Artikel van de meester -- juli 2004


(lees ook de vragen en antwoorden)
Lees ook de artikelen uit vorige maanden

De Leraren en de leerlingen

door de meester —, via Benjamin Creme

Vele malen, door zijn hele geschiedenis heen, is de mens verdoold, maar nooit eerder is hij zo ver van zijn bestemde pad afgedwaald als nu. Nooit tevoren heeft hij zozeer behoefte gehad aan hulp, en nooit eerder is die hulp zo voorhanden geweest als nu. Eeuwenlang werd de mate van hulp die mocht worden gegeven door de Wet beperkt; de vrije wil van de mens is heilig en mag niet worden geschonden. Thans, voor de eerste keer in talloze eeuwen, kan vrijelijk meer hulp worden gegeven dan ooit tevoren. Thans, op het moment van zijn grootste nood en wanhoop, kunnen de gulle handen van zijn Oudere Broeders zich openen, en hem van de hulp voorzien waarnaar hij verlangt.
Al wat nodig is, is het verzoek van de mens zelf. Al wat vereist is, is de bereidheid om de raad en wijsheid van de Broederschap te aanvaarden, en van koers te veranderen.

Crisis
Velen hebben in deze tijd van crisis de hoop verloren en wachten angstig het einde van alles af. Zij weten niets van de hoop die hun toekomst vult en verkommeren temidden van verandering. Nog velen meer hebben geen geduld met het heden en streven tot elke prijs verandering na. Zij voelen de toekomst wenken met iets dat ze niet kennen en zijn niet te houden in hun geestdrift om het nieuwe te ervaren. Allen zijn onderworpen aan de invloed van de spanningen en de druk die deze tijd van verandering kenmerkt en reageren, afhankelijk van hun aard, dienovereenkomstig.

Toenadering
In deze complexe toestand maken de Meesters Hun toenadering. Zij moeten zodanig handelen dat de vrije wil van de mens niet wordt geschonden en toch trachten op alle manieren te helpen die de Wet toelaat. Het oordeel dat in vele omstandigheden en gevallen nodig is, zal delicaat zijn, totdat een werkwijze is ontwikkeld die voor iedereen aanvaardbaar is.
Wij, jullie Oudere Broeders, adviseren het democratische proces, met volledige participatie, als dat wat vrijheid en rechtvaardigheid brengt voor elkeen. Niettemin zal aanvaarding van Onze eeuwenlange ervaring en voorsprong in evolutie de mens bij veel gelegenheden tot voordeel en verbetering strekken.
Zo zullen we samenwerken, de Leraren en de leerlingen, in harmonie en vertrouwen, en zo zal de mens de wegen van het verleden, van zijn voorvaderen leren, en aldus zijn aspiratie afstemmen op zijn voorbeschikte doel.
Zo zal het zijn, en zo zal de mens beginnen zich bewust te worden van de essentie van het leven, en beginnen de massa van nutteloze gehechtheden af te danken die thans zijn zicht belemmeren, zijn droefenis veroorzaken en zijn bestaan zelf bedreigen.
Spoedig zal Maitreya, de Meester van de Meesters, Zijn openbare missie beginnen. Spoedig zullen de mensen Zijn Leringen kunnen horen en die voor zichzelf op waarde schatten. Velen zullen daarin de Waarheid vinden, zo eenvoudig en duidelijk dat zij zich snel bij Zijn groep van strijders zullen scharen en Zijn last delen. Moge allen die deze woorden lezen daartoe behoren.