Eenheid

een compilatie

Hier volgt een selectie uit uitspraken van Maitreya (Boodschappen van Maitreya de Christus en Maitreya’s Leringen de Wetten van het Leven), Benjamin Creme’s Meester (Een Meester spreekt) en Benjamin Creme, over het thema Eenheid.

Tegen alle verwachtingen in, en ondanks alle schijn van het tegendeel, staat de mensheid op het punt uit haar cocon van duisternis, onvermogen en angst tevoorschijn te komen. Met groeiende stoutmoedigheid en zelfvertrouwen zet de mens zijn stappen in de richting van eenheid en rechtvaardigheid, samenwerking en samendelen, eenvoud en vertrouwen. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘De noodzaak van vertrouwen’)

Mijn kinderen, Mijn vrienden, Ik ben sneller gekomen dan jullie wellicht verwachtten. Maar er is veel te doen, in de wereld moet veel veranderd worden. Velen hongeren en sterven, velen lijden onnodig. Ik kom om dit alles te veranderen; om jullie de weg voorwaarts te tonen– naar een eenvoudiger, verstandiger, gelukkiger leven met elkaar. Niet langer mens tegen mens, natie tegen natie, maar samen, als broeders, zullen we het Nieuwe Land binnengaan. (Maitreya, uit Boodschap nr. 1)

Iedereen zoekt iets groters dan zichzelf om zich mee te identificeren. Dat gevoel van eenheid is wezenlijk, omdat iedereen ernaar op zoek is of men het nu weet of niet. Eenheid is de gewaarwording van de ziel van de eenheid van de kosmos. Niets minder dan dat. En waar je eenheid schept in je werk, in je groep, in je land, of in de groep van landen, daar vaart de mensheid er wel bij. (Benjamin Creme, De Kunst van Samenwerking)

De evolutie beweegt zich in de richting van steeds grotere eenheid, samensmelting, vermenging, de schepping van de ene mensheid; geen eenvormig bestaan, maar de vereniging van alle verscheidenheid. De grootste eenheid in de grootste verscheidenheid, dat is het doel van evolutie. De marktwerking beweegt zich in tegengestelde richting, door steeds meer verdeeldheid te creëren. Maitreya noemt de marktwerking “de krachten van het kwaad”, vanwege hun ingebouwde ongelijkheid. Het heeft zoveel verdeeldheid in de wereld gecreëerd, dat die nu de afmetingen van een crisis heeft bereikt. Hij kan niet langer afzijdig blijven en toekijken bij wat Hij noemt “de slachting van onschuldigen”. Daarom is Hij in de wereld gekomen, wetend dat er een groot aantal mensen is die ernaar verlangen, en in staat zijn, om samen te werken, die een levensvisie hebben van samenwerking, rechtvaardigheid en vrijheid voor iedereen. Hij is hier om degenen die samenwerking als de weg voorwaarts zien te inspireren en te steunen, en degenen die vasthouden aan de oude methoden van wedijver wakker te schudden. (Benjamin Creme, De Grote Aantocht)

“In eenheid is verscheidenheid. De tijd is rijp om te ontwaken. Wees wat je bent. Volg elkaar niet na. Geleidelijk zul je je ontwikkelen. Geen twee mensen zijn gelijk. Geen twee mensen kunnen exacte kopieën zijn. Zodra je andermans persoonlijkheid aanneemt, creëer je afstand tussen Mij en jezelf. Zodra je bent wat je bent, begin je gelukzaligheid, kalmte en rust te ervaren. Dan is er geen afstand meer tussen ons.” (Maitreya, Maitreya’s Leringen De Wetten van het Leven)

Aan de basis van ieders zoektocht naar de betekenis van het leven ligt de zoektocht naar eenheid. Mensen willen deel zijn van de groep, van het menselijk bestaan, omdat ze zielen zijn. Ze zijn al goddelijk en de aard van goddelijkheid is eenheid. Er zijn talloze miljoenen manifestaties van die goddelijkheid in het heelal, maar de aard van de absolute goddelijkheid waar alle van afkomstig zijn, is één, onbeweeglijk, eindeloos, eeuwig, nooit veranderlijk. Dat ligt achter ieder van ons. Zoals Maitreya zegt, dat is het Wezen van de mensheid. Het ‘worden’ is wat er gebeurt wanneer dat Wezen de vorm van leven aanneemt. We doorlopen het proces van evolutie; dat is het ‘worden’. In essentie zijn wij het Zelf, dat Goddelijkheid is. Goddelijkheid, wanneer we dat begrijpen, dat inzien, herkennen, geeft ons de ervaring van wat we leven noemen. Dat is de betekenis en in wezen het doel van wie en wat we zijn. (Benjamin Creme, De Kunst van het Leven)

De grootste verscheidenheid in de grootste eenheid of, anders gezegd, de grootste eenheid in de grootste verscheidenheid, is het ideaal waar de mensheid naar streeft en dat ligt in de lijn van het Plan van onze Logos voor de ontwikkeling van deze wereld. Het is geen saaie gelijkvormigheid – eerder het tegenovergestelde. In een van Zijn eerste Boodschappen (nr. 3) zegt Maitreya: “Sta Mij toe jullie de weg te wijzen die leidt naar een eenvoudiger leven waarin niemand iets tekort komt; waarin geen twee dagen gelijk zijn; waarin de vreugde van broederschap uit alle mensen spreekt.” (Benjamin Creme, De Kunst van Samenwerking)

Er zullen spoedig nieuwe tempels worden geopend, die gewijd zijn aan godsdiensten in de Nieuwe Tijd ... Deze centra zullen niet alleen gericht zijn op godsdienst, maar ook op kunst en wetenschap. Deze tempels zullen uniek zijn, omdat ze het symbool vormen van de bron van wijsheid en kennis waarnaar dichters en wetenschappers op zoek zijn. De tempels zullen verschillende geloofsrichtingen beginnen te verenigen. Het blijft van belang dat er uiteenlopende soorten geloof en overtuigingen bestaan, want zonder verscheidenheid is er geen eenheid. “Terwijl het Zelf in Mij verenigd is, behoudt het zijn eigen identiteit.” (Maitreya, Maitreya’s Leringen De Wetten van het Leven)

De Lering van Maitreya – eerlijkheid in denken, oprechtheid van geest en onthechting – helpt het Zelf zich vrij binnen de schepping te bewegen, en niet de rol van goeroe, heilige of profeet te spelen, maar met nederigheid de Goddelijke Wil, die de gehele Schepping regeert, te respecteren, vereren en gehoorzamen. “Zo zul je vrijheid in de Schepping ervaren; vrijheid in Eenheid en in Veelheid, vrijheid in Eenheid en Verscheidenheid en uiteindelijk verlossing die voortkomt uit de Hoogste Goddelijke Wil. “Wanneer je dit stadium in je leven bereikt, is er geen verschil meer tussen de ziel en de Almachtige, waarin geen begin is en geen einde.” (Maitreya, Maitreya’s Leringen De Wetten van het Leven)

Alleen samendelen en rechtvaardigheid, zal Maitreya zeggen, garanderen de toekomst voor de mens. Streef naar eenheid en samenwerking, want de mensen van de Aarde zijn Eén. “Zie je broeder als jezelf” en zet de eerste stap naar je goddelijkheid. “Neem de nood van je broeder als de maatstaf voor je daden en los de problemen van de wereld op. Er is geen andere weg.”
Zo zal Maitreya de mensen van de Aarde toespreken. Zo zal Hij trachten de richting van hun denken te veranderen. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘De blasfemie van oorlog’)

Het behoort niet tot het Plan van evolutie dat één regeringsvorm, democratisch of anderszins, de overhand zou krijgen. De behoeften van de mensen zijn wezenlijker en belangrijker dan ideologieën. Verdraagzaamheid voor verschillen verenigt, terwijl ideologieën verdeeldheid scheppen.
Wanneer Maitreya in het openbaar spreekt, zal Hij derhalve laten zien dat eenheid in verscheidenheid de sleutel is tot toekomstige harmonie. Dat alle landen een bestemming hebben, uniek en heilig. Hij zal de weg wijzen om deze gezegende staat te bereiken en de mensen aanmoedigen hun hart te openen voor een wijzer begrip van het Plan. Onder Maitreya’s leiding zullen de mensen beginnen de rijkdom van de verworvenheden van henzelf en van anderen op prijs te stellen en te waarderen. De drang naar wedijver en overheersing zal geleidelijk afnemen en er zal voor de mensen een nieuw hoofdstuk worden opengeslagen in broederschap en vrede. Zo zal het zijn. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘Eenheid in verscheidenheid’)

Als je de huidige wereld kon zien door de ogen van iemand die 2000 jaar geleden leefde, zou je versteld staan over radio en televisie, de manier waarop je kunt reizen, enzovoort. De wereld van nu is volkomen anders dan 2000 jaar geleden. Als je de visie had om laten we zeggen 1000 jaar vooruit te kunnen zien, zou je met open mond staan kijken naar de wereld die je verbaasde blik zou wachten; manieren van reizen die je je nu nog niet eens kunt voorstellen: jezelf naar Australië denken als je daarheen zou willen. Kun je je de wereld over 1000 jaar voorstellen? Een wereld waarin eenheid de grondtoon is, waarin synthese de boventoon voert. Waarin geen oorlogen, honger, grote scheidingen zijn; een wereld die in eenheid leeft, in harmonie. Een wereld waarin de steden mooi zijn. (Benjamin Creme, Maitreya’s Missie, dl.II)

Geleidelijk aan zullen alle opvattingen, godsdiensten en verschillen verenigd worden. “Ik wil dat Mijn gaarde hersteld wordt. Die gaarde zal een grote verscheidenheid kennen en toch een eenheid vormen. Hij zal prachtig zijn en tot bloei komen.” (Maitreya in Maitreya’s Leringen De Wetten van het Leven)

De tijd nadert snel dat mensen zelf zullen zien dat de richting waarin zij zich momenteel begeven verkeerd is, vruchteloos voor hun toekomstig geluk en gedoemd tot mislukking. Wanneer zij dit zien, zullen ze zich afvragen: Vanwaar deze leegheid? Waarom lukt het niet om de vrede te vinden die wij zoeken? Waar ging het fout? Wanneer zij zich vervolgens tot Maitreya wenden, zullen ze Zijn woorden wegen en nagaan of ze van toepassing zijn op hun situatie. Zij zullen zien dat het denkbeeld van Eenheid centraal staat in Maitreya’s denkwijze. De mensen, zo zal Hij hen op het hart drukken, moeten zichzelf als Eén zien, ieder een deel van een verenigd Geheel – de menselijke familie – en alles wat ze doen moet die Eenheid weerspiegelen. Het huidige onvermogen om deze realiteit te begrijpen, zal Hij betogen, is verantwoordelijk voor al onze moeilijkheden en tegenspoed, onze disharmonie en angst, onze conflicten en oorlogen.
“Zie je broeder als jezelf,” zegt Maitreya. Creëer een Internationaal Depot waaruit allen kunnen nemen. Alleen zo, door Samendelen, kan de wereld vernieuwd worden, leert Hij. Alleen door Samendelen, zal Hij verzekeren, zullen de mensen het geluk vinden dat zij zoeken. Alleen Samendelen zal Rechtvaardigheid en Vrede brengen. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘De Eenheid van de mensheid’)

Elk tijdperk verleent de mensheid een bijzondere hoedanigheid van verrichting. Vissen, het tijdperk dat nu ten einde loopt, heeft de mensen de goddelijke verworvenheid gegeven van Individualiteit, tezamen met de hoedanigheden van Devotie en Idealisme. Dit zijn geweldige vorderingen op de lange reis van evolutie, die de mensheid voorbereid hebben voor de zegeningen van Waterman.
Ook het nieuwe tijdperk, Waterman, heeft zijn wezenlijke hoedanigheid – Synthese – en zal er in deze komende tijd voor zorgen dat deze goddelijke eigenschap haar weldadige Eenheid over de hele wereld openbaart. De huidige tijd van beroering, verdeeldheid en afgescheidenheid zal geleidelijk plaatsmaken voor een tijdperk waarin de steeds toenemende krachten van Waterman hun magie zullen openbaren en de ongelijksoortige en tegendraadse delen zullen vermengen en samensmeden. Zo zullen mensen een buitengewone transformatie ondergaan, groter en sneller dan ooit tevoren in hun lange geschiedenis. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘Waterman – de Schenker van Eenheid’)

De oude, mechanistische zienswijzen omtrent de natuur en de krachten die daarin werkzaam zijn, verdwijnen snel en er daagt een nieuw besef van de eenheid die aan alle openbaring ten grondslag ligt. Het denkbeeld dat alles energie is, dat energie en materie verschillende toestanden zijn van één werkelijkheid en kunnen worden beïnvloed door gedachte, wordt steeds meer op grote schaal aanvaard en verandert de kijk van de mens op het leven. De verlichting neemt snel toe en spoedig zullen de methoden en technologie worden gevonden om dit feit aan te tonen. Dit is van grote betekenis voor de toekomstige evolutie van het ras. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘Groei van bewustzijn’)

Zo ook brengt [Eenheid] schoonheid tot stand omdat het een goddelijk doel weerspiegelt. Als het waar is dat het doel van alle leven is om eenheid te scheppen, dan ligt dat inderdaad ten grondslag aan de goddelijke idee in het denkvermogen van de Logos van onze planeet. Met andere woorden, het is Gods wil dat schoonheid uitdrukking geeft aan de kracht en de realiteit die wij eenheid noemen. … Eenheid moet gezien worden als een voortdurende groei, iets waarin je tijd, energie en voedende liefde moet steken en daaruit komt de schoonheid van eenheid voort die alleen op die wijze kan worden bereikt. (Benjamin Creme, De Kunst van Samenwerking)

Nu we het begin van een nieuw tijdperk naderen, richt het denken van de mensen zich op de ruimte en op de mogelijkheden die er zijn voor toekomstige reizen tussen de planeten. Nu al dringen instrumenten diep in de ruimte door om de informatie te verzamelen die licht kan werpen op de aard van het stelsel waarin wij leven. Voor het eerst richt het menselijk denken zich naar boven en naar buiten. Deze belangstelling is nieuw voor de mens. Zelden heeft hij in het verleden verder gedacht dan zijn eigen huis, en zo heeft hij zijn beeld beperkt van de enorme weidsheid van de kosmos die wacht op zijn verkenning. Tegelijkertijd maken nieuwe ontdekkingen over de aard van het Leven zelf de mens bewust van de noodzaak van een zichtbare uitdrukking van de eenheid die – zo weet hij nu – aan ons Heelal ten grondslag ligt. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘De Goddelijke wetenschap’)

De mensheid is niet alleen een eenheid in getal, maar ook één geheel. Ze is een samengesmolten Wezen en elke eenheid in dat Wezen wordt in een dynamische relatie bijeengehouden door de energie die we Liefde noemen. Dat is dus absoluut inherent aan onze aard. Wanneer we haat of iets anders dan Liefde tonen, laten we eigenlijk alleen maar een verwrongen vorm van Liefde zien. Goede wil is Liefde op een lager niveau, haat is Liefde aan de andere kant van de medaille. Die Liefde is overal in het heelal; er kan geen universum bestaan zonder de openbaring van de energie die wij Liefde noemen. Er zijn nog andere, hogere aspecten dan Liefde – en de Christus komt ons een hoger aspect tonen dat Liefde insluit. Dat is de Nieuwe Openbaring. (Benjamin Creme, De Wederverschijning van de Christus en de Meesters van Wijsheid)

Ik zal jullie wonderen tonen waarvan je niet kunt dromen. Ik zal jullie ogen ontdoen van de blinddoek van onwetendheid. Ik zal voor altijd de vloek van haat, de zonde van verdeeldheid, van deze aarde verdrijven. Laat Mij jullie meenemen, Mijn vrienden, terug naar je Bron, terug naar de wieg van je Wezen, en in jullie je goddelijkheid vrijmaken. Mijn Meesters zullen jullie eveneens dienen, zullen jullie leren om samen te leven in ware broederschap, in rechtvaardigheid en harmonie. Vergeet niet, Mijn broeders, dat jullie Eén zijn, dat de Vader van het Al jullie heeft geschapen naar Zijn Goddelijk Evenbeeld, dat door jullie heen hetzelfde gezegende Licht van Liefde en Waarheid schijnt. De tijd komt, Mijn vrienden, dat het Licht der Waarheid overal om je heen zal stralen, dat de Mens zijn broeder in zijn hart zal sluiten en hem zal kennen als zichzelf. Laat Mij jullie leiden, Mijn vrienden, tot die gezegende toestand. Zeg ja tegen Mijn Wederkomst. Zeg ja tegen Mijn Komst, en wees omhuld door de zegen van Mijn Liefde. Moge het Goddelijk Licht en de Liefde en de Kracht van de Ene, Allerheiligste God zich nu openbaren in jullie hart en denken. Moge deze openbaring jullie ertoe brengen om jezelf, gezamenlijk, te zien als kinderen van de Ene Vader. (Maitreya, uit Boodschap nr. 51)

Er is nooit een Avatar geweest die beter was toegerust voor Zijn taak dan Maitreya. Er is nooit eerder behoefte geweest aan een dergelijke Avatar, maar deze wereld is nu zó onoverzichtelijk, zó verdeeld, zó verscheurd tussen goed en kwaad, positief en negatief, dat al deze krachten moeten worden verzoend. Dat is Zijn doel, dit verlangen in het hart van de Christus naar eenheid, om Zijn vermogens, Zijn inzichten zodanig aan te wenden om Zijn aard, die liefde is, in de wereld te vestigen. Op deze wijze leert Hij ons hoe lief te hebben en, zoals de Meester zegt, “telkens weer lief te hebben”. Telkens weer liefhebben is niet liefhebben op de gewone, reactieve manier, maar totáál liefhebben, onvoorwaardelijk, zoals de Meesters. Dit zal de broederschap der mensen vestigen. (Benjamin Creme, Maitreya’s Missie, dl. III)

Maitreya zal de absolute noodzaak van vrede benadrukken, en dat het volledig afzien van oorlog slechts bereikt kan worden door vertrouwen. Alleen samendelen, zal Maitreya verklaren, kan dat vertrouwen voortbrengen. Aldus zal Maitreya spreken, aldus zal Hij het besef van de Ene mensheid en de noodzaak van samendelen voeden. Onnodig te zeggen dat niet alle mensen op Maitreya’s oproep tot Eenheid en Broederschap zullen reageren, maar naarmate de stem van redelijkheid en rechtvaardigheid het hart van de mensen binnendringt, zullen meer, en nog meer, de waarheid van Zijn inzicht en de noodzaak van verandering inzien. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘Het volk ontwaakt’)

Mijn Lering zal jullie een nieuwe, maar eenvoudige Waarheid brengen, en jullie aan jezelf tonen als God. Mijn Lering zal in jullie die goddelijkheid vrijmaken en zo Gods plan bevorderen. Velen zien Mijn komst met angst en beven tegemoet, bang voor het verlies van alles waar zij van hielden, alles wat zij vergaard en verworven hebben. Vrees niet, Mijn vrienden, want het enige verlies zal een verlies zijn van afgescheidenheid, van verdeeldheid en angst, van afgunst en haat. Om deze uit de wereld te helpen, moet alles nieuw worden gemaakt. Weet dit, Mijn vrienden, en wees bereid om te delen, om je broeder te zien als jezelf, om hem in je armen te sluiten en hem vriend te noemen. Op deze wijze, Mijn broeders, openbaren jullie Gods plan. Voor de voltooiing van dat Plan werk Ik en roep ik jullie aan Mijn zijde. Werk met Mij samen, Mijn vrienden; samen zullen wij alle dingen nieuw maken. Goedenavond, Mijn dierbare vrienden. Moge het Goddelijk Licht en de Liefde en de Macht van de Ene, Allerheiligste God zich nu openbaren in jullie hart en denken. Moge deze openbaring jullie ertoe brengen je broeder te zien als jezelf. (Maitreya, uit Boodschap 125)