Aankondigingen en feiten - januari/februari 2009

Beurzen in 2008 wereldwijd in elkaar gestort

“Zoals al eerder aangekondigd (Share International, december 1988) komt er een internationale beurskrach, die zal beginnen in Japan. Maitreya herhaalt: de beurscrisis is onvermijdelijk.” (Share International, juni 1989)
Wereldwijd leden veel beurzen in 2008 hun zwaarste verliezen aller tijden en andere beleefden een dramatische neergang. De belangrijkste Amerikaanse beursindex, de Dow Jones, verloor 33,8 procent, de grootste daling sinds 1931 en het op twee na slechtste jaar aller tijden. Alleen al op de Amerikaanse beurs ging ongeveer 6,9 biljoen (6.900 miljard) dollar aan beurswaarde verloren. De aandelen in Japan leden hun grootste verlies in één jaar; de Nikkei-index duikelde 42 procent omlaag. Ook de Britse FTSE 100 beleefde z’n slechtste jaar sinds mensenheugenis en daalde met 31,3 procent; hetzelfde gold voor Parijs en Frankfurt. Shanghai was een van de zwaarst getroffen grote beurzen en eindigde het jaar 65 procent lager; ook dit was een recordverlies.
De internationale financiële crisis van 2008 stortte een aantal grote economieën in een recessie. Vooral banken werden zwaar getroffen; velen daarvan hadden overheidssteun nodig. Door de ineenstorting van de Amerikaanse huizenmarkt daalden wereldwijd de consumentenbestedingen en de industriële productie. “Niemand dacht dat er een einde zou komen aan de hausse,” zei Kirby Daley van Newedge Group, een financiële makelaardij uit Hongkong. “Velen weigerden het einde te zien van de speculerende wereld waarin we leefden en het einde van de op consumptie gebaseerde economie die de wereld was geworden.” (Bron: BBC, VK; Associated Press, VS)