naties aangenomen. Het was een van de eerste belangrijke verrichtingen van de VN en de Verklaring heeft nog steeds grote invloed op het leven van mensen overal ter wereld. Het is een van de bekendste en meest geciteerde mensenrechtendocumenten in de wereld en wordt gebruikt ter verdediging en bevordering van de basisrechten van ieder mens — zoals het recht op voldoende en goed voedsel, toereikende huisvesting, gezondheidszorg en onderwijs.
De beginselen zijn vastgelegd in nationale wetgevingen en grondwetten en inspireren vele onafhankelijk geworden staten bij het opstellen van hun (grond)wetten. De volledige invoering van de Verklaring zou een transformatie van de wereldgemeenschap teweegbrengen.
Hoewel niet bindend is de Verklaring de inspiratiebron geweest voor meer dan 60 mensenrechteninstrumenten, die samen een internationale norm voor mensenrechten vormen, waaronder het Internationale Verdrag inzake economische, sociale en culturele rechten en het Internationale Verdrag inzake burgerlijke en politieke rechten die beide wel juridisch bindend zijn. Met de Universele Verklaring vormen ze het Internationale Statuut van Rechten (de “International Bill of Rights”).
Ook het Europese Verdrag voor de Rechten van de mens van 1950 is gebaseerd op de Universele Verklaring van de Rechten van de mens.
 “De toekomst van de mensenrechten ligt in onze hand. We moeten allen in actie komen wanneer mensenrechten geschonden worden. Niet alleen landen ook individuele mensen moeten verantwoordelijkheid nemen voor de realizering en daadwerkelijke bescherming van de mensenrechten.” (Bron: Afdeling Publieksvoorlichting van de Verenigde Naties)
(voor volledige tekst zie Share International/Nederland, september 2008)

Ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens volgt hier een compilatie van uitspraken van Maitreya (Maitreya’s Leringen — de Wetten van het Leven en Boodschappen van de Christus), Benjamin Creme’s Meester (Een Meester spreekt) en Benjamin Creme, met betrekking tot de Verenigde Naties. (Voor volledige compilatie  zie Share International/Nederland, september 2008)

De Verenigde Naties zullen de sterkste politieke macht in de wereld worden en het orgaan worden waardoor alle belangrijke internationale problemen zullen worden opgelost. (Maitreya, Share International, september 1989)

De Organisatie van de Verenigde Naties heeft een reglement van mensenrechten geformuleerd die, indien toegepast, veel zouden bijdragen aan het oplossen van de bestaande maatschappelijke spanningen en het fundament zouden verschaffen voor een rechtvaardige en stabiele samenleving. Tot nu toe blijft deze Universele Verklaring van de Rechten van de Mens niet meer dan een droom voor miljoenen misdeelde en rechteloze mensen — in elk land ter wereld. Het doel moet zijn om deze fundamentele rechten met de grootst mogelijke spoed in alle landen te grondvesten.
Met de aanvaarding van het beginsel van samendelen zal dit mogelijk worden. Dan hoeven mensen niet langer te vechten voor het recht op werk, op voedsel voor hun gezin, voor een mate van beschikking over hun eigen lot. Het aanvaarden van samendelen zal tegelijkertijd de verdeeldheid helen, een eind maken aan de twisten, de kwalen van de huidige situatie genezen en zo de mensen uit het moeras leiden waarin ze vast zijn komen te zitten. Maak samendelen daarom tot het doel van jullie inspanning. Laat zien dat de wereld nu meer dan ooit in haar geschiedenis de vestiging nodig heeft van dit rechtvaardige grondbeginsel, dat de mens moet aanvaarden om zijn goddelijkheid te ontdekken en te openbaren. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘De rechten van de mens’)

Ik zal jullie tonen dat de weg voor de mens de weg is van broederschap, van nauwe samenwerking, van wederzijds vertrouwen en dienstbaarheid. Dit is de enige weg.
Al het andere heeft gefaald. Mijn vrienden, tenzij de mens dit kan, zal hij op deze Aarde ophouden te bestaan. Ik dreig niet, maar spreek eenvoudig de waarheid. Er rest slechts weinig tijd om het evenwicht in de natuur en de wereld te herstellen.
Stel je tot belangrijkste taak om aan ieder de middelen te verschaffen om menswaardig te leven, als zonen van God, allen broeders. Stel de voortbrengselen van de wereld ter beschikking aan alle landen van de wereld, ten gebruike van allen. Doe dit vandaag als vrije mensen, en oogst morgen de heerlijkheid als ware zonen van God. (Maitreya, uit Boodschap nr. 12)

De Verenigde Naties nemen langzamerhand hun rol op zich van vredeshandhaver in de wereld. Op dit moment accepteren ze de rol van mondiale politie-agent met tegenzin en alle regeringen deinzen terug voor de kosten die deze rol met zich meebrengt. Maar totdat wereldvrede verzekerd is door samendelen en de invoering van rechtvaardigheid, moet die verantwoordelijkheid geaccepteerd worden. Haar toekomstige rol is niet om een wereldregering te worden, maar het wereldforum waar problemen besproken en vreedzaam opgelost kunnen worden. (Benjamin Creme, Maitreya’s Missie, dl. III)
 
De doelstelling, opzet en bestemming van de Verenigde Naties is en moet zijn de zaak van de mensheid te dienen, en niet een politieke macht te worden die wordt beheerst door de sterken. Amerika noch de Sovjet-Unie kan ooit de hele wereld regeren. De VN zijn nu op weg uit te groeien tot een krachtig instituut, dat in staat zal zijn te waken over het welzijn van de wereld. (Maitreya, Maitreya’s Leringen — De Wetten van het Leven)

Geleidelijk, langzaam, stap voor aarzelende stap, nemen de Verenigde Naties hun rechtmatige plaats in, en slaan zij dapper de verantwoordelijke mantel van macht om zich heen. Ze vertegenwoordigen het verzamelpunt voor de hoogste aspiraties van de mens naar rechtvaardigheid en vrede, en moeten bereid zijn tot actie om het behoud daarvan te garanderen. Niets minder zal een toekomst garanderen die vrij is van de dreiging van broederoorlog. Oorlog moet nu onwettig worden gemaakt en de aanstichters moeten verantwoording afleggen aan de Wet. De landen moeten bereid zijn de wet met kracht toe te passen en de prijs van daadkracht te aanvaarden. Totdat waarlijke en duurzame vrede verzekerd is, blijft een dergelijke bewaking van de wereld het enige redmiddel. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘De mantel van macht’)

Wat is de oplossing voor de massale ontreddering en de tragedies die overal ter wereld plaatsvinden? Zoals de politici enorme legers stuurden om de vier tot vijf miljoen Koeweiti’s te verdedigen ter bescherming van hun niet-bestaande democratie, zo zouden ze ook legers naar Afrika moeten sturen waar miljoenen en miljoenen mensen lijden. Hun lijden is een direct gevolg van het wanbeleid van Afrikaanse politici, die wapens en munitie hebben gekregen van het Westen en de Sovjet-Unie.
Waar zijn de Europeanen, de Amerikanen en de Russen nu? Niet in Afrika of in de Derde Wereld, want die gebieden hebben niets te bieden aan olie of inkomsten. Ze noemen zichzelf de verdedigers van democratie en vrede. Maar Maitreya noemt hen ‘huichelaars’. Ze doen niets, omdat er voor hen niets te halen valt. Het is niet God die zulke rampen veroorzaakt. De schuld ligt bij de politici.
Het antwoord moet zijn, dat de Verenigde Naties legers sturen om de mensen in Afrika te beschermen en om de troepen te verdrijven die hun eigen bevolking daar doden. Precies zoals ze een ‘veilige haven’ heeft geschapen voor de Koerden in Irak, zo zouden de Verenigde Naties gelijksoortige vluchthavens moeten creëren voor de hongerende Afrikanen. De Verenigde Naties moeten te hulp komen. Er is geen andere mogelijkheid. (Mei 1991) (Maitreya, Maitreya’s Leringen — De Wetten van het Leven)

De Algemene Vergadering is de ware Verenigde Naties. De Veiligheidsraad heeft zijn tijd gehad en zal ontbonden moeten worden; hij heeft geen werkelijke functie meer. Rusland kan niet spreken voor de voormalige Sovjet-Unie, en er is geen enkele reden waarom vijf landen, vijf permanente leden, de politiek-economische normen in de wereld zouden voorschrijven. De Veiligheidsraad moet verdwijnen en zodra dat gebeurt, zal de vergadering van de Verenigde Naties haar eigenlijke stem vinden. (Benjamin Creme, Maitreya’s Missie, dl. II)

De weg tot God is de weg van Broederschap, van Rechtvaardigheid en Liefde. Er is geen andere weg; alles ligt daarin besloten. Velen zullen deze weg bitter en moeilijk vinden; maar velen meer zullen dit Pad betreden in vreugde en blijdschap over de lichtheid van hun last, en zich ontdoen van wat oud, versleten en nutteloos is, van de onbeduidendheden van het verleden; en door binnen te treden in gedeelde broederschap en vreugdevolle deelneming aan al wat is, zal die omvangrijke en groeiende Compagnie haar ware Zelf beërven. (Maitreya, uit Boodschap nr. 15)

Ik zal de mensen twee handelwijzen voorhouden; hun beslissing bepaalt de toekomst van deze wereld. Ik zal hun tonen dat de enig mogelijke keus ligt in samendelen en onderlinge afhankelijkheid. (Maitreya, uit Boodschap nr. 17)

Het creëren van groepsbewustzijn, de ervaring een integraal deel van één Geheel te zijn, is in de komende tijd het doel voor de mensheid. De nieuwe energieën die deze planeet binnenstromen vanuit het Waterman-stelsel werken in die richting; hun wezenlijke hoedanigheid is die van synthese en universaliteit.
We staan op het punt diepgaande veranderingen mee te maken in al onze instellingen en structuren, zowel de politieke, economische, godsdienstige, sociale, wetenschappelijke, opvoedkundige als de culturele. Deze veranderingen zullen plaatsvinden naarmate de mensheid stap voor stap haar wezenlijke Eenheid begrijpt en de maatregelen treft die noodzakelijk zijn om die Eenheid te verwerkelijken… Wanneer we het beginsel van samendelen hebben aanvaard (waartoe de regeringen zullen worden gedwongen door de publieke opinie) zal elk land worden gevraagd aan de wereld ter beschikking te stellen wat het zelf niet nodig heeft. Elk land zal worden uitgenodigd om een inventaris te maken van zijn bezittingen en zijn behoeften. Na computerverwerking zullen deze gegevens een speciaal voor dit doel opgericht agentschap van de Verenigde Naties voorzien van de informatie voor de uitvoering van een rationele herverdeling van de goederen van de wereld. Zo kan er een beter evenwicht worden bereikt tussen de ontwikkelde en de onderontwikkelde landen. Het herverdelingsprogramma zal naar schatting twee à drie jaar in beslag nemen. De plannen en blauwdrukken voor deze onderneming, die zijn ontworpen door hoge ingewijden (grote economen, financiers en industriëlen), liggen al lang klaar en wachten slechts tot de mensheid hun uitvoering verlangt. Een vernuftige vorm van ruilhandel zal het huidige economische systeem vervangen…
De sleutel tot een harmonieuzer politiek klimaat ligt in aanvaarding van het beginsel van samendelen. Zowel het democratische als het communistische systeem zit in een overgangsfase en naarmate zij zich ontwikkelen zullen ze minder ver van elkaar afstaan dan nu het geval lijkt. Meer harmonie in de wereld zal het gevolg zijn.
De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zal de haar toekomende plaats krijgen als het internationale wetgevende orgaan. Het werk van de Algemene Vergadering wordt nu belemmerd door het gebrek aan steun van de grootmachten, vooral van de VS en de Sovjet-Unie, en door het bestaan van de Veiligheidsraad met zijn vetorecht. De Veiligheidsraad heeft zijn tijd gehad en moet nu plaatsmaken voor de stem van de Algemene Vergadering, die een bredere basis heeft. De VN zijn de blauwdruk voor een toekomstige Wereldregering van een federatie van onafhankelijke staten. Het maakt geen deel uit van het Goddelijk Plan dat alle landen moeten leven onder hetzelfde politieke systeem. Democratie en Communisme zijn beide de min of meer vervormde uitdrukking van een goddelijk idee. In hun uiteindelijke volmaakte weergave zal elk de wereld een model van sociale organisatie bieden dat past bij verschillende mensen in verschillende omstandigheden. ‘Eenheid in verscheidenheid’ kan het motto worden genoemd van toekomstige politieke formaties. (Juni 1982) (Benjamin Creme, Maitreya’s Missie, dl. I)

Mensen van goede wil zullen groepen vormen en hun hoop en dromen van Rechtvaardigheid en Vrede alom kenbaar maken. Dit rumoer zal de toorts van Waarheid onder de volkeren ontsteken en temidden daarvan zal Ik gevonden worden. (Maitreya, Boodschap nr. 135)

Binnenkort zullen vanuit de blauwdruk voor de toekomst, die nu neerdaalt, de structuren van de nieuwe beschaving vorm krijgen. Elk land heeft een rol te vervullen en voegt zijn eigen, specifieke geluid toe aan de structuur van het Geheel. Hierbij zullen/zal de Verenigde Naties een hoofdrol spelen voor de coördinatie van de plannen voor wederopbouw en herverdeling. Nu al is de bijdrage van de Verenigde Naties aan de wereldvrede groot, ondanks de beperkingen die haar door de grootmachten zijn opgelegd. Haar organen brengen onderwijs en hulp aan miljoenen mensen in vele landen. Als forum voor mondiaal overleg is haar positie uniek en van onschatbare waarde. Het zou een droevige dag zijn en een groot verlies voor de mensheid als de volkeren hun vertrouwen verloren in deze instelling, die van zo wezenlijk belang is voor de uitwerking van het Goddelijk plan. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘De verschijning van grote dienaren’)

Velen zullen Mij spoedig zien en aanvankelijk wellicht verrast zijn door Mijn verschijning want Ik ben niet de Prediker van Weleer, maar ben slechts gekomen om de weg te wijzen, om het pad te tonen dat moet worden begaan, terug naar de Bron en naar Harmonie, Schoonheid en Rechtvaardigheid. Mijn taak is eenvoudig: jullie de weg wijzen. Jullie, Mijn vrienden, hebben de moeilijke taak een Nieuwe Wereld te bouwen, een Nieuw Land, een Nieuwe Waarheid; maar samen zullen we triomferen. (Maitreya, uit Boodschap nr. 15)