Aankondigingen en feiten – juni 2009


De planeet, bomen, UNEP en u

“Indien de mens deze planeet van de gevolgen van de opwarming van de aarde wil redden, moet hij oneindig meer doen dan gepland om de uitstoot van CO2 te beperken, en in een kortere tijd dan algemeen als noodzakelijk wordt gezien. De mens heeft er lang over gedaan om de gevaren te onderkennen en zelfs nu weigeren velen om de problemen ernstig te nemen. Zo’n houding brengt, daar is geen twijfel aan, de toekomst van planeet Aarde in gevaar. De mens heeft ten hoogste tien tot vijftien jaar om een evenwicht tot stand te brengen, voordat de schade onherstelbaar wordt.” (Benjamin Creme’s Meester, mei 2009)
Het is mogelijk – één boom per persoon op onze planeet. Het aftellen tot Wereldmilieudag (WMD), op 5 juni 2009, is begonnen en het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) heeft een ambitieus plan om bomen aan te planten: vóór de VN Klimaatconferentie in Kopenhagen in december 2009 moeten er 7 miljard nieuwe bomen aangeplant worden. De UNEP doet een beroep op iedereen in de wereld om ‘een boom te planten en je deel bij te dragen’.
Onder het motto “Plant voor de planeet: campagne voor miljard bomen ” moedigt UNEP personen, gemeenschappen, bedrijven, burgerorganisaties en regeringen aan een belofte tot het aanplanten van bomen aan te gaan. De doelstelling was om elk jaar ten minste één miljard bomen over de hele wereld aan te planten, maar nu heeft UNEP een nieuw doel gesteld: de aanplant van 7 miljard bomen – een boom voor iedere persoon op de planeet – voor het einde van 2009. De campagne moedigt mensen aan om vooral inheemse bomen te planten en bomen die passen in het lokale milieu.
Achim Steiner, ondersecretaris-generaal van de VN en directeur van UNEP zei: “Als we de doelstelling van het aanplanten van 7 miljard bomen vóór de beslissende VN- klimaatconferentie in december willen bereiken, heeft UNEP uw steun nodig, van scholen en verenigingen tot regeringen, bedrijven en individuele burgers.”
“Maak de periode tot WMD een tijd van bomenaanplant, ja, maak het vandaag boomplanttijd; als de helft van de mensen op aarde erop uit gaat en in mei tot 5 juni een jong boompje plant dan is de campagne op een haar na geslaagd: ook een krachtige verklaring richting de wereldleiders en voor de noodzaak om over minder dan 200 dagen de klimaatovereenkomst te bezegelen (‘Seal the Deal’),” voegde hij eraan toe.
De UNEP-campagne is vernieuwend en inspirerend; er is een website gewijd aan dit programma dat iedereen aanmoedigt tot actieve deelname en wie erbij betrokken is, aanspoort de boodschap op sociale netwerken zoals Twitter door te geven, daar kun je je belofte vastleggen en aan anderen laten weten. UNEP belooft van haar kant om een boom aan te planten voor iedere Twitteraar die tussen nu en 5 juni meedoet – een nuttige manier om ieder Twitter-bericht te laten tellen.
De wereldorganisatie van de Scoutingbeweging heeft deelname aan de mondiale bomenaanplantactie toegezegd. Landen met een prioriteit voor bomenaanplantactiviteiten door padvinders zijn onder meer Mexico, India, Zuid-Afrika, Georgië, Libanon, Maleisië, Hongarije, Filippijnen, Brazilië en Australië. Met dit initiatief hopen de padvinders 65.000 of meer bomen te planten. De actie van Wereldmilieudag voor de wereldwijde aanplant van bomen is de eerste in een reeks tot massale actie oproepende evenementen die gepland staan als onderdeel van de door de VN geleide campagne ‘Seal the Deal’ tijdens de aanloop tot de VN-Klimaatconferentie in Kopenhagen.
In het kader van deze campagne moedigt UNEP de Chinese jeugd aan om de activiteiten waarmee zij milieubewustzijn willen opwekken, te registreren via Xiao Nei – een Chinese sociale netwerksite. (bron: UNEP persbericht)

Ruilhandel

“In dit komende Tijdperk zal de mensheid verscheidene methoden ontwikkelen om de problemen het hoofd te bieden die samenhangen met de toepassing van het Beginsel van Samendelen. … Via een geavanceerde vorm van ruilhandel zullen de aardse goederen verdeeld worden, totdat de innerlijke goddelijkheid van de mens het verlangen in hem doet ontwaken naar een eenvoudiger opzet van zijn economisch leven. (Benjamin Creme’s Meester, februari 1982)
Met een verwachte economische krimp van 10 procent dit jaar in Singapore zoeken kleine en middelgrote bedrijven in toenemende mate hun toevlucht tot ruilhandel. Door middel van BarterXchange, een netwerk van 600 ondernemingen, verdienen bedrijven in het noordelijke deel van de stadstaat door het aanbieden van hun diensten en kunde krediet, dat ze vervolgens kunnen gebruiken om bij andere leden aan te schaffen wat ze nodig hebben. (Bron: BBC News Online)