Vragen en antwoorden -- juli 2004


(lees ook het artikel van de meester)
Lees ook de antwoorden van vorige maanden

V. 1) Kwam de volmacht voor marteling of het klimaat waarin marteling en schending van de mensenrechten kon plaatsvinden uit de hoogste regionen van de Amerikaanse regering? 2) Wisten Bush, Cheney, Rumsfeld, Powell, Rice en zo in de VS en Blair in Groot-Brittannië dat er gemarteld werd? 3) Geldt dat ook voor de Britse regering of de legerleiding?
A. 1) In elk geval was er een klimaat gecreëerd waarin schending acceptabel was. 2) Bush en Rumsfeld wisten dat een zeer hard regime, inclusief marteling, werd toegepast. 3) Nee.

V. Toen de onthullingen over de mishandeling van gevangenen in Irak hun hoogtepunt bereikten, werd een video vrijgegeven op internet waarin de kennelijke onthoofding van een Amerikaan, Nick Berg, te zien was. Er zijn geruchten dat hij niet meer leefde toen hij werd onthoofd. De videoteller op de film van de onthoofding geeft aan dat de opname bewerkt is en laat sprongen in de tijd zien; het lichaam vertoonde niet de gebruikelijke spasmen waarmee onthoofding normaliter gepaard gaat. Ook wordt gezegd dat de mannen die achter Berg stonden geen moslims waren, maar mogelijk Russische huursoldaten. 1) Was dit in scène gezet? 2) Zo ja, wie hebben Berg gedood?
A. 1) Ja. 2) Irakese Ba’athisten.

V. Was de profeet Mohammed zelf militant?
A. Nee, integendeel. Hij was, in elke situatie, een man van vrede.

V. Het concept van jihad wordt algemeen geïnterpreteerd als een heilige oorlog tegen niet-gelovigen, maar is dat niet te letterlijk? Kan het niet zijn dat jihad gezien moet worden als de strijd in onszelf van het ‘hogere’ tegen het ‘lagere’, net zoals christenen het hebben over de strijd tegen het kwaad – die in henzelf moet worden gewonnen? Kunt u hier meer licht op werpen?
A. Nee, jihad is geen symbool voor innerlijke strijd, maar is een aanduiding voor een oorlog tegen mensen die geen aanhangers zijn van de islam. Het idee is niet afkomstig van Mohammed, maar werd in de lering opgenomen door latere godsdienstfanaten. Naarmate de islam zich verspreidde en machtiger werd, net als het christendom onder dezelfde druk en politieke ambities, raakte de lering vervormd door fanatieke elementen en aangepast aan politieke doeleinden.

V. Hoe dicht staat de moderne islam bij de oorspronkelijke leer zoals die door de Profeet werd gepresenteerd?
A. Ongeveer 70 procent.

V. Hebben alle heilige schriften door de eeuwen heen een of andere vorm van ‘bescherming’ genoten tegen al te veel verkeerde interpretaties of verwatering?
A. Nee. Alle schriften van alle religies zijn in meerdere of mindere mate vervormd. De wezenlijke leer van elk heeft standgehouden.

V. Heeft Maitreya tijdens de viering van D-Day en de algemene stroom van dankbaarheid jegens de veteranen van de geallieerde landing in Normandië Zijn geestelijke zegen in de wereld uitgestort?
A. Nee. Zijn geestelijke zegen wordt dagelijks de wereld ingestuurd.