Vragen en antwoorden -- juni 2003


(lees ook het artikel van de meester)
Lees ook de antwoorden van vorige maanden

V. Waarom heeft Amerika kennelijk zo’n hekel aan de Verenigde Naties?

A. Heel veel mensen in de VS hebben geen hekel aan de VN. Integendeel, zij zien de VN als de belangrijkste hoop op vrede en gezond verstand. Er zijn echter veel mensen, merendeels van politiek conservatieve huize, die de VN wantrouwen, die haar macht en vermogen om bij tijden tegen de Amerikaanse belangen in te gaan, vrezen. Veel groepen van fundamentalistische christenen zijn bang voor de VN als mogelijke wereldregering waarover Amerika geen controle zou hebben. Amerika, de Verenigde Staten, is een jonge natie, machtig en overmoedig, met een vooralsnog minder helder begrip van de onderlinge afhankelijkheid van alle volken en landen. Dat zal uiteindelijk wel komen, geloof ik, maar het zal met veel lijden gepaard gaan — de ‘woestijnervaring’ — om de VS in contact te brengen met die realiteit.

V. 1) Op welk moment wisten de troepen onder leiding van de VS en de Amerikaanse regering zeker dat Saddam Hoessein dood was? 2) Ze moeten dat toch zeker kort na het eerste bombardement hebben geweten, of ervan uit hebben kunnen gaan? 3) Als ze dat al in het begin van de aanval op Irak wisten, waarom hebben ze de invasie dan toch doorgezet?

A. Er is weinig dat erop wijst dat de Amerikaanse regering zeker weet dat Saddam Hoessein dood is. Ze beginnen nu pas (25 april) te suggereren dat het wellicht zo is. Ik maakte in Share International van mei 2003 en op 8 april door persberichten aan de media en overheidsinstanties bekend dat dit het geval is. Mogelijk is dit de reden dat onlangs de suggestie werd gedaan. Voor Amerika is het heel belangrijk dat Saddam Hoessein dood is of gevangen wordt; men heeft nog steeds geen idee waar Osama bin Laden zich bevindt — een dubbele vernedering.

V. Is het paranoïde of een overdreven reactie om alert te zijn op verdere Amerikaanse inmenging in andere landen, 1) in het Midden-Oosten en 2) elders, zoals in Noord-Korea?

A. 1) Nee. 2) Nee. De VS hebben Syrië, Iran en Noord-Korea openlijk bedreigd. Dat betekent niet noodzakelijkerwijs dat de VS deze landen nu of in de nabije toekomst zal binnenvallen. Maar ik twijfel er niet aan dat er plannen zijn gemaakt voor mogelijke eventualiteiten.

V. Ariël Sharon dringt er bij de VS op aan om Syrië hard aan te pakken. Waarom? Zouden dreigementen of druk op Syrië gerechtvaardigd zijn?

A. Dreigementen en druk op Syrië zouden zeker niet gerechtvaardigd zijn, maar daar gaat het niet om als de VS geloven dat Syrië bescherming biedt aan vooraanstaande Irakezen, met name Saddam Hoessein, die naar zij vermoeden daarheen gevlucht is. Ze maken ook bezwaar tegen de Syrische steun aan Hezbollah, die fel anti-Israël is. Het zou Israël heel goed uitkomen als de VS grote druk op Syrië zou uitoefenen om zo de mogelijke druk op zijn noordelijke grens te verlichten en tegelijkertijd Hezbollah aan te pakken.

V. Het is nu toch wel tijd dat de wereld verder gaat, zonder de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog te vergeten, maar wanneer we die volledig onderkend hebben, moeten we onszelf bevrijden uit de houdgreep waarin schuldgevoel de wereldgemeenschap vast heeft? Is het onjuist om te zeggen dat de wereld gevoelig is voor emotionele chantage en daarom veelal de ogen sluit voor de onrechtmatige eisen van Israël? Is dit wat ten grondslag ligt aan het overduidelijke meten met twee maten ten aanzien van de Israëli’s en de Arabische wereld? De Arabische wereld is hier woedend over en gefrustreerd. Is dit geen basis voor terrorisme?

A. Ja, ik ben het met u eens dat dit in grote mate het geval is.

V. President Bush en minister-president Blair stellen dat de wereld veiliger is geworden sinds zij Irak eenzijdig hebben aangevallen. Is dit zo?

A. Ik denk niet dat dit het geval is. Amerika en Groot-Brittannië hebben met deze roekeloze invasie veel gevaren voor zichzelf en voor anderen opgeroepen. De wereld is plotseling veel instabieler dan zij vele jaren was. Maar met Maitreya’s aanwezigheid zijn veiligheid en evenwicht op de lange termijn verzekerd.

V. Als er ‘scherpe’ of bruikbare massavernietigingswapens worden gevonden in Irak en/of Syrië, kunnen we er dan van uitgaan dat deze daar zijn verstopt door de Amerikanen om de invasie te rechtvaardigen?

A. Nee, dat denk ik niet. Tenzij gecontroleerd door onbevooroordeelde wetenschappers (van de VN?) zou niemand geloven dat de Amerikaanse troepen ze er niét hebben verstopt, dus men zou elke vondst willen laten bevestigen. Ze zullen natuurlijk wel proberen elk doosje lucifers dat ze vinden zo groot mogelijk op te blazen.

V. Ik hoorde het verhaal over Maitreya voor het eerst begin jaren ’80 via een advertentie in de krant onder de kop “Er komt geen Derde Wereldoorlog”. Ik heb nooit getwijfeld aan Maitreya’s aanwezigheid en uiteindelijke verschijning en ik heb meegedaan aan de vredesdemonstraties, maar ik vraag me nu af of die advertentie misschien toch niet al te optimistisch was?

A. Het is waar dat veel mensen nog steeds bang zijn voor een derde wereldoorlog en de recente invasie van Irak, unilateraal en preventief, door Amerika en Groot-Brittannië, heeft de spanning in de wereld onmetelijk vergroot. De langere-termijnambities van de VS zoals openlijk door de leiders van de ergste ‘haviken’ verwoord, helpen geen harmonieuze en coöperatieve verhoudingen tot stand te brengen. Maar ondanks deze reële problemen twijfelt de Hiërarchie er niet in het minst aan dat de mensheid uiteindelijk tot rechtvaardigheid en vrede geïnspireerd wordt.

Maitreya, daar kunt u zeker van zijn, is niet in de wereld gekomen om getuige te zijn van haar vernietiging. Vrede is thans geen optie maar een absolute noodzaak wil de mensheid overleven. Gezien dat feit zal Maitreya, daar kunt u van op aan, al Zijn verschillende middelen inzetten om ervoor te zorgen dat Zijn plan slaagt.

V. In De Stralen en de Inwijdingen (blz. 340-342) door Alice A. Bailey staat een buitengewone passage die werd geschreven in 1947, maar sterk lijkt te gaan over de huidige toestand in de wereld. De Meester DK zegt: “De spanning in de tegenwoordige wereld, vooral in de Hiërarchie, is van dien aard dat dit tot een nieuwe en wellicht laatste wereldcrisis zal leiden of anders tot een zodanige versnelling van het geestelijk leven op de planeet dat het aanbreken van de langverwachte omstandigheden van de Nieuwe Tijd op verbluffende wijze verhaast zullen worden… De zelfzucht van de Verenigde Staten komt eveneens voort uit onvolwassenheid, maar zal te zijner tijd zwichten onder ervaring en lijden; er is — gelukkig voor de ziel van dit grote volk — veel lijden weggelegd voor de Verenigde Staten… In de handen van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Rusland, alsook in de handen van Frankrijk, ligt het lot van de werelddiscipel, de Mensheid. De mensheid is door de beproevingen heengegaan die voorbereiden op de eerste inwijding; deze waren zwaar en onbarmhartig en zijn nog niet geheel voorbij. De Heren van Karma (vier in getal) werken in deze tijd door middel van deze vier Grote Mogendheden; het is echter een karma dat tracht te bevrijden, zoals alle karma. In de komende crisis kan een zuivere visie, een nieuwe vrijheid en een ruimere geestelijke horizon worden bereikt. De crisis, indien op de juiste wijze aangepakt, hoeft niet opnieuw tot de ultieme verschrikking te leiden… de joden [d.w.z. de zionisten, red.] hebben de deur weer gedeeltelijk geopend voor de Krachten van het Kwaad, die oorspronkelijk werkten via Hitler en zijn kwaadaardige bende. Het ‘verzegelen’ van die deur is niet met goed gevolg volbracht en het vraagt wijsheid om dit tijdig vast te stellen. Deze Krachten van het Kwaad werken door een driehoek van kwaad, waarvan een punt kan worden aangetroffen in de zionistische beweging in de Verenigde Staten, een andere in Centraal-Europa en de derde in Palestina [nu Israël, red.]… Volgens de kaarten in de Archieven van de geestelijke Hiërarchie bevindt zich het gehele gebied van het Nabije Oosten en Europa — Griekenland, Joegoslavië, Turkije, Palestina, de Arabische staten, Egypte en Rusland — onder de schaduw van een donkere wolk. Kan die wolk door juist denken en ordenen door Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en het merendeel van de Verenigde Naties worden verdreven, of moet die wolk zich ontladen in onheil over de wereld?”

V. 1) Ligt deze “laatste wereldcrisis” nog in het verschiet, 2) bevinden we ons nu in het beginstadium ervan of 3) is deze verzacht door de snelle evolutionaire veranderingen in de afgelopen 50 jaar?

A. 1) Nee. 2) We bevinden ons in het beginstadium. 3) Ze is tot op zekere hoogte verzacht.

V. 1) Was de “komende crisis” de Koude Oorlog en zijn nucleaire dreiging? 2) Kan het ook om de huidige economische crisis in de wereld gaan?

A. 1) Ja. 2) Ja.

V. 1) Verwijst het lijden dat is “weggelegd voor de Verenigde Staten” naar wroeging over de oorlog in Irak en/of 2) andere militaire avonturen of 3) de gevolgen van de economische ineenstorting?

A. 1) Geen wroeging, maar de gevolgen van unilaterale actie en verwerping van het recht van de Verenigde Naties. 2) Ja. 3) Ja.

V. 1) Is de “driehoek van kwaad” nog steeds actief zoals beschreven door de Meester DK? 2) Kun je zeggen dat deze driehoek momenteel krachtiger of openlijker actief is dan in de afgelopen 50 jaar?

A. 1) Ja. 2) Ja.

V. Bedoelt de Meester DK dat als de donkere wolk die boven het Nabije Oosten en Europa hangt door de “driehoek van kwaad” wordt uitgebuit, er een wereldtragedie zal zijn?

A. Ja.

V. Zal de Mensheid door de oplossing van dit huidige conflict de zuivere visie, de nieuwe vrijheid en de ruimere geestelijke horizon verwerven die de Meester DK voorspelde?

A. Ja.

V. Verwijst het “juiste denken en ordenen” van Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en de VN naar 1) de economische wederopbouw en ontwikkeling van democratische omstandigheden in plaatsen als Bosnië/Kosovo, Afghanistan en Irak; 2) een akkoord in het Israëlisch-Palestijnse conflict; 3) representatieve democratie voor de moslimbevolking in het Midden-Oosten?

A. 1) Ja. 2) Ja. Dit is het allerbelangrijkste probleem. 3) Ja.

V. Zou dit een reden kunnen zijn waarom Maitreya, Die de hele Mensheid vertegenwoordigt, ervoor heeft gekozen om in de wereld te verschijnen als moslim, zoals op de foto uit Nairobi?

A. Nee. Maitreya is evenmin moslim als boeddhist of hindoe of atheïst. Hij verscheen aan een christelijke groep in Nairobi in kledij waarin men Hem zou herkennen; men herkende Hem direct als de Christus. Wanneer Hij aan religieuze groepen verschijnt, doet Hij dat in kledij die overeenkomt met hun gedachtevorm van hun ‘verwachte leraar’.