Vragen en antwoorden - december 2007


Lees ook de antwoorden van vorige maanden

V. Biobrandstoffen worden sterk gestimuleerd als levensvatbaar alternatieve brandstofbron. Maar biobrandstoffen worden geteeld ten koste van de lokale bevolking, hun gewassen, de bossen en alle dier- en vogelsoorten die daar voorkomen, de lucht, de grond en de waterbronnen. Het lijkt alsof we voor een onmogelijk dilemma staan. Wat is uw visie hier op?
A. Weer een verkeerde beslissing van de mensheid die, net als de meeste van onze beslissingen tegenwoordig, gedreven wordt door de marktwerking (de krachten van het kwaad, zoals Maitreya ze noemt), in onze gretigheid om een alternatief te vinden voor onze afhankelijkheid van aardolie. Maitreya zal ervoor nodig zijn om de weg naar gezond verstand te wijzen.

V. Tot voor kort werd gedacht dat de mensheid nog tien jaar had om overmatige opwarming van de aarde te voorkomen. Echter, volgens professor Tim Flannery laten recente gegevens zien dat vervuilende stoffen die de opwarming veroorzaken, in 2005 een gevaarlijke drempel hebben overschreden. 1) Is dit correct, volgens Maitreya en de Meesters? 2) Zijn de gevaarlijke aspecten van opwarming van de aarde omkeerbaar indien de mensheid de waarden van samendelen en rechtvaardigheid omarmt? 3) Of is het veeleer zo dat Maitreya en de Meesters menen dat de mensheid in staat zal zijn zich aan te passen aan de veranderde wereld die door opwarming van de aarde zal ontstaan?
A. 1) Nee. 2) Ja. 3) Nee.

V. Een heel recent onderzoek van de BBC onder 22.000 mensen in 21 landen laat zien dat vier op de vijf mensen bereid zijn om hun leefwijze te veranderen teneinde de opwarming van de aarde terug te dringen en de planeet te redden. Zou Maitreya dit substantieel genoeg vinden om Zijn eerste interview te laten plaatsvinden?
A. Ja, zo spoedig mogelijk.

V. Kunt u uitleggen wat u bedoelt met ‘juiste menselijke verhoudingen’?
A. Ik zou denken dat het antwoord aan iedereen bekend is. In elke lezing die ik heb gegeven en in elk boek dat ik heb geschreven, heb ik de noodzaak benadrukt van juiste menselijke verhoudingen en wat de vestiging daarvan in de weg staat. We zouden juiste menselijke verhoudingen hebben als we universele rechtvaardigheid en vrijheid hadden, het einde van oorlog en terrorisme, als de mensenrechten volgens het VN-Handvest voor iedereen zouden gelden: afdoende voedsel, onderdak, gezondheidszorg, werk en onderwijs als recht, niet omdat we het ons kunnen veroorloven voor deze zaken te betalen, maar omdat we mens zijn.

V. In een gebouw tegenover de Basiliek van Johannes de Doper (San Giovanni in Laterane) in Rome staat een trap die, naar verluidt, afkomstig is uit het paleis van Pontius Pilatus en waar Jezus na zijn veroordeling van zou zijn afgedaald. In een kapel bovenaan de trap hangt een houten paneel met een schilderij van Christus uit de 6de of 7de eeuw, dat, naar zeggen, een acheiropoeton is, ofwel “niet geschilderd door mensenhand”. Volgens de overlevering was de apostel Lucas eraan begonnen, werd het voltooid door een engel en is het op miraculeuze wijze in 325 n.Chr. in Rome beland. In de loop der eeuwen is het vaak bewerkt en versierd met zilver beslag.
1) Schuilt er enige waarheid in de beweringen over de trap? 2) Is het schilderij van de Christus van bovennatuurlijke oorsprong? 3) Lijkt de reconstructie van het schilderij op het origineel?
A. 1) Nee. 2) Nee. 3) Heel weinig. Het oorspronkelijke schilderij werd geschilderd door de apostel Lucas.