Vrede

een compilatie

Hier volgt een selectie uit uitspraken van Maitreya (Boodschappen van Maitreya de Christus en Maitreya’s Leringen — de Wetten van het Leven), Benjamin Creme’s Meester (Een Meester spreekt) en Benjamin Creme, over het thema Vrede.

Mijn vrienden, Ik ben hier bij jullie om je de weg te tonen naar Vrede, die de weg is naar God. Eenvoudige Rechtvaardigheid zal jullie daarheen voeren. Weet dit en schep Rechtvaardigheid en Liefde om je heen. Weet dit en wees gereed om Mijn leiding te volgen. Mijn Lering is, zoals altijd, heel eenvoudig. De mens zal samendelen of sterven. Ik zeg dit ongaarne, maar het is de Waarheid, en in deze tijd zien velen dit nu in. Groepen vormend zullen mensen van goede wil hun hoop en dromen van Rechtvaardigheid en Vrede alom kenbaar maken. Deze luide roep zal de toorts van Waarheid onder de volkeren ontsteken en temidden daarvan zal Ik gevonden worden. (Maitreya, uit Boodschap nr. 135)

Vrede zal slechts komen wanneer rechtvaardigheid regeert, wanneer samendelen het hart van de mensen heeft geopend en vertrouwen in hen heeft gewekt. Daarom moeten mensen werken en hardop pleiten voor rechtvaardigheid en samendelen, want alleen daardoor zal er een einde komen aan het lijden van de mensen, aan terrorisme en oorlog. Wij, jullie Oudere Broeders, staan gereed om Ons deel te doen. Wij zullen alle daden versterken die worden verricht voor het Algemeen Welzijn. Wij wachten op de gelegenheid om Onze kracht te openbaren, om te helpen de fouten van het verleden recht te zetten; om de mensen de zinloosheid van oorlog te laten zien. Wij zeggen onze steun toe aan allen die oproepen tot een einde aan oorlog, tot het herstel van gezond verstand en evenwicht in de aangelegenheden van de mensen, tot het scheppen van rechtvaardigheid en vrijheid voor allen.
Help Ons om jullie te helpen. Help Ons om Ons deel te doen. Wij verlangen ernaar, zoals altijd, om op te treden in het belang van het Algemeen Welzijn dat, volgens Ons, het beste is voor alle mensen. Daarom pleiten Wij voor samendelen, daarom raden Wij rechtvaardigheid aan, daarom zien Wij vrijheid en vrede als de culminatie van samendelen en rechtvaardigheid.
Laat ons samenwerken voor de redding van deze wereld. Laten we afstand doen van onze verschillen in het belang van het ras. Laat gezond verstand zegevieren en mensen ertoe brengen de wederzijdse noodzaak in te zien van vrede, en het herstel van een kwijnende wereld.
Velen zien de toekomst met ontzetting tegemoet, bang dat de mens de weg is kwijtgeraakt, dat het nu te laat is om het pad naar vrede te vinden. Wij zeggen van niet. Wij weten dat het pad naar vrede eenvoudig kan worden gevonden en slechts de schepping van rechtvaardigheid en vertrouwen behoeft. Wij weten dat alleen samendelen dat vertrouwen zal kweken en mensen ertoe zal aanzetten afstand te doen van zowel terrorisme als oorlog. Zo zal het zijn, en zo zullen de mensen reageren op Maitreya’s boodschap van Broederschap en Rechtvaardigheid, eindelijk vrij van de begoochelingen van angst en wantrouwen, gereed om de toekomst te scheppen in daad en in vreugde. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘De gelofte van de Meesters’)

De volgende voorbestemde stap voor de mensheid is het scheppen van juiste menselijke verhoudingen. Dat betekent: laten zien dat we in staat zijn om in vrede te leven. Als we niet in vrede kunnen leven, kúnnen we helemaal niet leven, omdat een grootschalige oorlog nu al het leven zou vernietigen. Dus is de eerste stap naar juiste menselijke verhoudingen het scheppen van de voorwaarden voor vrede. Maitreya zegt dat dit eenvoudig is, omdat er slechts één weg is die vrede kan voortbrengen: dat is het scheppen van rechtvaardigheid in de wereld. Zonder rechtvaardigheid zal er nooit vrede zijn en zonder vrede geen wereld. Hoe krijgen we dan rechtvaardigheid? Door de bestaansmiddelen samen te delen. Er zijn meer dan genoeg bestaansmiddelen voor alle mensen in de wereld. Wanneer wij samendelen, zegt Maitreya, zetten we de eerste stap naar onze goddelijkheid. Samendelen, zegt Hij, is goddelijk, rechtvaardigheid is goddelijk. Het zijn alle goddelijke aspecten. “Om zijn goddelijkheid te openbaren moet de mens deze drie omarmen.” (Benjamin Creme, De Grote Aantocht)

Wanneer de mens als feit en in daad aanvaardt dat de mensheid één is, dat de mensen elkanders broeder zijn, kunnen alle dingen hem veilig gegeven worden. Zijn geboorterecht wacht hem.
Zo moeten mensen tonen dat zij gereed zijn voor vrede, gereed om samen de toekomst binnen te gaan zonder bloedvergieten of wedijver. Zij moeten in vreugde samendelen en in harmonie werken voor het welzijn van allen. Wanneer mensen uit zichzelf tot dat besef komen, zullen zij een beroep doen op Maitreya (onder welke naam dan ook) om hun de weg te wijzen, om hen uit het moeras te leiden en om hen het tijdperk van vrede binnen te leiden.
Dan zal de Grote Heer antwoorden. Dan zal Maitreya een beroep doen op het leger van helpers die in de loop der jaren bijeengebracht zijn. Uit elk land zal deze groep van bereidwillige dienaren afkomstig zijn, toegewijd en opgeleid in de nieuwe werkwijzen.
Zo zal de mens, de proefdiscipel, verschijnen als de Zoon van God in wording, de erfgenaam van zijn ware functie en krachten. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘De mens wacht zijn geboorterecht’)

Mijn behoefte aan discipelen die het gevaar van de huidige tijd inzien, is groot. Ik heb ook hen nodig die Mijn Aanwezigheid aanvoelen, om deze Belofte bekend te maken aan hun broeders. Allen die de hoop delen dat de mensheid in vrede zal samenleven, werken voor Mij. Vrede, Samendelen en Rechtvaardigheid staan centraal in Mijn Lering. Waar ook het Licht van deze Waarheden schijnt, daarheen richt Ik Mijn blik, en door het kanaal van dat Licht zend Ik Mijn Liefde. Aldus werk Ik. Aldus verander Ik, door jullie, de wereld. (Maitreya, uit Boodschap nr. 92)

Wat is vrede? Maitreya zegt: “In de schepping betekent vrede afwezigheid van conditionering. Wat is oorlog? Oorlog betekent conditionering.”
We kunnen begrijpen dat wanneer mensen proberen ideologieën op te leggen, ze uiteindelijk in een proces terechtkomen waarin ze zichzelf ondermijnen, omdat het Zelf in staat van oorlog verkeert. Maitreya zegt: “Het zaad van vernietiging ligt in conditionering. Het zaad van vrede ligt in non-conditionering.”
Maitreya’s raad is: “Wees wat je bent, zodat je vrij bent van conditionering, zodat je alles waarmee je te maken krijgt onbevooroordeeld kunt benaderen, en je niet verzeild raakt in destructieve processen.” (Maitreya, Maitreya’s Leringen – De Wetten van het Leven)

Wanneer de mensheid eindelijk de dwaasheid van haar huidige fascinatie met geweld en oorlog inziet en afstand doet van de middelen voor de uitvoering van haar gewelddaden, zal zij een opmerkelijke transformatie ondergaan. De eerste tekenen van deze hoogst welkome verandering in het menselijk gedrag kunnen worden gezien in de miljoenen die nu demonstreren tegen oorlog en oproepen tot rechtvaardigheid en vrede. Deze demonstraties, spontaan en wereldwijd, zijn een onbetwistbare aanwijzing dat de mensheid gereed is om afstand te nemen van het verleden en, indien correct geleid, van richting te veranderen. Deze tijd komt snel naderbij. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘De ultieme keuze’)

Veel wat geliefd is moet verdwijnen. Houd niet vast aan de oude vormen. Veel zal afhangen van het vermogen van de mens om afstand te doen van deze versleten structuren en een nieuwe en eenvoudiger wereld te scheppen. Onthoud dit. Vergeet niet dat Ik kom om alle dingen te veranderen. Mijn Komst brengt vrede. Evenzo brengt Mijn Aanwezigheid scheiding. Mijn Zwaard, de Liefde die Ik ben, zal alle mensen scheiden, zal laten zien wat Waar is en wat vals, zal de weg vrijmaken voor het Nieuwe Licht dat Ik breng. Moge jullie deze verandering kunnen doorstaan en Mijn Licht aanvaarden. (Maitreya, uit Boodschap nr. 74)

Het grootste probleem dat op een antwoord wacht, is de vestiging van rechtvaardige en blijvende vrede. Zonder vrede zou er thans geen toekomst zijn voor het ras. Nu al schuiven de landen langzaam in de richting van dit doel, maar er moet aan bepaalde fundamentele voorwaarden worden voldaan voordat werkelijke vrede kan worden verzekerd.
Ten eerste is ware vrede afhankelijk van vertrouwen, dat slechts ontstaat wanneer de Wet van Rechtvaardigheid ten uitvoer wordt gebracht. De grote en groeiende kloof tussen de leefwijzen van rijk en arm, binnenslands en tussen landen onderling, is momenteel de grootste blokkade voor het bereiken van vrede. Uiteenlopende ideologieën spelen een rol in die scheiding, maar deze factor neemt in kracht af. Veel belangrijker is de ingewortelde zelfgenoegzaamheid en hebzucht van de ontwikkelde wereld.
Vrede is het gevolg van evenwicht; het ontbreken daarvan staat borg voor conflict en oorlog. Het bereiken van evenwicht vereist de erkenning dat allen, volkeren en landen, onderling afhankelijk zijn, en dat in de behoeften van allen kan worden voorzien door rechtvaardig samendelen. Totdat dit besef daagt en gevolgd wordt door daden, zullen we een instabiele wereld houden. Zolang de halve wereld honger lijdt en miljoenen jaarlijks verhongeren, blijft ware vrede een droom. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘De behoefte aan daden’)

Het hart wordt nooit bezoedeld of aangeraakt, het is de zetel van de ziel. Het is het denken dat ons op een dwaalspoor brengt. Vrede, zaligheid, geluk en gratie zijn de hoedanigheden van het hart. “Door af te stemmen op de ‘gevoelens van het hart’ ben je in staat je natuurlijke onschuld te ervaren, de onschuld die je had als kind. ‘Visualiseer’ het hart niet, want dat is slechts het denken dat probeert met een fakkel de bron van licht te vinden.” (Maitreya, Maitreya’s leringen – De Wetten van het Leven)

Ieder kind – op welk niveau ook – komt ter wereld met zijn of haar eigen doelstellingen. Eén van de belangrijkste daarvan is te leren in vrede en harmonie te leven met alle andere mensen en in een juiste relatie met zijn eigen omgeving. De mogelijkheid dat dit ook gebeurt, is zeer zeldzaam. Zo groot zijn de verschillen in kansen en onderwijskundige normen, dat weinigen in een situatie verkeren waarin hun werkelijke waarde en behoeften kunnen worden gerespecteerd en gediend. (Benjamin Creme, Maitreya’s Missie, dl. II)

Geleidelijk, langzaam, stap voor aarzelende stap, nemen de Verenigde Naties hun rechtmatige plaats in, en slaan zij dapper de verantwoordelijke mantel van macht om zich heen. Ze vertegenwoordigen het verzamelpunt voor de hoogste aspiraties van de mens naar rechtvaardigheid en vrede, en moeten bereid zijn tot actie om het behoud daarvan te garanderen. Niets minder zal een toekomst garanderen die vrij is van de dreiging van broederoorlog. Oorlog moet nu onwettig worden gemaakt en de aanstichters moeten verantwoording afleggen aan de Wet. De landen moeten bereid zijn de wet met kracht toe te passen en de prijs van daadkracht te aanvaarden. Totdat waarlijke en duurzame vrede verzekerd is, blijft een dergelijke bewaking van de wereld het enige redmiddel. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘De mantel van macht’)

De Verenigde Naties nemen langzamerhand hun rol op zich van vredeshandhaver in de wereld. Op dit moment accepteren ze de rol van mondiale politieagent met tegenzin en alle regeringen deinzen terug voor de kosten die deze rol met zich meebrengt. Maar totdat wereldvrede verzekerd is door samendelen en de invoering van rechtvaardigheid, moet die verantwoordelijkheid geaccepteerd worden. Haar toekomstige rol is niet die van wereldregering, maar van wereldparlement waarin problemen besproken en in vrede opgelost kunnen worden. (Benjamin Creme, Maitreya’s Missie, dl. III)

Wat nodig is, is een herwaardering van wie en wat we zijn in onze relatie tot elkaar. Maitreya zegt dat de eerste stap die we moeten zetten om deze problemen aan te pakken, is onszelf te zien als één, als broeders en zusters van de ene mensheid. We moeten het mondiale besef krijgen dat we één volk, één groep zijn – en dat voedsel, grondstoffen, energie, wetenschappelijke kennis en onderwijsfaciliteiten in de wereld daarom aan iedereen toebehoren. Deze bronnen zijn ons gegeven, opdat alle mensen op de juiste wijze kunnen evolueren volgens het Plan dat ten grondslag ligt aan het proces van onze evolutie. Daarom moeten we deze hulpbronnen beter verdelen. Als we samendelen, zegt Maitreya, creëren we rechtvaardigheid in de wereld, en als we rechtvaardigheid creëren – en alleen dan – zullen we vrede kennen. Hij is gekomen om ons te laten zien hoe we vrede kunnen bereiken. Als wij dit proces richting vrede niet aanvaarden, zal er geen wereld bestaan, want we kunnen momenteel het leven op deze planeet vele malen vernietigen. We hebben het nucleaire arsenaal om dat te bewerkstelligen. (Benjamin Creme, Maitreya’s Missie, dl. III)

De verandering in bewustzijn die plaatsvindt, gaat zelfs nog dieper dan de uiterlijke veranderingen in de wereld lijken te suggereren. Het is duidelijk dat die veranderingen noodzakelijk zijn, maar het zijn uiterlijke veranderingen. Het uiterlijke is echter altijd een afspiegeling van het innerlijke. Wanneer we innerlijk uit evenwicht zijn, in disharmonie met onszelf, met onze omgeving, met onze vrienden, onze familie, enzovoort, dan zullen de uiterlijke vormen die we maken, dat wat we uitdrukken, de omstandigheden die we van moment tot moment creëren, eveneens in disharmonie zijn. Die uiterlijke vormen zullen niet die gemakkelijke, onschadelijke relatie weerspiegelen die kenmerkend is voor evenwicht. Hoe meer we zelf in evenwicht zijn, hoe meer onze omgeving in evenwicht zal zijn. Dit is de kern van de noodzaak van onschadelijkheid. Door onschadelijkheid scheppen we de voorwaarden waarin we geen negatief karma creëren. Wat onze bewustzijnsgroei tijdens onze evolutionaire reis belemmert, is nu juist karma, het gewicht van ons eigen individuele karma. Vandaar dat alles wat gedaan kan worden om ons karma te verlichten, helpt bij het voltooien van onze reis naar volmaaktheid. (Benjamin Creme, Maitreya’s Missie, dl. II)

Maitreya zegt: “Kijk naar de huidige situatie in de wereld. Iedereen is het slachtoffer geworden van ideologieën, in naam van godsdienst, politiek en beschaving. Is dat het waard om zo te leven? De wereld is vervuild door ideologieën; de boodschap is dan ook duidelijk: wanneer de mensheid het pad van rechtvaardigheid, vrede, geluk, deugd niet volgt, zal de natuur exploderen. Als de mensen (landen en volkeren) elkaar niet respecteren, zullen de energieën die volken en landen aanzetten tot strijd, en die zo krachtig van aard zijn, zich uiten in grote rampen die nu al op de loer liggen. Jullie zullen getuige zijn van grote aardbevingen, overstromingen, vulkaanuitbarstingen, exploderende vliegtuigen.” Maitreya zegt: “Alles wat je in de wereld ziet gebeuren, is volledig door de mens zelf veroorzaakt.” (Maitreya, Maitreya’s Leringen – De Wetten van het Leven)

Maitreya’s boodschap aan het mensenras is: “Wees wat je bent. De gehele schepping is een Wording van het Opperste Wezen van de Heer. Alles behoort aan Hem. Het is ieders erfdeel te genieten van de zegeningen van het leven: vrijheid in de schepping en verlossing in het Opperste Wezen.”
Volkeren en landen zijn even afhankelijk van elkaar als de leden van een gezin. Het beleid van naties en regeringen moet de essentie in zich dragen van evenwicht en eerlijkheid, waaruit vrede, harmonie en geluk zullen voortkomen.
Geen volk, geen land is superieur of minderwaardig aan een ander. Het is de plicht van de regering om het welzijn van het volk te beschermen en te bevorderen, en het is de plicht van ieder mens om te zijn wie hij is. (Maitreya, Maitreya’s Leringen – De Wetten van het Leven)

Zodra wij de structuren scheppen die uitdrukking geven aan de feitelijke Eenheid van de mensheid, zodra de mensheid de leringen van Maitreya aanvaardt, Zijn advies onderschrijft en overgaat tot samendelen en het scheppen van vrede en rechtvaardigheid in de wereld, zal daaruit een harmonie voortkomen die momenteel helaas geheel ontbreekt. Door harmonie tussen de buitenwereld en de binnenwereld ontstaan de omstandigheden waarin tijd verdwijnt. Die harmonie, die vrijheid, is het scheppende denkvermogen, en iedere kunstenaar, dichter, creatieve geest zoekt het pad naar die harmonieuze mentale gesteldheid, die bewustzijnstoestand. Als creativiteit geblokkeerd wordt, is het omdat die harmonie ontbreekt. Er moet natuurlijk ook een periode van regeneratie zijn, om het vuur van creativiteit steeds opnieuw aan te wakkeren; dat is een periode van inactiviteit. (Benjamin Creme, Maitreya’s Missie, dl. III)

Het lijkt wellicht onmogelijk te geloven, of zoveel ijdele hoop, maar gezien vanuit het hogere gezichtspunt van jullie Oudere Broeders vinden over de hele wereld aanmerkelijke veranderingen ten goede plaats. Wij zien een groeiende beweging naar eenheid en rechtvaardigheid, en een toenemend besef van de absolute noodzaak dat er vrede heerst, wil de mensheid verder gaan op het pad van evolutie. Dit betekent een enorme stap weg van de afgrond van zelfvernietiging.
Natuurlijk zijn er velen die nog steeds het oorlogstuig ontwerpen en vervolmaken, en rijk en machtig worden in deze dodelijke handel. Het volk, echter, ontwaakt; een andere trom slaat een nieuw ritme en de volkeren reageren erop. In bijna elk land bespeuren mensen een nieuw licht, een stimulerend denkbeeld, een groeiende hoop. Vrijheid, Rechtvaardigheid en Vrede worden aangevoeld als dichterbij, werkelijker, meer haalbaar dan ooit tevoren. Mondiale communicatie geeft mensen een nieuw besef van zichzelf als één mensheid. Deze nieuwe gewaarwording is natuurlijk niet volledig of volmaakt, maar Wij zien duidelijk het begin van een nieuwe en hoopvolle tendens in deze richting. Dit verblijdt voorwaar Ons hart en betekent een juiste respons op de energieën van de Nieuwe Tijd.
Wanneer Maitreya naar voren treedt en Zijn openlijke Missie begint, zal deze tendens zich versterken en het oogmerk en doel worden van mannen en vrouwen van goede wil in elk land. Mensen zullen steeds meer inzien dat, ondanks de verschillen in kleur, ras en religie, mannen en vrouwen overal één zijn, dat zij dezelfde rechtvaardigheid en vrijheid nodig hebben, waarvan sommigen menen dat die alleen hun toebehoort.
Maitreya zal de absolute noodzaak van vrede benadrukken, en dat het volledig afzien van oorlog slechts bereikt kan worden door vertrouwen. Alleen samendelen, zal Maitreya verklaren, kan dat vertrouwen voortbrengen. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘Het volk ontwaakt’)

Kijk naar Mij uit, Mijn vrienden, als een eenvoudige Mens onder de mensen, die voor deze tijd de hoop en angsten van de mens vertolkt. Ik kom om jullie te tonen, Mijn vrienden, dat het tijdperk van onderscheid ten einde loopt, dat de tijd van verdeeldheid afloopt. Van nu af aan, Mijn vrienden en broeders, zullen jullie getuige zijn van een verbetering van het wereldklimaat; een zachtere sfeer van hoop zal zich aftekenen in de menselijke aangelegenheden, een nieuwe roep om Rechtvaardigheid zal weerklinken vanuit alle windstreken, en temidden van dat rumoer zullen jullie Mij vinden.
Ik zal allen steunen die roepen om Vrede, om Rechtvaardigheid en broederlijke Liefde. Ik zal allen die hun broeders liefhebben aan Mijn zijde roepen. Uit alle geledingen en alle landen zullen zij komen en zich rondom Mij scharen. Ik zal hun harten vullen met hoop en Liefde, en in steeds groteren getale zullen zij de wereld veroveren. Dit proces is al begonnen. Nu al worden de stemmen van de mensen gehoord. Steeds luider roepen zij om Rechtvaardigheid, om Vrede voor altijd. Een hernieuwde hoop maakt zich van de mensheid meester, en dit verblijdt Mijn hart. (Maitreya, uit Boodschap nr. 131)