Artikel van de meester -- november 2004


(lees ook de vragen en antwoorden)
Lees ook de artikelen uit vorige maanden

Amerika's keuze

door de meester —, via Benjamin Creme

Wanneer Amerikaanse burgers in november gaan stemmen, kunnen zij de loop van de geschiedenis wijzigen. Op hun beslissing berust in hoge mate de stijl en de structuur van de naaste toekomst. Indien ze wijs kiezen, zullen zij een president kiezen die zich inzet voor het welzijn van allen die verlangen naar vrede en rechtvaardigheid in onze geplaagde wereld, die beseffen dat vrede en rechtvaardigheid de uitkomst zijn van vertrouwen, en die bereid zijn om de immense hulpbronnen van hun land te delen om dat vertrouwen te scheppen.
Het alternatief is te verschrikkelijk om te overwegen: een programma van toenemende oorlog, terreur en contraterreur; een verscherpte greep op de traditionele vrijheden van het Amerikaanse volk; afbraak van de betrekkingen met andere landen; en een reputatie als ‘paria’ onder de landen voor de trotse Verenigde Staten. Wie zou willens en wetens een dergelijke keuze maken?

Kritiek
Naarmate de beslissende dag nadert, richten velen zich in gedachten tot het in het nauw gedreven volk van Amerika dat zovelen nu verachten en haten. Zij bidden om verlossing voor dat volk van de wrede en onbehouwen voorstanders van onwettige en onrechtmatige macht. Zij roepen iedere vredelievende Amerikaan op zijn stem te verheffen tegen de oorlogszucht van de huidige regering, en zo ook zijn stem uit te brengen.

Kwaad
Natuurlijk is niet alleen Amerika schuldig aan de ongelijkheid in de wereld — het voornaamste kwaad in ons midden, de oorzaak van al onze moeilijkheden. Het deelt de blaam met alle ontwikkelde landen, die hooghartig over de armen en verpauperden heen lopen, en die zich bewust moeten worden van deze voornaamste oorzaak van spanning, en van terreur.
Hierin ligt de schuld van de Westerse wereld: deze ‘succesrijke’ landen danken hun rijkdom en overwicht grotendeels aan de geschiedenis, en hun vermogen om de wereldeconomie in hun voordeel te manipuleren door middel van de agressieve ‘marktwerking’. De armen en berooiden van de wereld eisen nu hun deel op. Indien dit simpele recht op rechtvaardigheid niet wordt aangepakt en rechtgezet, zal de wereld geen vrede kennen. Terrorisme zal woekeren en uitmonden in een oorlog, die de toekomst van de mensen op Aarde zal bedreigen.
Wij, jullie Oudere Broeders, kunnen niet afzijdig blijven en toekijken terwijl de toekomst van de wereld wordt bedreigd. Amerika is een groots land dat veel goeds kan geven aan de wereld. Het moet zich nu bewust worden van het verlangen van zijn ziel om te dienen, om in vrede en rechtvaardigheid te leven,en, gezamenlijk, in harmonie en samenwerking, met alle landen te werken om de wereld te vernieuwen.
Deze verkiezingen kunnen een belangrijk keerpunt zijn in de aangelegenheden van de mens. Stem, smeken Wij jullie, voor rechtvaardigheid, samen-delen en vrede.