Het eeuwige licht van Waarheid
door de Meester —, via Benjamin Creme (5 september 2009)

 

Op een dag in de winter van 1875 deed Helena Petrovna Blavatsky, een van de oprichters van de Theosofische Vereniging, de plechtige gelofte alles te doen wat binnen haar macht lag om de leringen te verspreiden die zij had ontvangen van verscheidene Meesters van de Himalaya-Loge van de Geestelijke Hiërarchie van onze planeet. Getrouw aan haar gelofte, zette ze zich aan het werk om de wereld over deze leringen te onderrichten. Haar boeken, De Geheime Leer, Isis ontsluierd en De sleutel tot de Theosofie, zijn de bewijzen van haar onverdroten ijver en wil, ondanks haar ernstige lichamelijke kwalen. Deze fundamentele werken hebben door de jaren heen duizenden ware zoekers geïnformeerd en geïnspireerd en doen dat nu nog steeds.

De algemene ontvangst van deze waardevolle inzichten was totaal verschillend: zelden zijn het werk en de geschenken van een hoge ingewijde zo belasterd en belachelijk gemaakt, met name door de religieuze en wetenschappelijke gemeenschap van die tijd. Zelfs nu nog, na zo’n honderdvijfendertig jaar, wordt Blavatsky geregeld afgedaan als charlatan, spiritueel medium en “valse bedriegster”. Zo fel en zo wereldwijd was deze veroordeling dat veel van dit negativisme nog steeds aan haar naam kleeft. En aan de Theosofie zelf.

Madame Blavatsky was een ingewijde van de vierde graad, bijna een Meester, gelijk aan het niveau van de discipel Jezus en dicht bij dat van de grote Leonardo da Vinci. Hoe is het mogelijk dat zo’n eminente Werker voor het Goede zó belasterd kon worden? Jezus zelf is een voorbeeld bij uitstek van hoe onwetendheid en angst de waarnemingen van mensen kunnen beheersen. Zelfs toen hij door Maitreya de Christus werd overschaduwd, had Jezus te lijden onder deze gepaarde eigenschappen van onnadenkende mensen.
De wereld worstelt thans met vele problemen en, zoals te verwachten was, zijn schisma’s ontstaan bij het evalueren en overwinnen ervan. Het denken en het brein van mannen en vrouwen overal hebben een verschillende mate van ontvankelijkheid, of anderszins, voor nieuwe en onbekende denkbeelden. Ook staan zij op verschillende punten op een ladder van evolutie, en van onderaan de ladder gezien betekenen het werk en de inzichten van velen boven hen weinig of niets. Zo is het altijd geweest.

Van nu af aan echter, zal dit eeuwenoude probleem verlicht worden ten voordele van allen. De aanwezigheid van Maitreya en een toenemend aantal van Zijn groep Meesters zullen een verheffende werking hebben op de mensheid.

Veel van de eenvoudiger niveaus van de Leringen van de Oude Wijsheid zullen aan de wereld als geheel worden gepresenteerd en steeds meer van het grote publiek tot de Theosofie en haar leringen aantrekken. Dit zal grote aantallen mensen helpen zich voor te bereiden om voor de Inwijder te komen en bewust het Licht binnen te treden.

Op deze wijze zullen vele mannen en vrouwen van deze nieuwe situatie gebruikmaken en grote vooruitgang boeken op hun evolutiereis. Wanneer Maitreya naar voren treedt, zal dit proces beginnen. Steeds meer zullen zij, naarmate ze op Hem reageren, in zichzelf een dorst naar waarheid opmerken, en een verlangen naar wijsheid en licht.

 

 

(De Meester — is een ouder lid van de Geestelijke Hiërarchie van Meesters van Wijsheid. Zijn naam, welbekend in esoterische kring, wordt om diverse redenen nog niet bekendgemaakt. Benjamin Creme staat in voortdurend telepathisch contact met zijn Meester, Die deze artikelen aan hem dicteert.)


Lees ook de artikelen uit vorige maanden