Vragen en antwoorden -- mei 2004


(lees ook het artikel van de meester)
Lees ook de antwoorden van vorige maanden

V. Kan uw Meester zeggen hoeveel mensen op 20 maart 2004 wereldwijd hebben gedemonstreerd, precies één jaar na de Amerikaans-Britse aanval op Irak?
A. Vijftien miljoen.

V. 1) Hebben Maitreya en/of sommige van de Meesters meegedaan met de demonstraties?
A. 1) Ja. Maitreya liep mee in Londen, Amsterdam, Parijs, Berlijn, Düsseldorf, Rome, Madrid en New York.

V. Op 11 maart 2004 vond een meervoudige aanslag plaats op forensentreinen in Madrid waarbij bijna 200 mensen omkwamen en meer dan 1200 mensen gewond raakten. Het was de grootste terreuraanslag in een Europees land in vredestijd. Was de aanslag het werk van de Baskische afscheidingsbeweging ETA of van een islamitische groep vanwege de Spaanse betrokkenheid bij de oorlog tegen Irak?
A. Volgens mijn informatie was het een splintergroep van de ETA. Dat is de reden waarom de voornaamste ETA-groep heeft verklaard hier niet voor verantwoordelijkheid te zijn.

V. Als de ETA verantwoordelijk was voor de bomaanslagen in Madrid: 1) heeft zij deze dan alleen gepland? 2) Heeft zij de aanslagen alleen uitgevoerd of werd zij geholpen door andere groepen (al-Qa’ida, radicale islamitische groeperingen, huursoldaten, of anderen)? 3) Waarom eiste de grootste Baskische afscheidingsbeweging de aanslagen niet op?
A. 1) Ja. 2) Alleen, maar louter een splintergroep. Zij heeft geen banden met al-Qa’ida. 3) Zij heeft het niet gedaan en het Spaanse publiek reageerde zo geschokt toen de regering in eerste instantie de ETA beschuldigde. Zij had nooit eerder aanslagen op deze schaal gepleegd.

V. Zijn de claims van al-Qa’ida (dat zij verantwoordelijk is voor de aanslagen) correct, in de zin dat zij er ook bij betrokken was, of maakt ze opportunistisch gebruik van de aanslagen om overal angst te zaaien onder de mensen?
A. Haar claims zijn zuiver opportunistisch.

V. Door een woordvoerder van de politieke tak van de ETA en van de ETA zelf werd ontkend dat zij bij de aanslagen in Madrid betrokken was. Kan het zijn, omdat de leiding van de ETA in de gevangenis zit, dat de aanslagen werden uitgevoerd door een radicale vleugel van de ETA zonder dat het andere deel van de organisatie ervan op de hoogte was?
A. Dat is precies wat er gebeurd is. Een radicale splintergroep, die geen geduld meer had met de leiders van de ETA, besloot verder te gaan dan de ETA ooit gegaan was met een heel grote, vernietigende aanslag voor maximaal effect. De Spaanse regering had het zodoende bij het juiste eind toen men zei dat de aanslag “het stempel droeg” van de ETA. Het publiek werd echter woedend dat de regering probeerde een aanslag van al-Qa’ida (als gevolg van de Spaanse aanwezigheid in Irak) af te doen als een ETA-aanslag. De regering-Bush vroeg de (toenmalige) Spaanse regering onmiddellijk om alle verwijzingen naar de ETA te laten vallen en bekend te maken dat de schuldigen moslim-extremisten, waarschijnlijk al-Qa’ida, waren. Dat is wat er nu gebeurt. Er is al een grote groep moslims, van wie sommige uit Marokko, gearresteerd. Zij hebben geen schuld aan deze tragische daad. De CIA heeft, zoals gewoonlijk, geprobeerd ‘bewijzen’ onder te schuiven – een Koran in een plastic tas! Het is natuurlijk munitie voor de herverkiezingsplannen van president Bush dat elke terreuraanslag op het conto van al-Qa’ida wordt geschreven, schuldig of niet.

V. Is het al te cynisch om aan Amerikaanse inmenging te denken?
A. De VS hebben zich erin gemengd door al-Qa’ida als schuldige aan te wijzen.

V. Als het VS-regime betrokken is bij het ‘veranderen van de feiten’, 1) Hoe hebben ze dat dan gedaan? Waarom? 2) Waren zogenaamde ‘aanwijzingen’ echt?
A. 1) Door de (toenmalige) Spaanse regering onder druk te zetten. 2) Ze waren niet echt, maar kregen veel publiciteit, zodat elke andere mogelijkheid, bijvoorbeeld de ETA, snel kwam te vervallen.

V. 1) Ik ben vast niet de enige die denkt dat als het VS-regime denkt het publiek te kunnen blijven bedriegen, dat men inmiddels toch wel de veronderstelde Saddam Hoessein-figuur zou rond paraderen als stemmentrekker voor de aanstaande verkiezingen? Maar we horen en zien helemaal niets van die arme dubbelganger van Saddam. 2) Leeft hij nog? 3) Waar wordt hij vastgehouden?
A. 1) Waarschijnlijk ja. Men beseft dat publiciteit tot sterke afwijzing zou leiden van hun gevangene als zijnde Saddam Hoessein. Hoogstwaarschijnlijk zijn ze van mening dat hij hun onmiddellijke doel heeft gediend. 2) Ja. 3) In de VS.

V. Hoeveel procent van de gevangenen in Guantanamo Bay waren betrokken bij terroristische activiteiten?
A. Ongeveer een kwart – 25 procent.

V. Ik volg Share International al meer dan 10 jaar. Ik heb geld gegeven, de meditaties bijgewoond, enkele boeken gelezen, de website regelmatig bekeken en Benjamin Creme zelf gezien in Los Angeles en Londen. Ik was zelfs van plan met mijn gezin naar Londen op vakantie te gaan zodat ik een lezing kon bijwonen. Ik ben gevoelig genoeg om de geestelijke kracht rond de heer Creme waar te nemen; dat is wat mij deed luisteren. Maar terwijl ik de geestelijke leiding verhelderend vind, vind ik de politieke inzichten vaak misplaatst.
Elke maand lees ik nauwgezet de rubriek ‘Vragen en antwoorden’ in uw tijdschrift maar de politieke richting van de heer Creme en Share International ontmoedigt me steeds meer. Dit heeft me van nauwere betrokkenheid bij de organisatie weerhouden. Omdat er zoveel buitensporige en onverantwoordelijke uitspraken worden gedaan die door geen enkele andere bron worden bevestigd, ben ik ook gaan twijfelen aan de rest van de beweringen.
Ik vraag u niet uw standpunten te verbergen; het is goed dat u die zo openlijk weergeeft. Maar voor mij, en wellicht ook voor anderen, beperkt het uw geloofwaardigheid. Ik wens u niettemin het beste.

A. Ik weet zeker dat de schrijver niet alleen staat in zijn onvrede met het politiek-economische element in Share International. Ik kan me wel iets voorstellen bij zijn onvrede met wat hij ziet als een steeds grotere aantasting van het ‘geestelijke’ element van het tijdschrift door het zuiver ‘politieke’. Wanneer veel van de politieke uitspraken uitermate kritisch zijn over de huidige Amerikaanse regering en haar enorme bijdrage aan de huidige chaos, angst en spanning in de wereld, en de lezer is Amerikaan en ziet het Amerikaanse optreden door andere ogen, dan moet dat pijnlijk, irritant en gênant zijn. Hetzelfde geldt voor veel mensen in Groot-Brittannië wanneer we zien hoe onze regering liegt en draait ter ondersteuning van het Amerikaanse optreden.
U moet daarbij wel bedenken dat onze benadering nooit wordt ingegeven door partijpolitieke overwegingen en dat de vragen afkomstig zijn van lezers die ongetwijfeld waarachtige antwoorden zoeken die ze elders niet vinden. Beslist niet iedereen vindt de antwoorden “buitensporige en onverantwoordelijke uitspraken”, maar uitspraken die de steun hebben van de Hiërarchie.
De verklaarde bedoeling van Share International is om de twee voornaamste richtingen van nieuwetijds denken – de politiek en het geestelijke – samen te brengen om de synthese te laten zien die ten grondslag ligt aan de politieke, sociale, economische en geestelijke veranderingen die nu op wereldschaal plaatsvinden.
Voor Share International is alles wat het leven voor de mensheid beter maakt, geestelijk, of dat nu is op fysiek, mentaal of ‘spiritueel’ niveau.
Waarom loopt Maitreya met de miljoenen demonstranten mee die oproepen tot politieke actie om een einde te maken aan oorlog en onrechtvaardigheid? De geestelijke crisis die we allen op pijnlijke wijze doormaken vindt thans zijn brandpunt op politiek en economisch terrein. Ze kan alleen op die gebieden worden opgelost om de weg te openen voor de vestiging van juiste menselijke verhoudingen.

V. Wat vinden u en uw Meester van de moord op Sjeik Yassin, het geestelijk hoofd van Hamas? Welke gevolgen kan de wereld hiervan verwachten?
A. Dit was terrorisme in zijn meest schaamteloze, roekeloze en meedogenloze vorm en toont Sharons minachting en verzet tegen het vredesproces. Dit zal het Midden-Oosten slechts verder in brand zetten en de strijd voor rechtvaardigheid voor het Palestijnse volk verlengen.

V. Sharon zegt dat hij het leger uit enkele Israëlische nederzettingen wil terugtrekken. Is dit louter een list? Wat zit erachter?
A. Ik ben bang dat Sharons uitspraken geen waarde hebben gezien zijn acties tegen de rechten van het volk van Palestina. Hij heeft niet de bedoeling om land af te staan.

V. De geschiedenis laat zien dat wereldrijken boven hun macht reiken en zich vaak te veel inspannen om op teveel fronten echte, vermeende of bedachte vijanden te bestrijden. 1) Is het Amerikaanse ‘wereldrijk’ begonnen aan de laatste fase van zijn bestaan? 2) Wat kan Amerika weer bij zinnen brengen?
A. 1) Ja. 2) Een zware economische ineenstorting.