De stem van het volk - januari/februari 2009

Wereldwijd betogingen voor vrede in Gaza

Sinds het begin van de Israëlische invasie in Gaza op 27 december 2008 hebben duizenden mensen in demonstraties over de hele wereld uiting gegeven aan hun verzet daartegen.
In het VK vonden op twee achtereenvolgende zaterdagen door het hele land betogingen plaats. In Londen liepen duizenden betogers van de Embankment naar Trafalgar Square, waar politici, activisten en artiesten toespraken hielden. Er was een enorme variatie in leeftijden, geloven en beroepen, inclusief Joodse organisaties, alle verenigd in hun oppositie tegen de buitenproportionele Israëlische actie in Gaza.
Sarah Malin, een 42-jarige actrice, liep mee met haar familie. “Ik doe niet vaak mee met demonstraties als deze, maar nu wilde ik wel, omdat wat in Gaza gebeurt zo onrechtvaardig is,” zei ze. Ali Jamal, een 25-jarige student uit het noorden van Londen, zei: “Ik vind het absoluut weerzinwekkend wat er in Gaza aan de hand is en het feit dat alle wereldleiders zich maar op de achtergrond houden. De gruwel van de Israëlische aanval werd voor mij samengevat in de beelden van vijf zusjes die door een bom die hun huis trof, werden gedood.”
Een week later, op 10 januari, waren er nog grotere aantallen betogers die van Hyde Park naar de Israëlische ambassade liepen. Hoewel geweld het einde van de demonstratie bedierf, verliep het protest over het algemeen vreedzaam en goedaardig. Eaisha Tareen, een fysiologe die uit Colchester (Essex) naar de demonstratie was gekomen, zei: “Het is werkelijk ongelooflijk wat er in Gaza gebeurt, maar we zijn bemoedigd door de solidariteit die mensen hier laten zien. We kwamen hier met de ondergrondse en ontmoetten een Joodse vrouw die een brief naar de kranten had geschreven waarin ze de Israëlische actie veroordeelde en we waren daar echt van onder de indruk. Zoals je hier vandaag kunt zien, zijn er niet alleen moslims – er zijn mensen uit alle gelederen van het Britse leven.”
Op 10 januari werden in 80 Franse steden en gemeenten demonstraties gehouden, de grootste in Parijs, waar naar schatting 25.000 tot 30.000 mensen tegen de Israëlische aanvallen betoogden. Er waren ook protesten in Bosnië, zuid-Libanon en Duitsland, waar in de stad Duisburg 10.000 mensen betoogden.
In Maleisië namen zo’n 1000 mensen deel aan een demonstratie bij de Amerikaanse ambassade in Kuala Lumpur en werden een bijeenkomst en benefietconcert gehouden. In Australië liepen mensen naar de Amerikaanse en Israëlische ambassades in Canberra, en riepen de VS op om hun steun aan Israël te staken, en in Kenia kwamen honderden mensen buiten de Jamea-moskee in Nairobi bijeen.
Er waren protestdemonstraties in steden over heel Amerika. Op 3 januari kwamen in Seattle 500 mensen bijeen die spandoeken droegen en op trommels roffelden. Velen riepen de nieuw gekozen president Barack Obama op om zich uit te spreken tegen de aanvallen. Maha Shabaneh (43), die in Seattle woont en familieleden heeft in haar vaderland Palestina, zei: “Hij zal geen succes hebben totdat hij buitenlandse kwesties aanpakt. Hij behoort zich uit te spreken over deze kwesties en te bewijzen dat hij anders is.” Wendy Somerson (40), een Joodse vrouw uit Seattle en lid van De Joodse Stem voor Vrede, zei: “We steunen geen collectieve bestraffing van het Palestijnse volk. Alle mensen zijn gelijk en alle levens zijn gelijk.”
(Bronnen: The Guardian, BBC News, VK; Radio France Internationale, Frankrijk; http://rainbow warrior2005.wordpress.com; english. aljazeera.net)