Vragen en antwoorden - september 2008


Lees ook de antwoorden van vorige maanden

V. In Japan is het onderwijs gebaseerd op wedijver. Het is frustrerend, maar hoe kunnen we hier als ouders mee omgaan? We zijn het niet eens met de scholen, maar we kunnen niet onze kinderen van school nemen. Wat kunnen de ouders doen?
A. Word actief. Verenig u en presenteer uw gezichtspunt aan het schoolbestuur. Doe dit net zo lang totdat, stukje bij beetje, veranderingen worden aangebracht. U heeft veel meer macht dan u denkt.

V. De fabriek voor het opwerken van splijtstof in het dorp Rokkasho (Aomori, Japan) zal spoedig in bedrijf genomen worden. Deze zal per jaar dezelfde hoeveelheid hoogradioactieve straling voortbrengen als een kerncentrale — en de uitstoot komt in de lucht en in de zee terecht. Waarom blijft de mensheid deze dingen maken? Hoe kunnen we dit tegenhouden?
A. Gebruik uw macht door samen te werken in oppositie tegen deze inbreuk op uw burgerrechten. Mensen hebben enorm veel macht wanneer ze samen optreden.

V. Kunnen we een halt toeroepen aan de strijd tussen de godsdiensten — christendom en islam, boeddhisme en hindoeïsme?
A. Ja! We kunnen elke schending van onze mensenrechten tegengaan door samen in actie te komen. Vergeet niet dat we allemaal betrokken zijn bij het ontstaan van dit gebrek aan respect voor, en onverdraagzaamheid jegens, verschillen.

V. Kunnen wij Heer Maitreya vragen om een bron of put met geneeskrachtig water in Zuid-Afrika om de slachtoffers van AIDS, angst en armoede te genezen?
A. Er bestaan al geneeskrachtige bronnen in het gebied en die zullen spoedig ontdekt en geopend worden.

V. Enkele jaren geleden kwam ik voor het eerst naar een van uw lezingen in Friends House in Londen. Tijdens de meditatie opende ik mijn ogen en keek naar u. Wat ik zag verbaasde mij. Uw gezicht en uw haar veranderden van vorm en u zag eruit als de Boeddha, zoals ik die in films had gezien; zo zag u eruit gedurende de hele meditatie. Meneer Creme, bent u de achtstegraads Boeddha waar u het over heeft?
A. Het spijt me, maar dat is lachwekkend! De Boeddha bevindt Zich in Shamballa, het hoogste geestelijke centrum, in de Gobi woestijn. Het Wezen dat u tijdens de meditatie zag was Maitreya.

V. In het boek De Wetten van het Leven zegt Maitreya dat eenzaamheid een verhulde zegen is, omdat de betrokkene God nadert. Als dat waar is, waarom is het dan zo pijnlijk? Ik zou denken dat het prettig is wanneer je God nadert.
A. Maitreya heeft het niet over ‘eenzaamheid’ in de zin van het niet hebben van vrienden, maar meer van ‘alleen zijn’. Wanneer we alleen zijn, richten we ons naar binnen. Wanneer we ons naar binnen richten, komen we nader tot God.

V. Als we in dit leven ontberingen lijden komt dat dan omdat we in onze vorige levens fouten hebben gemaakt en er niet van geleerd hebben?
A. Ja, gewoonlijk wel, maar niet altijd. Er is bijvoorbeeld algemeen wereldkarma of groepskarma waar we allen aan onderworpen zijn. Wat wij als ontbering ervaren is ook betrekkelijk; anderen zouden het als bijna hemels beschouwen.

V. Als we geen herinneringen hebben uit onze vorige levens en wat we toen gedaan hebben, hoe kunnen we dan ooit evolueren tot betere mensen en de mensheid helpen?
A. Het is een kwestie van ervaringen en hoe we ermee omgaan. Iedereen doet ervaringen op, of we ons die nu herinneren of niet.

V. Hebben de wetenschappers die de lichamen en het ruimteschip van de crash bij Roswell (New Mexico, VS) in 1947 onderzochten DNA-materiaal bewaard en zijn zij erin geslaagd om de chemische elementen van het materiaal van het ruimteschip en van de kleding van de ruimtemensen te analyseren? Bestaan het DNA en de andere informatie nog?
A. Ja. Zij hebben geprobeerd het DNA te analyseren, maar de lichamen keerden heel snel terug naar de etherische toestand. De kleding echter bleef en is onderzocht en bewaard.

V. Kunnen de ruimtemensen in de ufo’s die wij steeds vaker aan de hemel zien ons ‘horen’? Kunnen zij telepathisch horen dat wij hen graag zouden zien wanneer we ’s avonds de hemel afspeuren? Kunnen we hun vragen om zich aan ons te tonen? Ik zou heel graag eens enkele van onze Ruimtebroeders en –zusters ontmoeten!
A. Ja, maar zij registreren even vaak reacties van angst.

V. Voor een van de vakken die ik geef aan studenten van de lerarenopleiding vraag ik mijn groep om, onder andere, Krishnamurti’s Onderwijs en de betekenis van het leven (1953) te lezen, waarin hij uiterst relevante en praktische inzichten biedt over de kern van juist onderwijs met betrekking tot de noden van de mensheid en de wereld. De studenten klagen echter altijd dat Krishnamurti zo’n negatieve kijk heeft op de wereld en de mensheid, en dat zijn ideeën niet praktisch of realistisch zijn. Sommigen trekken bij wanneer ik aangeef dat men zijn ideeën op zichzelf moet betrekken en dat de wereld er geenszins veiliger op geworden is sinds de Koude Oorlog, toen het voor het eerst verscheen, integendeel. Onlangs realiseerde ik mij dat mijn studenten wellicht door hun leeftijd (ze zijn gemiddeld 22-24 jaar oud) nog niet genoeg van de wereld hebben gezien om de betekenis van zijn boodschap te begrijpen. Kan ik er beter van afzien om mijn studenten te vragen dit boek te lezen, vanwege hun leeftijd? Of moet ik blijven proberen te zaaien? Ik zou uw mening hierover zeer op prijs stellen.
A. Het vergt tijd en concentratie om te begrijpen wat Krishnamurti bedoelt. Blijf het niettemin proberen en het licht zal dagen. Deze jonge mensen zullen Maitreya spoedig zelf horen. Hij is de mentor van Krishnamurti.

V. Onlangs, tijdens een gesprek over de noodzaak dat het onderwijs zich richt op het vestigen van juiste menselijke verhoudingen, wees ik een jongere collega erop dat menselijke waarden in het leven bijna volkomen zijn vervangen door economische waarden. Tot mijn grote verbazing zei hij dat hij niet zo zeker wist of dat wel zo slecht was, aangezien de vrije markt de mensheid zoveel vrijheid heeft gebracht — met name wat betreft keuze in producten en diensten. Door zijn kennelijke onwetendheid was ik met stomheid geslagen en ik vroeg me naderhand af wat de Meesters zouden zeggen in reactie op zulke opmerkingen?
A. Zij zouden waarschijnlijk zeggen dat deze zaken niet slecht zijn, zolang iedereen er maar over kan beschikken.