Het milieu

een compilatie

Terwijl haar leiders zich voorbereiden op de VN-Klimaatconferentie in december 2009 in Kopenhagen ondergaat de wereld grotere verstoringen van het klimaat dan ooit. Om te onderstrepen dat verandering essentieel is voor de redding van onze planeet, volgt hier een tweede selectie uit uitspraken van Maitreya (Boodschappen van Maitreya de Christus en Maitreya’s Leringen – De Wetten van het Leven), Benjamin Creme’s Meester (Een Meester spreekt) en Benjamin Creme, over het thema milieu. Een eerdere compilatie over het milieu verscheen in Share International, juni 2006.

Onze belangrijkste taak op dit moment is te zorgen voor het milieu. Dit zal de verantwoordelijkheid worden van ieder individu, iedere politicus, goeroe, heilige en wetenschapper. Onze energie zal gestoken worden in het weer gezond maken van het milieu. Wanneer dat gebeurt, zal er minder lijden, ziekte en armoede zijn. (Maitreya’s Leringen – De Wetten van het Leven)

De prille tekenen van een nieuw mondiaal bewustzijn worden zichtbaar naarmate de mensen de noodzaak beseffen van samenwerking bij de aanpak van hun milieuproblemen. Dit voorspelt veel goeds voor de toekomst en toont een juiste reactie op een groot gevaar dat zich aan het ras voordoet: tenzij de schade die nu aan het ecologische evenwicht van de planeet wordt berokkend snel wordt hersteld, zal de levensverwachting van velen drastisch afnemen. Niemand, arm of rijk, is volledig vrij van deze sluipende ondermijning van het menselijk immuunsysteem. Door aantasting van dit systeem brengen de mensen zichzelf in gevaar.
Niettegenstaande de ernst van deze en andere problemen wordt er veel vooruitgang geboekt bij de aanpak ervan, en wereldwijd zijn er vele groepen die het als hun voornaamste taak zien om deze gevaren onder de aandacht te brengen van de overheidsinstanties in elk land.
Gezien dat feit is er alle hoop dat de naties uit deze periode van beproeving tevoorschijn zullen komen met een nieuw vertrouwen in de toekomst en in de voordelen van samenwerking en wederzijdse hulp.
Op deze wijze brengen de energieën van Waterman de volkeren daadwerkelijk bijeen, scheppen zij de banden van samenwerking en begrip en, al is het langzaam en geleidelijk, smeden zij de ongelijksoortige krachten van de huidige ordening aaneen tot één synthetisch geheel.
De Nieuwe Tijd breekt waarlijk aan. De ophanden zijnde komst van Maitreya en zijn Groep zal het begin inluiden. (Benjamin Creme’s Meester, ‘De Nieuwe Tijd breekt aan’)

Elke ontdekking van de werkelijkheid, of aspecten van de werkelijkheid, is prachtig. Het is een prachtige ontplooiing van de rijkdom van het leven, het natuurlijke stelsel waarin we leven, dat we natuur noemen. Het enige probleem is dat we ons ervan afscheiden. We zien de natuur als iets afzonderlijks. We denken dat God ergens boven ons is en wij hier. Maar geen van deze staan los van elkaar. We staan niet los van de natuur; daarom moeten we het natuurlijke milieu niet plunderen. We staan niet los van wat we God noemen. Het is aangeboren in ieder aspect van ons Wezen. En we staan niet los van elkaar, wat de belangrijkste ontdekking voor ons zal zijn. (Benjamin Creme, De Grote Aantocht)

Wanneer de mensheid beseft hoe ernstig de ecologische instabiliteit van haar planetair huis is, moet zij de stappen nemen die zo dringend nodig zijn om de toestand te herstellen. Zouden de mensen onvoldoende vastberaden reageren, dan dragen zij er schuld aan dat de planeet wordt overgeleverd aan langzame doch onvermijdelijke vernietiging. Welke erfenis dragen zij dan over aan hun kinderen? Opdat deze zelfvernietiging niet overwint, moeten allen gezamenlijk handelen en zich de nodige opofferingen getroosten. Dit zal een totale verandering in houding betekenen jegens de toestand van de planeet en wat thans beschouwd wordt als de behoeften van de mens.
Het zal voor sommigen niet gemakkelijk zijn om de noodzakelijke veranderingen te aanvaarden, maar alleen door zulke verandering kan het leven van de planeet verzekerd worden. Nu al is de onontbeerlijke voorraad bomen op Aarde ernstig aangetast. Ontbossing heeft geleid tot toenemend verlies aan zuurstof en stijging van koolzuurgassen. Dit heeft nu een kritiek stadium bereikt en vereist onmiddellijk ingrijpen.
De realiteit van de opwarming van de aarde begint nu te dagen in het denken van miljoenen, maar ondanks het overweldigende bewijs ontkennen sommigen nog steeds dat menselijk handelen de oorzaak ervan is.
Wij, jullie Oudere Broeders, kunnen met volle overtuiging zeggen dat menselijk handelen voor tachtig procent verantwoordelijk is voor de opwarming van de Aarde.
Maitreya, zo zal men zien, zal niet dralen om dit dringende probleem onder de aandacht van de mensen te brengen. Hij zal de mensen confronteren met de alternatieven: de heilzame gevolgen van direct optreden, enerzijds, en de vernietiging die zou volgen uit niets – of te weinig – doen, anderzijds. Aldus is de beslissing aan de mens alleen. (Benjamin Creme’s Meester, uit: ‘De redding van de wereld’)

We hebben een directe invloed op onze omgeving. Heel binnenkort zal de mensheid, door het onderricht van Maitreya en Zijn Meesters, gaan begrijpen dat wat wij God noemen, wat we natuur noemen, ons milieu en wat we mensheid noemen, één zijn. Er bestaat geen afscheiding. Alles, zegt Maitreya, is met elkaar verbonden. Elk atoom, elk deeltje binnenin ieder atoom, staat in verbinding met elk ander deeltje in het heelal. Vandaar dat elke gebeurtenis in een bepaald aspect van de schepping onvermijdelijk gevolgen heeft voor andere delen. De mensheid maakt deel uit van haar dagelijkse milieu dat we natuur noemen. De destructieve gedachtevormen van de mensheid scheppen onevenwichtigheid en spanning in de wereld. De wanverhouding tussen de ontwikkelde en de derde wereld – de armoede en het lijden die het gevolg zijn van die wanverhouding – en dus de gedachtevormen van pijn, doodsangst en vernietiging stromen de gedachtengordel van de wereld binnen. Die gedachtevormen beïnvloeden de zogenoemde devische elementalen die tot taak hebben de weerpatronen in de wereld te beheersen. (Benjamin Creme, Maitreya’s Missie, dl. III)

Een groot deel van de verwoesting die nu in de wereld plaatsvindt, de ongewone weersomstandigheden, orkanen zoals Gilbert, overstromingen zoals in Bangladesh en Soedan, zijn geen “ingrijpen van God”. Ze zijn het gevolg van de werking van de Wet van Oorzaak en Gevolg. Wij zetten de oorzaken in beweging die deze gevolgen voortbrengen. Deze verstoringen in onze weerpatronen hebben we zelf in de hand. De zware orkanen en overstromingen zijn de ontketening van verwoestende krachten – onze verwoestende krachten – en als gevolg scheppen ze rust en evenwicht voor de mensheid. Als we onze vrije wil en de hulpbronnen misbruiken, als we ons gewelddadig, wedijverend gedragen en verwarring in de wereld creëren, dan beïnvloeden we de elementalen die het weer beheersen. Zodra wij tot harmonie komen, zullen ook zij tot harmonie komen. (Benjamin Creme, Maitreya’s Missie, dl. II)

Mijn taak zal het zijn om aan te tonen dat de wegen voor de mensheid zich scheiden. De richting is aangegeven en van jullie beslissing hangt de toekomst van deze Aarde af. Wij zijn hier samen, jullie en Ik, om ervoor te zorgen dat de mens het juiste pad kiest, de enige Weg die hem kan leiden tot God. (Maitreya, uit Boodschap nr.19)

Volgens Maitreya verstoren nucleaire explosies de natuurelementen. De gehele schepping is samengesteld uit atomen. Als je het patroon verstoort, raken de natuurelementen, de weercycli en de mensen zelf verstoord. Verstoring van deze patronen leidt onvermijdelijk tot ongelukken, aangezien door de mens gemaakte dingen als vliegtuigen eveneens uit atomen zijn opgebouwd. Mensen met een wankel evenwicht van denken, geest of lichaam, kunnen losslaan door de verstoring van atomaire patronen. (Maitreya’s medewerker, SI, december 1988)

… een nieuwe fase in de geschiedenis van de mens begint. Stap voor stap zullen de mensen de vereisten voor de toekomst in gang zetten. Deze moeten de bestemming en de vrije wil van iedereen eerbiedigen. Het recht op de noodzakelijke levensbehoeften: voedsel, onderdak, gezondheidszorg en onderwijs, moet de richting bepalen voor het handelen van alle overheden. Het veiligstellen van het milieu – met alles wat daarmee samenhangt – moet een heilige plicht worden waardoor mensen de gezondheid van deze planeet mettertijd weer kunnen herstellen. Zo moet het zijn, willen de mensen hun geboorterecht beërven en opnieuw het pad naar God vinden. (Benjamin Creme’s Meester, ‘De vereisten voor de toekomst’)

We moeten ons milieu respecteren, niet vernietigen. Als je op het dak van je huis wilt klimmen, heb je een ladder nodig. Wanneer je er eenmaal bent, moet je er geen afstand van doen en hem weggooien, want er zijn anderen die volgen en hem nodig hebben. Zo is het ook met het milieu voor de generaties die na ons komen. (Maitreya’s Leringen – De Wetten van het Leven)

De wereld heeft al zwaar te lijden onder het misbruik van de hulpbronnen. We hebben onze planeet zozeer vervuild, dat er waarschijnlijk niemand is in deze wereld, afgezien van een Meester, die vrij is van de vervuiling die we zelf hebben veroorzaakt: de lucht, de aarde, de oceanen van de wereld zijn zodanig vervuild dat we onze eigen soort en de ondermenselijke rijken in gevaar brengen. Dit is wat de aarde werkelijk bedreigt, dit is wat moet worden rechtgezet, de veranderingen in ons immuunsysteem als gevolg van deze vervuiling. De manier waarop we met de wereld omgaan moet totaal veranderen – dat is de verandering die zal plaatsvinden. (Benjamin Creme, Maitreya’s Missie, dl. III)

Het is duidelijk dat een aantal mensen ten langen leste de gevaren ernstig begint te nemen die worden veroorzaakt door de opwarming van de aarde, en van de klimaatveranderingen die daarvan het gevolg zijn. Het is waar dat er veel onenigheid bestaat over de realiteit en de ernst van de gevaren, en over de beste manieren om de problemen aan te pakken waarvan het bestaan erkend wordt. Echter, er is geen twijfel dat sommigen tenminste onderkennen dat de mensheid voor een enorme opgave staat om de voortschrijdende verwoesting te stoppen en het evenwicht van het milieu te herstellen. Evenzo is het waar dat zelfs de meest bewuste en bezorgde mensen weinig weten over de omvang en de complexiteit van de problemen.
Het probleem van vervuiling is zo’n kwestie. Vervuiling bestaat in vele vormen, sommige overduidelijk en gemakkelijk aan te pakken, indien de wil daartoe bestaat. Andere echter, vereisen een wetenschap en een remedie die tot nu toe onbekend zijn aan de mens; ze zijn zó giftig en verwoestend dat er hoge prioriteit aan gegeven moet worden om ze te overwinnen. De uitwerking van vervuiling op de kwaliteit van lucht en voedsel, op dieren en op vissen, in rivieren en oceanen, is bekend, maar wordt grotendeels genegeerd. De meest verwoestende van al, die wordt veroorzaakt door nucleaire straling, moet nog worden ontdekt door de huidige wetenschappers. De hogere niveaus van nucleaire straling ontgaan de huidige atoomtechnologie. Ze zijn ook het giftigst en gevaarlijkst voor de mens en de lagere natuurrijken. Op al deze niveaus moeten de problemen van vervuiling overwonnen worden. Dit kan alleen worden bereikt door een volledige reorganisatie van de huidige politieke, economische en sociale structuren.
De mens heeft de Aarde geplunderd en vervuild, en zijn eigen leefmilieu ernstig beschadigd. Nu moet de mens het als de hoogste prioriteit beschouwen om te herstellen wat hij heeft beschadigd en zo zijn kwijnende planeet weer gezond maken. Hij moet leren zijn aanspraken op de planeet te vereenvoudigen en zich de schoonheid van eenvoud en de vreugde van samendelen eigen te maken.
De mens heeft maar weinig keus: de urgentie van de taak eist onmiddellijke actie; slechts enkelen beseffen de ware omvang van de reeds aangerichte schade. De vraag is gerechtvaardigd: kan planeet Aarde gered worden, en met welke middelen?
Het antwoord is een volmondig JA!, door middel van de transformatie van de huidige manier van leven door de meerderheid der mensen. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘De Aarde in uiterste nood’)

Wanneer jullie Mij zien, zullen jullie weten dat het keerpunt is bereikt, dat Mijn Strijdkrachten in kracht zijn toegenomen en dat de overwinning verzekerd is. Het is Mijn plan de wereld Mijn eenvoudige leer van de Waarheid te brengen: dat de mensen één zijn, allen broeders; dat God alle mensen evenveel liefheeft; dat de natuur het voedsel levert om met alle mensen te delen; dat Ik, die voortkomt uit het verleden van de mensheid, het antwoord weet op het dilemma van de mens. Ik zal jullie de eenvoudige wegen tonen van verandering, van juiste onderlinge verhoudingen, van een juiste uitdrukking van de Wil van God. (Maitreya, uit Boodschap nr. 55)

Wanneer de mensen de beslissing nemen om de voortbrengselen van deze overvloedige wereld samen te delen, zal er iets buitengewoons en mysterieus plaatsvinden: in één klap zullen zij beseffen dat de noodzaak van oorlog voorbij is; zal de dreiging van terrorisme snel verdwijnen; zal het vertrouwen dat door samendelen wordt gewekt de problemen waarvoor de mens zich gesteld ziet, ecologisch en territoriaal, oplosbaar maken in een bloesem van goede wil.
Door samendelen zullen de mensen beseffen dat zij broeders zijn en, als broeders in nauwe samenwerking optredend, zullen zij het proces beginnen van de transformatie van deze wereld. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘Het geheim van het leven’)

Het is juist het misbruik van de hulpbronnen, het blindelings volgen van de marktwerking, de wedijver, die de vervuiling hebben gecreëerd welke nu zo’n gevaar voor het milieu blijkt. We vergiftigen onze planeet zo snel dat, tenzij we zeer spoedig van richting veranderen, het te laat zal zijn en toekomstige generaties ongelooflijk zullen lijden. Gelukkig is de natuur uiterst veerkrachtig en zij zal zich, denk ik, wel herstellen. Veel mensen, zelfs regeringen, beginnen de problemen van vervuiling al aan te pakken, op aandrang van verscheidene groepen in diverse landen. Ik weet dat dwazen als Saddam Hoessein de oliebronnen van Koeweit in brand kunnen steken en in een week ongedaan maken wat jaren heeft gekost om op te bouwen. Toch gaan steeds meer regeringen, groepen en individuen de noodzaak inzien van een ecologische herbezinning, een oplossing voor het vervuilingsprobleem. Maar er zal geen einde aan komen zolang er nog zulke wedijver bestaat in onze productiemethoden en -beleid.
We moeten onze huidige houding tegenover productie veranderen van hebzucht, verspilling en concurrentie naar die van toereikendheid. In plaats van te zeggen: “Hoeveel kunnen we produceren en hoe snel?”, moeten we vragen: “Hoeveel hebben we nodig? Met hoe weinig van dit product kunnen we toe? Hoe weinig van dit en dat verschaft ons een rijk, vol leven, op zo’n manier dat alle mensen in dat leven kunnen delen?” (Benjamin Creme, Maitreya’s Missie, dl. II)

Maitreya zal een eenvoudiger wijze van leven aanbevelen, die meer overeenstemt met de werkelijke toestand van de planeet. Wanneer voldoende mensen ervan overtuigd zijn dat dit noodzakelijk is, zal er een groeiende beweging opkomen voor versobering over de gehele planeet. Dit zal voortgang vinden met zeer ongebruikelijke snelheid, zozeer zal de noodzaak van verandering miljoenen inspireren. Aldus zullen de ernstigste gevaren die de planeet bedreigen, enigszins worden afgewend. Dit zal velen aanmoedigen en hun bereidheid tot verdere veranderingen vergroten.
Geconfronteerd met het dilemma van noodzakelijke verandering zullen mensen beginnen te beseffen dat aanvaarding van het beginsel van samendelen onvermijdelijk is. Alleen samendelen zal deze veranderingen uitvoerbaar en mogelijk maken. Alleen door samendelen kan de overvloed van Planeet Aarde succesrijk worden aangewend. Alleen door samendelen kan deze overvloed op de juiste manier beheerd worden. Alleen dan kan de Planeet zelf in harmonie leven met haar milieu en haar bewoners. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘De redding van de wereld’)

Mijn Missie is, zoals Ik eerder zei, tweeledig: jullie te bevrijden uit de slavernij van jullie zelfopgelegde beperkingen, en jullie met Mij mee terug te voeren tot God. Ik zal jullie laten zien dat door de juiste verdeling van de talrijke hulpbronnen van deze aarde alle mensen kunnen genieten van Gods overvloed. Ook zal Ik jullie tonen dat het Pad tot God heel eenvoudig is, dat jullie Goddelijke Vonk zich zal uitdrukken door Mij. Laat Mij dit werk voor jullie doen, Mijn vrienden. Laat Mij jullie leiden tot je Goddelijke Erfgoed. Ik zal jullie wonderen tonen waarvan je niet kunt dromen. Ik zal jullie ogen ontdoen van de blinddoek van onwetendheid. Ik zal voor altijd de vloek van haat, de zonde van verdeeldheid, van deze aarde verdrijven. (Maitreya, uit Boodschap nr. 51)

Indien de mens deze planeet van de gevolgen van de opwarming van de aarde wil redden, moet hij oneindig veel meer doen dan gepland om de uitstoot van CO2 te beperken, en in een kortere tijd dan algemeen als noodzakelijk wordt gezien. De mens heeft er lang over gedaan om de gevaren te onderkennen en zelfs nu weigeren velen om de problemen ernstig te nemen. Zo’n houding brengt, daar is geen twijfel aan, de toekomst van planeet Aarde in gevaar. De mens heeft ten hoogste tien tot vijftien jaar om een evenwicht tot stand te brengen, voordat de schade onherstelbaar wordt.
Om dit doel te bereiken moeten mensen hun huidige manier van leven radicaal veranderen en zich eenvoudiger leef- en werkwijzen eigen maken. Voorbij zijn de dagen dat de mens de planeet naar willekeur kon plunderen en verwoesten, zonder ook maar te denken aan de generaties die nog komen, en acht sloeg noch enige zorg droeg voor het milieu dat gaandeweg en onafwendbaar verslechterde.
Al jarenlang worden elk jaar uitgestrekte gebieden met eeuwenoude oerwouden van levengevende bomen ontdaan voor louter commercieel gewin. Commercialisering voorspelt werkelijk weinig goeds voor de mensheid, nu ze haar wurggreep op de mensen verstevigt. Commercialisering, zegt Maitreya, is gevaarlijker voor mensen dan de atoombom en ze toont haar destructieve kracht in de economische chaos die thans in de wereld heerst. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘De vloek van commercialisering’)

Gedurende ongeveer anderhalve eeuw vonden we het heel normaal om de planeet te verwoesten en te plunderen voor korte-termijnvoordelen – winst maken, industrie bedrijven, alle krachten en ideeën die tot de industriële revolutie hebben geleid. Nu worden we geconfronteerd met de post-industriële revolutie, wat een nieuw denkbeeld is. We hebben het tijdperk van de 19de-eeuwse industrialisatie achter ons gelaten en haar verfijning in de 20ste eeuw, en we weten niet wat er in het verschiet ligt. Er moeten hoe dan ook goederen gemaakt worden, maar de meeste mensen weten niet dat het een geheel andere vorm zal aannemen, met gebruikmaking van totaal andere methoden die de planeet niet zullen plunderen. We worden ons nu bewust van de ecologische noodtoestand, de dringende milieuproblemen van de planeet. (Benjamin Creme, De Kunst van Samenwerking)

Het is Mijn Plan jullie te laten zien dat de uitweg uit jullie problemen ligt in het opnieuw luisteren naar de ware stem van God in je hart, in het delen van de voortbrengselen van deze allerovervloedigste wereld met je broeders en zusters overal. (Maitreya, uit Boodschap nr.11)

Ten lange leste, onder druk van hun volkeren, zien regeringen nu de noodzaak in van het koesteren en verzorgen van het milieu, waarvan al het toekomstig leven afhankelijk is. Zonder zulk wijs beheer zou de toekomst voor de mensheid er wel heel somber uitzien. Geleidelijk beginnen degenen die beslissingen nemen te beseffen, dat wie de planeet plundert en vergiftigt de tijd niet mee heeft, dat de hulpbronnen niet onuitputtelijk zijn, en dat de natuur verkommert door uitbuiting en aantasting. Er is een groeiend bewustzijn dat alleen zorgvuldig en vereend ingrijpen op wereldschaal de vele schendingen van de natuurlijke orde kan herstellen, die de onwetendheid en hebzucht van de mens hebben teweeggebracht. Het begin is er, maar er zullen vele jaren van toegewijd werken nodig zijn om het gevaar van vervuiling en verwoesting dat de mens nu bedreigt zelfs maar tot staan te brengen.
Gelukkig klinkt niet alles voor de toekomst even somber. Zoals altijd staat de mens niet alleen, en er zijn stappen ondernomen om aan hem de kennis vrij te geven van nieuwe, schonere en veiliger methoden om energie op te wekken. Volkomen nieuwe technologieën zullen het dagelijks leven transformeren en de mens de tijd en de stimulans geven om zijn eigen Wezen en doel te onderzoeken.
Zo toegerust, zal de mens leren werken en leven in harmonie met de natuur, en uit haar rijkdom een hoorn des overvloeds ontlokken die hem van alles voorziet wat hij maar verlangt of nodig heeft.
Wanneer de mensen de Christus zien, zal hen duidelijk worden gemaakt waar het om gaat: de mensen staan nu voor de uitdaging om samen te werken voor het welzijn van allen en hun leefwijze te hervormen op basis van wat voldoende is, of de doodsklok te luiden over een reeds zwaar beproefde planeet, en zo hun toekomst in het allergrootste gevaar te brengen.
Maitreya zelf heeft geen twijfel dat de mensen zullen luisteren en handelen naar Zijn oproep. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘Ontwakende verantwoordelijkheid’)

Het uitgangspunt moet zijn toereikendheid en niet verspilling. Momenteel wordt het economische systeem in de wereld beheerst door verspilling. Deze roekeloze verkwisting heeft de verschillende problemen van vervuiling veroorzaakt en vormt een gevaar voor het welzijn van de planeet. Men beseft dit maar ten dele. Een stabiele economie voorziet in de behoeften van allen, binnen de mogelijkheden van het welzijn van de planeet. Op het ogenblik lijkt dit een onmogelijke opgave, maar de technologie van het licht zal de situatie voor de mensheid veranderen, en onbeperkte, ecologisch verantwoorde energie verschaffen voor al onze behoeften. (Benjamin Creme’s Meester, Maitreya’s Missie, dl. II)

Het herstel van de planeet vergt een gezamenlijke reddingspoging. Maitreya zal dit duidelijk maken. Mijn inschatting is dat er binnen drie tot vijf jaar na het moment van Maitreya’s verschijning een enorme transformatie zal plaatsvinden. De honger in de wereld zal worden aangepakt. Grootschalige ontwikkeling is het doel voor de hongerende miljoenen, op een schaal die we nog nooit overwogen hebben. Wanneer dat bereikt is, zullen we de problemen aanpakken van ons leefmilieu. De volledige transformatie van onze leefwijze naar duurzaamheid heeft de hoogste prioriteit.
We zullen het einde zien van de huidige economie die gebaseerd is op ongebreidelde groei. Alle mensen overal zullen kunnen eten en leven en zuinig zijn met de hulpbronnen van het milieu. (Benjamin Creme’s Meester, Maitreya’s Missie, dl. III)

Het milieu zal de hoogste prioriteit krijgen; defensie de laagste. (Maitreya, SI juli/augustus 1991)

Er worden tegenwoordig enorme bedragen besteed aan onderzoek naar de wetten van de natuur. Tezelfdertijd worden reusachtige rijkdommen verspild en misbruikt. Als deze rijkdommen zouden worden aangewend om het natuurlijk evenwicht te herstellen, dan zou er een nieuwe wereld ontstaan. Dan zou de mens ontdekken dat hij geheimen bezit die lang voor hem verborgen bleven. Dan zou hij gebieden van kennis betreden die tot nu toe gesloten bleven voor zijn onderzoekende geest. Dan zou de natuur haar geheimen prijsgeven en de mens zou in samenwerking treden met de scheppende Logos en zijn rechtmatige plaats innemen als behoeder van het Plan. De mens heeft het vermogen om alle dingen nieuw te maken of zijn wereld te vernietigen; nooit eerder beschikte hij over zulke almacht. Om er zeker van te zijn dat hij deze macht juist gebruikt, is de uitdrukking vereist van een wijsheid die momenteel zeldzaam is, maar de mens moet die in zichzelf vinden, of zal omkomen.
Gelukkig voor het ras is de mens niet alleen. Van achter de schermen van het leven komt nu een groep Kenners te voorschijn; mensen die begiftigd zijn met alle eigenschappen van God. Uit Hen zal de wijsheid der eeuwen stromen om de mens op zijn weg te leiden en te behoeden. Onder Hun inspiratie zal de mens op zijn schreden terugkeren en opnieuw beginnen. Onder Hun wijze voogdij zal hij de klim beginnen naar goddelijkheid, om uiting te geven aan die potentiële, maar ongeopenbaarde goddelijkheid. Zo zullen de mensen ten slotte de Kenners worden, evenzeer dienaren van de Doelstellingen van God. Van hen zal dan een stroom van universele wijsheid uitgaan om alles in eenheid te koesteren, ter bevordering van het Plan. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘De rol van de mens’)

Neem je plaats in aan Mijn zijde, en samen zullen wij alle dingen nieuw maken. Neem Mijn hand, Mijn vrienden, en laat Mij jullie leiden door Mijn Gaarde. Laat Mij jullie Mijn Bloemen tonen. Laat Mij jullie Mijn Wet onderrichten. Mijn Hart omvat jullie als altijd, en bij elke stap op het opgaande pad steunt en leidt Mijn Hand. Ik ben jullie Meester, Broeder en Vriend. Ken Mij dan op deze wijze. Laat Mij jullie het eenvoudige Pad naar God leren. Laat Mij jullie het Hogere Licht van God tonen. Laat ons samen dit Pad gaan en de Geheimen kennen van Weleer, de Wonderen van God, de Zegening van Liefde. (Maitreya, uit Boodschap nr. 35)