Geloof

een compilatie

Hier volgt een compilatie van uitspraken van Maitreya (Boodschappen van Maitreya de Christus en Maitreya’s leringen — De Wetten van het Leven), Benjamin Creme’s Meester (Een Meester spreekt) en Benjamin Creme, met betrekking tot het thema ‘geloof’.

Mijn Vrienden, ook jullie kunnen Samendelen in je leven openbaren; op alle mogelijke manieren hoort dit Goddelijk Beginsel te gelden. Leer Samendelen aan jullie kinderen, de kleinen, en stel hen in staat het Goede te cultiveren. Mijn taak is het alle mensen te verlichten; onwetendheid om te zetten in ware kennis en geloof; de mensen te leren dat achter al wat zij zien de Ene Werkelijkheid staat, en hen zo tot God te brengen. (Maitreya, uit Boodschap nr. 127)

Wanneer Maitreya verschijnt voor het oog van de wereld, zal Hij het begin inluiden van een Nieuw Tijdperk voor de mens. In dit komende tijdperk zal de mens opstijgen tot hoogten waarvan zij die nu in incarnatie zijn niet kunnen dromen. Nieuwe leringen zullen leiden tot nieuwe kennis, nieuwe inspiratie, nieuwe verlichting, en alle in de juiste volgorde. Hoop zal plaatsmaken voor zekerheid, angst voor geloof en onwetendheid voor wijsheid. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘De komende tijd’)

Hoop hebben is volledig geloof hebben in het leven. Dat wil niet zeggen dat alles gladjes zal verlopen. Het betekent niet dat je op het uiterlijke, stoffelijke gebied een gemakkelijk leven zult hebben en dat de media, wanneer je contact met ze wilt opnemen, onmiddellijk reageren en dat mensen, wanneer je ze belt, er altijd zullen zijn en je het nooit opnieuw zult hoeven proberen. Veel mensen denken dat als alles makkelijk en gladjes verloopt, ze op de een of andere manier op het juiste spoor zitten. De lijn van de minste weerstand volgen is niet noodzakelijkerwijs de juiste manier om je leven te leiden. Het is de kunst om de juiste activiteit te kiezen met betrekking tot de lijn van de minste of de meeste weerstand die de spanning tot stand brengt die we dienstbaarheid noemen: het vuur, de ijver die ware dienstbaarheid kent. (Benjamin Creme, Maitreya’s Missie, dl. II)

Wanneer de oproep tot dienstbaarheid klinkt, behoort iedere serieuze discipel de geboden kans met beide handen aan te grijpen. Zelden wordt de oproep herhaald, want de Meesters hebben weinig tijd te verliezen. “Velen worden geroepen, maar weinigen zijn uitverkoren” zou moeten zijn: “Velen worden geroepen, maar weinigen reageren”.
Zo gaat dat met het Grote Dienen; slechts de enkeling beseft de zegening die wordt geschonken door de kans om dienstbaar te zijn aan het Plan. Dienstbaarheid is de heilige plicht waardoor de discipel zijn verblijf op deze Aarde met vele levens kan bekorten. Velen weten dit, maar aarzelen al bij de lichtste taak. Velen vergeten de eed die zij lang geleden hebben afgelegd en negeren hun innerlijke onbehagen. Niet voor niets schudden de Meesters bedroefd het hoofd en zoeken verder tussen de wachtende lichten.
Niet allen die dienen, beseffen dat zij dat doen. Hun reactie op de oproep van de ziel of de Meester is zo instinctief, dat ze zich er onversaagd op werpen, zonder zich te bedenken. Zij zijn zo onzelfzuchtig, dat de nood van de wereld hun enige zorg is. Ze dienen zoals ze ademhalen, maar in verhouding tot de noden van de tijd is hun aantal zeer gering.
Wij, aan de innerlijke zijde, zoeken naar hen die het Plan enigszins kennen, en die gezonde prioriteiten hebben. Wij zoeken degenen met een vurige ijver en met een hart dat brandt van liefde en opoffering. Wij verwelkomen zulke dapperen in ons midden en bieden met vreugde een terrein van dienstbaarheid. Dan stappen We terzijde en zien toe. Telkens weer vertragen en wankelen hun eerste blijde stappen. Te vaak slaan hun schitterende verwachtingen om in verveling en twijfel, en verschrompelt en sterft hun verheven aspiratie.
Onvoldoende geloof speelt een belangrijke rol bij deze droeve gebeurtenissen. Zonder geloof kan niets blijvends worden verricht, en bij gebrek aan deze ene eigenschap hebben vele veelbelovende discipelen gefaald. Niet voor niets hebben de leringen door de eeuwen heen de nadruk gelegd op de noodzaak van geloof als het hart van dienstbaarheid. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘De oproep tot dienstbaarheid’)

Verhoog nooit het tempo van bewustzijn. Zelfs als je weet hoe je het bewustzijn van een baby kunt verruimen, moet je dat niet doen. Laat de groei natuurlijk plaatsvinden en het denken zal in een staat van evenwicht zijn. In het denken en de geest van mensen over de hele wereld klinkt een gemeenschappelijke en universele kreet. De conditionering is zo sterk dat men geneigd is het geloof en vertrouwen in het leven te verliezen. (Maitreya’s leringen – De Wetten van het Leven)

Wees niet bevreesd temidden van de chaos en spanningen. Voor angst is geen plaats in de huidige situatie; zie het eerder als een uitdaging voor je geloof. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘De overwinning staat vast’)

Zij die Mij willen kennen, moeten uitzien naar een heel eenvoudig Mens, een Broeder en Vriend, een Leraar en Gids, een Minnaar van God en van mensen. Wanneer jullie Mij zien, zullen jullie Gods aard leren kennen als Licht en Liefde en Wil. Moge het zo zijn dat deze goddelijke aspecten door jullie worden weerspiegeld. Wanneer dit zo is, kan Ik door jullie heen werken. Ik heb jullie nodig. Ik heb jullie allen nodig om met Mij te delen in de wederopbouw van deze wereld, om aan de mensen hun geloof en blijdschap terug te geven, om de eerste levensbehoeften vrij te geven aan de armen van deze Aarde, en zo het evenwicht te herstellen. Mijn taak is om jullie de weg te tonen; aan jullie is het om te handelen en Mijn Plan uit te voeren. Ik weet dat Ik op jullie kan vertrouwen en een beroep kan doen. Mijn Liefde omvat allen. (Maitreya, uit Boodschap nr. 76)

Wanneer jullie Ons zien, zullen jullie mensen zien die jullie voorgingen op de weg terug naar God. Jullie zullen in Ons goddelijke eigenschappen herkennen die jullie in aanleg zelf hebben. Zo zullen jullie je toekomstige glorie kennen. Vanuit de huidige chaos zullen Wij inspireren tot een nieuwe orde; uit haat en verdeeldheid zullen Wij harmonie en vrede scheppen, terwijl We uit twijfel en angst betekenis, geloof en vreugde zullen voortbrengen. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘Medewerkers van God’)

Maitreya zegt: “Blijf geloven. Raak je koers niet kwijt. Ik ben met je.” (Maitreya’s leringen — De Wetten van het Leven)

Zonder angst is er ook geen wedijver. Neem de angst weg en we hebben het tegenovergestelde van angst: liefde, vertrouwen, geloof. Wanneer dat wordt weggenomen, gaat dat ten koste van onszelf. Als onze ouders dat fundamentele geloof in het leven tijdens onze opvoeding wegnemen, dat fundamentele vertrouwen, die liefde en geest van samenwerking en goede wil waarmee we allemaal worden geboren, maar die gevoed kan worden of vervangen door angst en daarmee door wedijver, dan wordt wedijver in ons bewustzijn ingebouwd. (Benjamin Creme, De Kunst van Samenwerking)

Wanneer de mensen de Christus in eigen persoon zien, zullen ze snel een nieuwe houding aannemen tegenover het leven en zijn problemen. Zij zullen inzien dat de problemen door de mens geschapen zijn, dat ze bestaan in de mens zelf, en niet de fout zijn van een liefdeloze God, of het gevolg van dom toeval.
Een nieuw gevoel van verantwoordelijkheid zal mensen de impuls geven om te handelen in het belang van allen. Samenwerking, zorg en vertrouwen zullen spoedig het huidige eigenbelang vervangen, en er zal een nieuwe fase beginnen in de evolutie van de mens.
Het nieuwe bewustzijn groeit gestaag. Nu reeds zijn de tekenen zichtbaar voor de scherpzinnigen dat de mensheid volwassen wordt, dat ze de balans opmaakt van haar situatie en zich voorbereidt om te veranderen.
Er is niets dat dit tij van verandering kan tegenhouden wanneer de mensen, onder inspiratie van Maitreya, zichzelf gaan zien als Eén. Het gevoel van verdeeldheid zal geleidelijk afnemen als de mensen samen de taken van wederopbouw en hulp die om uitvoering smeken, op zich nemen. De dag nadert dat allen de Christus zullen zien. Onder welke naam zij Hem kennen is niet van belang; als Liefde staat zijn naam diep gegrift in de harten van alle ware mensen. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘Zijn naam is Liefde’)

De tekenen van Maitreya’s aanwezigheid in de wereld zullen blijven toenemen. Hij gaat de wereld overspoelen met gebeurtenissen die niet te bevatten zijn. De tekenen zijn voor mensen die ze nodig hebben, om ons te sterken in ons geloof en ons de nodige moed en overtuiging te geven om uit een staat van zelfgenoegzaamheid te treden, teneinde samen de talloze reddingstaken in de wereld aan te pakken. (Maitreya’s leringen – De Wetten van het Leven)

De mensheid is diep bijgelovig, diep doordrongen van angst en twijfel. Zelfs degenen die vinden dat ze in een dergelijke manifestatie zouden kunnen geloven, kiezen er vaak voor dat niet te doen omdat ze weten dat het de status quo zou verstoren en ze willen niet dat de status quo verstoord wordt. Dus kiezen ze ervoor er geen energie in te steken, zelfs al geloven ze dat Maitreya in de wereld is. …
Veel mensen houden niet van het idee van geloof omdat ze denken dat geloof betekent ‘in iets geloven’. Geloof heeft niets met een geloof te maken. Geloof is een staat van zijn. Geloof komt op wanneer je bent die je bent. Wanneer je op dit niveau werkzaam bent als ziel en in voortdurend contact staat met je ziel, zul je geloof hebben. Je kunt niet anders dan geloof hebben, want geloof is een eigenschap van de ziel. …
Wanneer je intuïtief weet dat iets waar is, wanneer het niet het resultaat is van een mentale samenstelling van het denken, de ideeën en de hoop van andere mensen, maar van je eigen innerlijke contact met je ziel en de ziel zegt je: dit is waar – dan kún je niet alleen geloof hebben, dan héb je geloof. Het is geen keuze. Geloof is niet het resultaat van keuze. Als je kunt kiezen – je kiest ervoor dit of dat te geloven – dan is er geen geloof. Geloof, wáár geloof, bestaat alleen voorbij de noodzaak van kiezen, wanneer er geen dit of dat is. Alleen dan, in een directe ervaring dat dit waar is, kan geloof opkomen. Zolang je vasthoudt aan dat contact met de ziel zal je geloof standvastig, sterk en net zo waar zijn als het was op het moment dat het opkwam. Het is niet iets dat weggaat. Wat weggaat is geloven in iets: je geloof in de wederverschijning, je ongeloof in de wederverschijning. Dat kan komen en gaan en heeft niets met geloof te maken. Geloven in iets is een product van het denkvermogen, niet van de ziel. Dat wat voortkomt uit het innerlijk weten en wezen van de ziel kan niet verdwijnen. Dat heet geloof. (Benjamin Creme, Maitreya’s Missie. dl. II)

Vele obstakels belemmeren de vooruitgang op het Pad, maar niets staat meer in de weg dan angst. Angst om te falen, angst om te worden uitgelachen, angst voor lijden, tucht en pijn – dat zijn de hindernissen die genomen moeten worden op het Pad naar Vrijheid. Onwankelbaarheid is van wezenlijk belang op een rotsig bergpad; angst vernauwt de Geest en maakt het instinct voor gevaar onbruikbaar. Niets werkt zo remmend als angst. Het belemmert de stroom van het leven zelf. Het neemt alle hoop weg en vormt de grootste bedreiging voor welzijn en gezondheid. Zweer angst af en creëer het mechanisme van geloof. Overwin angst en maak een eind aan de foltering van twijfel. Kennis bant angst uit. Bouw daarom kennis en vertrouwen in. …
Voor deze reusachtige taak is moed vereist. Aan vele uitdagingen moet het hoofd worden geboden. Het is niet eenvoudig om een wereld totaal te veranderen, noch om een nieuwe te bouwen op de ruïnes van het verleden. Wees daarom moedig en herbouw jullie wereld. Leg je angst af en verwelkom de toekomst met open armen.
Heb ook geduld, want de funderingen voor het nieuwe moeten in steen en vertrouwen worden gelegd. Behoud het beste van het verleden en herstel de oude wegwijzers in ere. Anders zou de mens verdwalen.
In het verleden heeft de mens verscheidene malen de gelegenheid gehad om op te klimmen, maar liet hij na de kans te benutten. Sta gereed om de toekomst met beide handen aan te grijpen en een wereld te scheppen van schoonheid. Vermijd wanhoop en schep met vreugde en liefde, wetend dat de toekomst wacht op je omhelzing. …
Sta Ons toe je stappen te leiden naar de toekomst die jullie voorwaarts wenkt. Werk met Ons in hoop en vertrouwen en maak jullie weg volmaakt. Laat je angsten achter. Schep moed uit ons voorbeeld, want ook Wij hebben de pijnen en gevaren van de weg gekend. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘Het Pad naar de toekomst’)

Geloof is weer iets anders – een innerlijke of intuïtieve herkenning en een voortdurende gemeenschap, en niet zo maar ‘geloof in’ een of ander dogma. (Benjamin Creme, Maitreya’s Missie, dl. I)

Van tijd tot tijd komt in het denken van de mens het denkbeeld van liefde op. Het idee van liefde als een natuurlijk instinct dat om uitdrukking vraagt, houdt het menselijk denken bezig, en er worden pogingen ondernomen om, door middel van discussies en gesprekken, te bewijzen dat dit zo is. Zo is het duizenden jaren gegaan. De notie dat liefde op de een of andere wijze de kern is van de menselijke aard vindt altijd aanhangers. Is het dan niet verbazingwekkend dat er zo weinig liefde wordt uitgedrukt in het dagelijks handelen van de mens?
Bijna zonder uitzondering leven de mensen in angst. Zij zien de wereld en het leven als bedreigend en bouwen een pantser op tegen die dreigingen. Zo beperken ze hun vermogen om lief te hebben. Hun liefde kwijnt weg en sterft af, of verschuilt zich achter agressie en haat. Verstoken van liefde wordt de mens ziek. Bewust van zijn innerlijke waarde, maar niet in staat om die op te roepen, projecteert hij zijn gevoelens van angst en haat op zijn naasten en zijn wereld.
Waar liefde regeert, heerst harmonie. Zonder die harmonie kan niets met zelfvertrouwen verricht worden. Zonder zelfvertrouwen kan er weinig worden bereikt. Angst verhindert de uitdrukking van liefde. Liefde vernietigt angst. In zijn streven om liefde tot uitdrukking te brengen, maar beperkt door angst, raakt de mens de weg kwijt. Verdwaald in het drijfzand, komt hij door zijn worsteling alleen maar verder vast te zitten.
Waarin ligt dan de oplossing? Om lief te hebben moet een mens vertrouwen. Waar geen vertrouwen is, kan geen liefde zijn. Liefde welt spontaan op in het hart dat vertrouwt, want liefde is de ware aard van de mens. Leer dan vertrouwen, en geef uiting aan de liefde die er altijd is om uit te stralen. Vertrouwen is het aanvaarden van het leven met al zijn pijn en schoonheid. Vertrouwen is het zekere weten dat alles toewerkt naar het goede, dat alles plaatsvindt volgens de wet, en dat die wet met rechtvaardigheid wordt toegepast. Leer vertrouwen en reken af met angst. Reken voorgoed af met het mechanisme van beperking en zet de sluizen van liefde wijd open.
Wanneer de mens liefheeft, trekt hij alle mogelijkheden naar zich toe. De magneet van liefde trekt, door de identieke trilling, alles aan wat nodig is. Zo werkt liefde als de hefboom van evolutie.
Stel je eens een wereld zonder liefde voor: zoiets afschuwelijks schokt de verbeelding. Waarom zou dat zijn? De mens erkent gevoelsmatig dat hij behoefte heeft om liefde te ontvangen, en weldra begrijpt hij de noodzaak om liefde te geven. Hij zal inzien dat liefde hem met ieder ander verbindt in een eindeloze keten. Eerst wat aarzelend misschien, zal hij beginnen te vertrouwen. Stap voor stap zal hij zijn angst overwinnen. Dan zal hij die gezegende staat bereiken waarin voor angst geen plaats is, waar liefde in alle rust op haar troon zit en allen die naderbij komen haar zegen schenkt.
Voor de mens betekent leven daarom liefhebben. Angst, die indringer, moet vermeden en overwonnen worden. Vertrouwen brengt liefde voort, vernietigt die angst, en openbaart de god die eeuwig binnenin woont. Vertrouwen en geloof zijn één, weerspiegelingen van de innerlijke goddelijkheid. Vertrouw die goddelijkheid, laat haar uitstralen als liefde en zie het einde van angst. (Benjamin Creme’s Meester, ‘Liefhebben, een noodzaak’)

Het evangelieverhaal klopt in grote lijnen, maar de details zijn zuiver symbolisch en/of vervormd. Niettemin werd Hij zo nu en dan door enkele discipelen herkend. Het verhaal van Thomas die de vinger op de wonde legt, is symbolisch; het gebeurde niet op die manier, maar het verhaal dient om de nadruk te leggen op de noodzaak van geloof. (Benjamin Creme, Maitreya’s Missie, dl. III)

Een geweldige taak wacht de mensheid op dit keerpunt in haar bestaan: de wereld te ontdoen van de eeuwenoude gewoonten van verkeerd denken en leven; het sociale leven zo volkomen te veranderen dat een nieuwe vrijheid van angst mogelijk wordt – angst voor gebrek, voor oorlog, voor ziekte en dood. Voorwaar, een enorme taak, maar één die alle inspanning waard is, daar zij zal leiden tot een nieuwe levendigheid, een nieuwe, warmere relatie tussen mensen, en tot een wereld die wordt geregeerd door de beginselen van rechtvaardigheid en broederschap, samendelen en liefde. Kan er een mooier doel voor de mensheid zijn dan het scheppen van een dergelijke wereld? (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘Gezondheid en genezing – 2’)

Ik kom om jullie met Mij mee te nemen naar het Nieuwe Land – het Land van Liefde, het Land van Vertrouwen, van Schoonheid en Vrijheid. Ik zal jullie daarheen brengen als je Mij kunt volgen en aanvaarden, Mij laten leiden en gidsen. En als dit zo is, zullen wij samen een Nieuwe Wereld bouwen: een wereld waarin de mensen kunnen leven zonder vrees, zonder wantrouwen, zonder verdeeldheid; waarin ze samen de overvloed van de Aarde delen, samen de Zegen kennen van Eenheid met onze Bron. Dit alles kan jullie deel zijn. Jullie hoeven slechts de eerste stappen te zetten, dan kan Ik de leiding nemen. Sta Mij toe jullie te helpen. Sta Mij toe jullie de weg te wijzen, die leidt naar een eenvoudiger leven waarin niemand iets te kort komt; waarin geen twee dagen gelijk zijn; waarin de vreugde van Broederschap uit alle mensen spreekt. (Maitreya, uit Boodschap nr. 3)